Έντυπη Έκδοση

Τρομοκράτης, αλλά εν δυνάμει...

Ο τρόπος με τον οποίο FBI και αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες ερεύνησαν, «καταχώρισαν» και αντιμετώπισαν τελικά τους αδελφούς Τσαρναέφ εξηγεί την αποτυχία της αμερικανικής κυβέρνησης να αποτρέψει το μακελειό της Βοστόνης

Θα μπορούσαν οι επιθέσεις της Βοστόνης να είχαν αποτραπεί από το FBI; Στον απόηχο αυτού του κρίσιμου ερωτήματος που καλείται να απαντήσει η Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας, η πιθανότητα τα κενά ασφαλείας που παρατηρήθηκαν να προκλήθηκαν -ενδεχομένως- γιατί το FBI εκείνη την επίμαχη περίοδο παρακολουθούσε έναν άλλο «εν δυνάμει τρομοκράτη», φωτίζει και δίνει μια άλλη διάσταση στην αντιτρομοκρατική τακτική που ακολουθούν οι αμερικανικές υπηρεσίες.

Τρομοκράτη... είσαι παντού και πουθενά (φωτ. Α.Ρ.) Τρομοκράτη... είσαι παντού και πουθενά (φωτ. Α.Ρ.) Τον Ιανουάριο του 2011, το FBI πήρε σήμα από τις ρωσικές αρχές για το ταξίδι του Ταμερλάνου Τσαρνάεφ στο Νταγκεστάν και τις επαφές του με αυτόνομες τσετσενικές ομάδες. Το FBI όμως διέκοψε τις τότε έρευνές του, για να ασχοληθεί με ένα νεαρό μουσουλμάνο ο οποίος σχεδίαζε επίθεση στο Καπιτώλιο και στο Πεντάγωνο με τηλεκατευθυνόμενο αεροπλάνο. Ο τρόπος με τον οποίο το FBI ερεύνησε αυτούς τους δύο υπόπτους μπορεί να εξηγήσει το πώς η αμερικανική κυβέρνηση απέτυχε να αποτρέψει την διπλή βομβιστική της Βοστόνης. Το έργο της πρόβλεψης και της διακοπής μιας τρομοκρατικής επίθεσης είναι εξαιρετικά περίπλοκο, και το τι πραγματικά γνώριζε το FBI για τους αδελφούς Τσαρνάεφ παραμένει ακόμη ασαφές. Ανώτατα στελέχη του Κογκρέσου ζήτησαν επείγουσα έρευνα, αλλά ο χειρισμός των δύο υποθέσεων στις αρχές του 2011 εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του FBI.

Υπόθεση Φερντάους

Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, η βασική προτεραιότητα του FBI ήταν να αποτρέψει την επόμενη τρομοκρατική ενέργεια. Ετησίως δαπανά 3,3 δισ. δολάρια για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σχεδόν το 1/3 του ετήσιου προϋπολογισμού της, που ανέρχεται στα 8,2 δισ. δολάρια. Ενα βασικό στοιχείο της στρατηγικής του FBI είναι να οργανώνει επιχειρήσεις με σκοπό να διεισδύει σε «φωλιές τρομοκρατών», χρησιμοποιώντας πληροφοριοδότες και το Ιντερνετ. Οι πράκτορές του αναλύουν τη συμπεριφορά των υπόπτων μέσα στο Ιντερνετ, παρακολουθούν τους λογαριασμούς τους στα social media και ψάχνουν για δράση εξτρεμιστών σε web fora ή κάτι που μπορεί να υποδεικνύει συμπάθεια στην τρομοκρατία.

Στην υπόθεση του Ρεζουάν Φερντάους, που δεν σχετίζεται με τη Βοστόνη, μπορεί και ο πιο αδαής να καταλάβει το πώς κινείται το FBI στις έρευνές του για την τρομοκρατία. Ο Ρεζουάν Φερντάους ήταν ένας απόφοιτος του Πανεπιστημίου Northeastern, ο οποίος γεννήθηκε στη Μασαχουσέτη και ζούσε με τους γονείς του σε ένα προάστιο της Βοστόνης. Ο Φερντάους μπήκε στο «ραντάρ» του FBI, όταν τον κατήγγειλε ένας πληροφοριοδότης που ισχυριζόταν ότι ήταν μέλος της Αλ Κάιντα. Ο πληροφοριοδότης πληρώθηκε από το FBI με 50.000 δολάρια για τις υπηρεσίες του, ενώ έκρυβε τον εθισμό του στην ηρωίνη...

