Έντυπη Έκδοση

Πριν φας, δες τις οδηγίες

Μπορεί οι περισσότεροι Ελληνες να διαβάζουν τα ψιλά γράμματα στις συσκευασίες μόνο όταν ετοιμάζονται για δίαιτα, αλλά με την παραγωγή τροφίμων να παγκοσμιοποιείται όλο και πιο πολύ - την ίδια στιγμή που μεγεθύνονται οι φόβοι για τη μελλοντική επάρκειά τους- είναι απαραίτητο για τον συνειδητό καταναλωτή να μαθαίνει τη διατροφική αξία και την προέλευση των προϊόντων που διαλέγει από το ράφι, αλλά και τις πιθανές επιπτώσεις που αυτά έχουν για την υγεία του.

Καθώς οι ισχύουσες ευρωπαϊκές ρυθμίσεις είχαν πια «παλιώσει», ήταν ώρα για αλλαγή. Ετσι, το Ευρωκοινοβούλιο επικύρωσε στις αρχές Ιουλίου τους νέους κανόνες για τη σήμανση των τροφίμων. Στόχος ήταν να υπάρχουν πιο σαφείς, ενιαίες και ευανάγνωστες πληροφορίες στις συσκευασίες τους, ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να ενημερώνεται με μια ματιά. Οι νέοι κανόνες ορίζουν ότι η ενεργειακή αξία και οι περιεχόμενες ποσότητες λιπαρών, κορεσμένων λιπαρών, υδατανθράκων, σακχάρων, πρωτεϊνών και αλατιού πρέπει να αναγράφονται με ευκρίνεια και συγκεκριμένο τρόπο σε μορφή ξεχωριστού πίνακα στην ίδια πλευρά της συσκευασίας. Πρέπει να εκφράζονται ανά 100 γραμμάρια ή ανά 100 χιλιοστόλιτρα ή, ακόμα, και ανά μερίδα.

Οσον αφορά τα μερικώς υδρογονωμένα λίπη, τα περίφημα «τρανς λιπαρά» με την ύπουλη δράση για την υγεία, τελικά δεν συμπεριλήφθηκαν σε αυτόν τον ξεχωριστό πίνακα, παρά την επιμονή αρκετών ευρωβουλευτών κατά τις διαβουλεύσεις της Επιτροπής. Συμφωνήθηκε όμως ότι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για την παρουσία των τρανς λιπαρών στα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην Ε.Ε., ώστε να αξιολογηθεί ο τρόπος επισήμανσής τους. Βεβαίως, θα υπάρχει η πλήρης λίστα συστατικών, όπου και θα επισημαίνονται οι αλλεργιογόνες ουσίεςοι οποίες, μάλιστα, πρέπει να παρέχονται και για τα μη συσκευασμένα τρόφιμα, λ.χ. γι' αυτά που πωλούνται σε εστιατόρια ή καντίνες. Ο ακριβής τρόπος ενημέρωσης των καταναλωτών σε αυτή την περίπτωση αποτελεί ευθύνη των κρατών-μελών.

Επιπροσθέτως, επεκτείνεται και η αναγραφή της χώρας προέλευσης του τροφίμου, εκτός από τα προϊόντα για τα οποία είναι ήδη υποχρεωτική (βοδινό κρέας, μέλι, ελαιόλαδο, φρέσκα φρούτα και λαχανικά), στο νωπό χοιρινό κρέας και στο κρέας προβατοειδών, αιγοειδών και πουλερικών.

Με τους νέους κανόνες θα γίνει επίσης προσπάθεια διασφάλισης των καταναλωτών από παραπλανητικές συσκευασίες, όπως θα γίνει και ευκολότερος ο εντοπισμός των «τροφίμων απομίμησης», δηλαδή τροφίμων που μοιάζουν με κάποια άλλα, είναι όμως κατασκευασμένα από διαφορετικά υλικά, όπως λ.χ. το τυρί από φυτικές πηγές. Επίσης, τα προϊόντα που προέρχονται από διαφορετικά τεμάχια κρέατος ή ψαριού θα φέρουν την ένδειξη «μορφοποιημένο κρέας/ψάρι - από συνδυασμό περισσότερων τεμαχίων κρέατος/ψαριού».

Η εισηγήτρια του Ευρωκοινοβουλίου, η γερμανίδα ευρωβουλευτής του Λαϊκού Κόμματος Ρενάτε Σόμερ, η οποία ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο της Ευρώπης, δήλωσε ότι «με μια ματιά πλέον, οι πολίτες της Ενωσης θα μπορούν να εντοπίσουν τόσο τις απομιμήσεις όσο και τα αλλεργιογόνα, με περισσότερη ευκρίνεια, ενώ η βιομηχανία τροφίμων δεν θα επωμιστεί περιττά βάρη. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν άνω του 80% του ευρωπαϊκού τομέα τροφίμων».

Οι επιχειρήσεις θα έχουν στη διάθεσή τους τρία χρόνια για να προσαρμοστούν στις νέες ρυθμίσεις και άλλα δύο ώστε να τις εφαρμόσουν. Και, σε μια τόσο κρίσιμη φάση για την ελληνική οικονομία, καλό είναι οι παραγωγοί τροφίμων να αρχίσουν να προσαρμόζονται: Είναι ορατός ο κίνδυνος, δεδομένης της νοοτροπίας «έλα μωρέ», σε μερικά χρόνια να επιστρέφονται ελληνικές εξαγωγές επειδή δεν ανέγραφαν σωστά τα συστατικά στο πινακάκι...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Διατροφή και Διαιτολογία