Ηλεκτρονική Έκδοση

Μας εντοπίζουν μέσω κοινωνικών δικτύων

Το λογισμικό δημιούργησε εταιρεία αμυντικής βιομηχανίας

Πρόγραμμα που ανέπτυξε η εταιρεία Raytheon μπορεί να εντοπίζει τις κινήσεις μας ή ακόμη και να προβλέπει τη μελλοντική συμπεριφορά μας, βάση στοιχείων που συλλέγει από την παρουσία μας στα social media.

Το Riot, όπως ονομάστηκε το πρόγραμμα, δεν έχει πουληθεί όπως διαβεβαιώνει ένας εκ των ειδικών της Raytheon στην εφημερίδα Guardian. Παραδέχεται όμως ότι η εταιρεία «μοιράστηκε» τη συγκεκριμένη τεχνολογία με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών στο πλαίσιο κοινής ερευνητικής προσπάθειας το 2010, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα εθνικό σύστημα ασφάλειας ικανό να αναλύει τρισεκατομμύρια οντότητες από τον κυβερνοχώρο.

Σε βίντεο που βρίσκεται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας, ο ειδικός εξηγεί ότι το εξαιρετικά αναλυτικό σύστημα συλλέγει ένα μεγάλο αριθμό πληροφοριών μέσω Facebook, Twitter και Foursquare. Στη συνέχεια αποκτά μια συνολική οπτική για τη ζωή ενός ανθρώπου, τους φίλους του, τις περιοχές που επισκέφθηκε, μέσα σε μόλις λίγα λεπτά, ανάλογα με τις πληροφορίες που έχει μοιραστεί ο χρήστης μέσω social media.

Τις περισσότερες φορές μάλιστα δεν είναι καθόλου δύσκολο καθώς στις φωτογραφίες που αναρτώνται στα κοινωνικά δίκτυα περιέχονται αναλυτικές πληροφορίες για το μέρος που έχουν τραβηχτεί. Παράλληλα, το πρόγραμμα φτιάχνει ένα είδος διαγράμματος απου απεικονίζει τις σχέσεις του ατόμου με άλλα άτομα μέσω Twitter, Facebook ή του Foursquare, μιας εφαρμογής για κινητά που χρησιμοποιείται από 25 εκατομμύρια ανθρώπους και τους ειδοποιεί για το που βρίσκονται οι φίλοι τους.

Αν και εταιρείες όπως η Raytheon (που είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος κατασκευαστής αμυντικών συστημάτων) συχνά αποδίδουν τέτοιου τύπου έρευνες και προγράμματα στην ανάγκη για μεγαλύτερη προστασία του κοινωνικού συνόλου, παραμένουν τα  ερωτήματα για το κατά πόσον ο οποιοσδήποτε έχει δικαίωμα να συλλέγει προσωπικές πληροφορίες ενός ατόμου χωρίς εποπτεία ή ρύθμιση.

Αναλυτικά για το πως λειτουργεί το πρόγραμμα στο βίντεο του Guardian

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Πληροφορική και διαδίκτυο
Τελευταίες ειδήσεις στην κατηγορία Επιστήμη & Τεχνολογία
Ρώσοι χάκαραν τη JPMorgan
Aπό την Αυστραλία θα εντοπίζουν διαστημικά «σκουπίδια»
Αυστηρούς περιορισμούς στα ηλεκτρονικά τσιγάρα ζητεί ο ΠΟΥ
Για πρώτη φορά γυναίκα τιμάται με το Fields
Αγωγή από 25.000 χρήστες του Facebook
Άλλα θέματα στην κατηγορία Επιστήμη & Τεχνολογία της έντυπης έκδοσης
Η λιτότητα κάνει κακό και στην υγεία
Κίνδυνοι γυναικολογικών μολύνσεων κατά το καλοκαίρι
Συνυπήρξαν για αιώνες Νεάντερταλ και Χόμο Σάπιενς
Οι ενέσεις Botox «χτυπούν» και τον καρκίνο του στομάχου
Επικίνδυνη επιβίωση
Δεξιός ή αριστερός γεννιέσαι, δεν γίνεσαι!
Ενα σημαντικό πρόβλημα που βρίσκει τις λύσεις του
Μυρίζοντας τους ήχους, ακούγοντας τις οσμές
Το νέο «οπλοστάσιο» κατά του Πάρκινσον
diakopes@ftines.figame!