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο Φερντάους είπε στον πληροφοριοδότη πως ήθελε να καταστρέψει το Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον χρησιμοποιώντας ένα τηλεκατευθυνόμενο μοντέλο αεροπλάνου φορτωμένο με χειροβομβίδες. Μέσω του πληροφοριοδότη, το FBI ενθάρρυνε τον Φερντάους να υλοποιήσει την ιδέα του να επιτεθεί στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ. Του διέθεσε 4.000 δολάρια για να αγοράσει ένα τηλεκατευθυνόμενο αεροπλάνο τύπου F-86 Sabre και του παρείχε ψεύτικα εκρηκτικά τύπου C-4, καθώς και τρεις ψεύτικες χειροβομβίδες. Στις 28 Σεπτεμβρίου 2011, έπειτα από εννέα μήνες παρακολούθησης, πράκτορες του FBI τον συνέλαβαν με την κατηγορία για «απόπειρα καταστροφής ενός ομοσπονδιακού κτηρίου με εκρηκτικά και για προσπάθεια υποστήριξης τρομοκρατών». Ο Φερντάους ομολόγησε την ενοχή του και καταδικάστηκε σε 17 χρόνια φυλακή, αν και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι θα μπορούσε να κατασκευάσει τα εκρηκτικά για τα οποία τον χρηματοδότησε το FBI.

Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, το FBI συνέλαβε περισσότερους από 175 υποτιθέμενους τρομοκράτες που χρησιμοποιούν ενέργειες όπως αυτή στη Βοστόνη. Οι στόχοι συχνά είναι άνδρες που κινούνται στις παρυφές των μουσουλμανικών κοινοτήτων, οικονομικά απελπισμένοι, μερικοί εκ των οποίων ψυχικά ασθενείς, επομένως εύκολα χειραγωγήσιμοι από τους πληροφοριοδότες και τους πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών.

Υπόθεση Σάχζαντ

Ομως στα χρόνια μετά τις 11/9 πολλοί πραγματικοί τρομοκράτες στις ΗΠΑ έχουν περάσει απαρατήρητοι ή έχουν αγνοηθεί από το FBI. Οπως συνέβη με τον Φαϊζάλ Σάχζαντ, έναν 33χρονο πολιτογραφημένο Αμερικανό πολίτη από το Πακιστάν, που άφησε ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο στην πλατεία Times Square την 1η Μαΐου 2010. Ο Σάχζαντ δεν ήταν στο «ραντάρ» του FBI μέχρι εκείνη την ημέρα. Ευτυχώς, τα εκρηκτικά δεν είχαν συναρμολογηθεί σωστά και η απόπειρα απέτυχε.

Μια άλλη περίπτωση ήταν ο ταγματάρχης Νιντάλ Χασάν, παλαιστινιακής καταγωγής, ο οποίος πυροβόλησε και σκότωσε 13 συναδέλφους του στο Fort Hood στις 5 Νοεμβρίου 2009, επηρεασμένος από τα κελεύσματα του ριζοσπάστη Ανουάρ Μαλίκι. Το FBI δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι ο Χασάν ήταν μια απειλή, έως ότου ήταν πολύ αργά. Και παρά το αρχικό ενδιαφέρον του FBI για τον Ταμερλάνο Τσαρνάεφ, το ίδιο συνέβη για τον ίδιο και μικρότερο αδελφό του στην Βοστόνη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Διεθνής τρομοκρατία
Κύριο θέμα
Ο... μαραθώνιος του χάους από τους ερασιτέχνες κυβερνο-ντετέκτιβ
Για το ίδιο θέμα
Αναγνώριση προσώπου μόνο σε συνθήκες εργαστηρίου!