Ηλεκτρονική Έκδοση

Μας εντοπίζουν μέσω κοινωνικών δικτύων

Το λογισμικό δημιούργησε εταιρεία αμυντικής βιομηχανίας

Πρόγραμμα που ανέπτυξε η εταιρεία Raytheon μπορεί να εντοπίζει τις κινήσεις μας ή ακόμη και να προβλέπει τη μελλοντική συμπεριφορά μας, βάση στοιχείων που συλλέγει από την παρουσία μας στα social media.

Το Riot, όπως ονομάστηκε το πρόγραμμα, δεν έχει πουληθεί όπως διαβεβαιώνει ένας εκ των ειδικών της Raytheon στην εφημερίδα Guardian. Παραδέχεται όμως ότι η εταιρεία «μοιράστηκε» τη συγκεκριμένη τεχνολογία με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών στο πλαίσιο κοινής ερευνητικής προσπάθειας το 2010, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα εθνικό σύστημα ασφάλειας ικανό να αναλύει τρισεκατομμύρια οντότητες από τον κυβερνοχώρο.

Σε βίντεο που βρίσκεται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας, ο ειδικός εξηγεί ότι το εξαιρετικά αναλυτικό σύστημα συλλέγει ένα μεγάλο αριθμό πληροφοριών μέσω Facebook, Twitter και Foursquare. Στη συνέχεια αποκτά μια συνολική οπτική για τη ζωή ενός ανθρώπου, τους φίλους του, τις περιοχές που επισκέφθηκε, μέσα σε μόλις λίγα λεπτά, ανάλογα με τις πληροφορίες που έχει μοιραστεί ο χρήστης μέσω social media.

Τις περισσότερες φορές μάλιστα δεν είναι καθόλου δύσκολο καθώς στις φωτογραφίες που αναρτώνται στα κοινωνικά δίκτυα περιέχονται αναλυτικές πληροφορίες για το μέρος που έχουν τραβηχτεί. Παράλληλα, το πρόγραμμα φτιάχνει ένα είδος διαγράμματος απου απεικονίζει τις σχέσεις του ατόμου με άλλα άτομα μέσω Twitter, Facebook ή του Foursquare, μιας εφαρμογής για κινητά που χρησιμοποιείται από 25 εκατομμύρια ανθρώπους και τους ειδοποιεί για το που βρίσκονται οι φίλοι τους.

Αν και εταιρείες όπως η Raytheon (που είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος κατασκευαστής αμυντικών συστημάτων) συχνά αποδίδουν τέτοιου τύπου έρευνες και προγράμματα στην ανάγκη για μεγαλύτερη προστασία του κοινωνικού συνόλου, παραμένουν τα  ερωτήματα για το κατά πόσον ο οποιοσδήποτε έχει δικαίωμα να συλλέγει προσωπικές πληροφορίες ενός ατόμου χωρίς εποπτεία ή ρύθμιση.

Αναλυτικά για το πως λειτουργεί το πρόγραμμα στο βίντεο του Guardian

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Πληροφορική και διαδίκτυο
Τελευταίες ειδήσεις στην κατηγορία Επιστήμη & Τεχνολογία
Ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο οι άστεγοι σε Ευρώπη και ΗΠΑ
Η αλλαγή ώρας έχει επιπτώσεις στην άσκηση
Το μυστήριο του δεινόσαυρου της Μογγολίας
Ε.Ε: 24,4 εκ. ευρώ σε έρευνες για την καταπολέμηση του Έμπολα
Το πρώτο σεξ...
Άλλα θέματα στην κατηγορία Επιστήμη & Τεχνολογία της έντυπης έκδοσης
Απιστίες με... Νεάντερταλ έκαναν οι Χόμο σάπιενς
Ηλικιωμένος ζει με τεχνητή καρδιά εδώ και 77 μέρες
Δύο εμβόλια και μία θεραπεία δοκιμάζονται κατά του Εμπολα
Παράλυτος περπάτησε χάρη στη... μύτη του
Ανθρώπινο έντερο από βλαστοκύτταρα τοποθετήθηκε σε ποντικό
Ποια είναι η επιχείρηση που πουλάει ασφάλεια σε 125 χώρες του κόσμου
Σε ιδιωτική εταιρεία οι νέες βιοταυτότητες
Αχρηστα πια τα κλεμμένα κινητά
Με θερμοκρασία 430 βαθμών ο Ερμής έχει και πάγους!
Ραδιοερασιτέχνες στο Σύνταγμα