Έντυπη Έκδοση

Ο ευρωπαϊκός «Philae» πάτησε στον κομήτη

Προσεδαφίστηκε χθες το απόγευμα στον κομήτη 67Ρ/Τσουριούμοφ/Γκερασιμένκο το ευρωπαϊκό ρομποτικό σκάφος Philae, γεγονός το οποίο συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία των διαστημικών πτήσεων. «Βρισκόμαστε πάνω στον κομήτη, είμαστε πολύ χαρούμενοι», ανακοίνωσε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) ο Αντρέ Ακομάτσο, διευθυντής της πτήσης της αποστολής.

«Είναι ένα μεγάλο βήμα για τον ανθρώπινο πολιτισμό», σχολίασε ο Ζαν-Ζακ Ντορντέν, γενικός διευθυντής της ESA, ενώ πρόσθεσε ότι «είμαστε οι πρώτοι που το κάναμε και αυτό θα μας μείνει για πάντα».

Αποστολή του Philae είναι να συλλέξει επιστημονικά στοιχεία με τη βοήθεια των δέκα οργάνων που διαθέτει, τα οποία θα στέλνει στο μητρικό σκάφος Ροζέτα και από εκεί θα φτάνουν στη Γη. Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι οι πληροφορίες που θα συγκεντρώσει το ρομπότ, θα δώσουν απαντήσεις σχετικές με την προέλευση του ηλιακού μας συστήματος ή ακόμη και επάνω στη εμφάνιση του νερού και της ζωής στη Γη.

Το ρομπότ Philae προσεδαφίστηκε στον κομήτη έπειτα από ελεύθερη πτώση επτά ωρών. Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η ρίψη από το Ροζέτα είχε πραγματοποιηθεί με επιτυχία, ωστόσο στην πορεία το μητρικό σκάφος έχασε την επαφή με το θυγατρικό του. Αργότερα οι επικοινωνίες ανάμεσα στα δύο σκάφη κατάφεραν να αποκατασταθούν: «Η Ροζέτα λαμβάνει το σήμα του Philae», επιβεβαίωσε ο Πάολο Φέρι, επικεφαλής στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) της ESA, στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας.

«Είναι ένα μεγάλο βήμα για τον ανθρώπινο πολιτισμό», σχολίασε ο Ζαν-Ζακ Ντορντέν, γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας «Είναι ένα μεγάλο βήμα για τον ανθρώπινο πολιτισμό», σχολίασε ο Ζαν-Ζακ Ντορντέν, γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας Επειτα από την αποκατάσταση της επικοινωνίας και δύο ώρες μετά την αποκόλληση των δύο σκαφών, οι επιστήμονες μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την πτώση του Philae -που κράτησε άλλες πέντε ώρες- και τελικά την προσεδάφισή του.

ΕΡΑΣΜΙΑ ΣΦΑΕΛΟΥ

(Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Αστρονομία και Διάστημα
Επιστημονικές έρευνες και μελέτες