Ηλεκτρονική Έκδοση

Εκτός από την ύφεση, μπορεί να φταίει και ο ...ήλιος

Τα επεισόδια στο Λονδίνο και ο πανικός στις αγορές ενδέχεται να μην οφείλονται στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, στην ύφεση, στην ανεργία και στην αποδόμηση του κοινωνικού κράτους αλλά στις ...ηλιακές καταιγίδες όπως αυτή που σημειώθηκε την 5η Αυγούστου.

 

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται κάποιοι πανεπιστημιακοί οι οποίοι πιστεύουν ότι γεωμαγνητικές καταιγίδες μπορεί να επηρεάσουν τους ανθρώπους, να μεταβάλουν τη διάθεσή τους και να τους οδηγήσουν σε αρνητική"συμπεριφορά αλλάζοντας τη βιοχημεία τους. Επικαλούνται μάλιστα κάποιες  μελέτες που υποστηρίζουν ότι κατά τη διάρκεια γεωμαγνητικών καταιγίδων αυξάνονται οι αυτοκτονίες και η εισαγωγή στα νοσοκομεία λόγω κατάθλιψης.
 
Μάλιστα, μια μελέτη που έκανε το 2003 η Κεντρική Τράπεζα της Ατλάντας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τέτοιες "διαστημικές" καταιγίδες θα μπορούσαν να επηρεάσουν το... Χρηματιστήριο επειδή οι χρηματιστές είναι πιθανότερο να κάνουν "απαισιόδοξες" επιλογές. "Τα ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα γεωμαγνητικής δραστηριότητας έχουν αρνητική, στατιστικά και οικονομικά σημαντική, επίπτωση στις αποδόσεις των μετοχών την αμέσως επόμενη εβδομάδα", ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.
 
Ο Ήλιος εκτοξεύει στο διάστημα φορτισμένα σωματίδια, ένα φαινόμενο που από τους επιστήμονες αποκαλείται εκτίναξη στεμματικού υλικού (CME). Τρεις μεγάλες τέτοιες εκτινάξεις υποχρέωσαν τους Αμερικανούς επιστήμονες να προειδοποιήσουν ότι οι ηλιακές καταιγίδες μπορεί να προκαλέσουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση ενώ το βόρειο σέλας, που προκαλείται από διαταραχές στη γήινη ατμόσφαιρα, έχει γίνει ορατό σε περιοχές όπως η Αγγλία και το Κολοράντο, σύμφωνα με τη NASA.
 
"Το μαγνητικό πεδίο της Γης ακόμη δονείται από τη CME της 5ης Αυγούστου που προκάλεσε μια από τις ισχυρότερες γεωμαγνητικές καταιγίδες εδώ και πολλά χρόνια" ανέφερε η ιστοσελίδα SpaceWeather.
 
Ο τρέχων ενδεκαετής ηλιακός κύκλος αναμένεται να κορυφωθεί το 2013 και ενδέχεται τους επόμενους μήνες να πλήξουν τη Γη και άλλες γεωμαγνητικές καταιγίδες.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

3 σχόλια

1 Ο/Η Γύλλιπος έγραψε: (πριν 10 έτη)
Τό Σέλλας είχε γίνη ξανά ορατό στην Βόρεια Ευρώπη το 1938, λίγο πριν τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο...
2 Ο/Η Vagelford έγραψε: (πριν 10 έτη)
Το Σέλας εμφανίζεται συνέχεια πάνω από την βόρεια Ευρώπη και συχνά στα μέγιστα ηλιακής δραστηριότητας γίνεται ορατό και αρκετά νοτιότερα. Για παράδειγμα, στο προηγούμενο μέγιστο γύρω στο 2001 είχε γίνει ορατό και πάνω από την Αθήνα...
3 Ο/Η coe88 έγραψε: (πριν 10 έτη)
Ειναι προφανες επομενως Βαγγελ, σε δυο χρονια θα εχουμε νεο παγκοσμιο πολεμο!!!!!!!!!!!!!!!
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 3

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια
Οικονομική κρίση
Επιστημονικές έρευνες και μελέτες