Ηλεκτρονική Έκδοση

Ανακαλύφθηκε η πιο μεγάλη μαύρη τρύπα

Μια τερατώδης μαύρη τρύπα, η πιο μεγάλη που έχει ποτέ βρεθεί, με μάζα 6,4 δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του ήλιου μας, ανακαλύφθηκε στην «καρδιά» ενός σχετικά γειτονικού γιγάντιου γαλαξία, του Μ87, εντυπωσιάζοντας τους επιστήμονες που δεν περίμεναν να δουν κάτι τέτοιο.

Η υπερμεγέθης μαύρη τρύπα, σύμφωνα με τους νέους υπολογισμούς με τη βοήθεια ενός πανίσχυρου σούπερ-κομπιούτερ, είναι δύο έως τρεις φορές βαρύτερη από ό,τι αναμενόταν, γεγονός που κάνει πλέον τους επιστήμονες να υποπτεύονται ότι υπάρχουν και άλλες τεράστιες μαύρες τρύπες σε κοντινούς μεγάλους γαλαξίες.

Οι αστρονόμοι εκτιμούν πλέον ότι μερικές από τις μεγαλύτερες μαύρες τρύπες σε κοντινούς γαλαξίες, οι οποίες έχουν ήδη ανακαλυφθεί, στην πραγματικότητα είναι δύο έως τέσσερις φορές μεγαλύτερες σε σχέση με τις μέχρι τώρα μετρήσεις τους.

Οι νέοι υπολογισμοί –με βάση μια νέα μέθοδο- για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνουν την παρουσία της αόρατης σκοτεινής ύλης (που περιβάλλει σε μια πελώρια άλω ένα γαλαξία) για να εκτιμήσουν τη συνολική μάζα μιας μαύρης τρύπας.

Η σχετική επιστημονική ανακοίνωση της ανακάλυψης έγινε στο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρίας και πρόκειται να δημοσιευτεί στο περιοδικό αστροφυσικής “Astrophysical Journal”.

«Δεν περιμέναμε καθόλου κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Καρλ Γκέμπχαρτ του πανεπιστημίου του Τέξας, ενώ ο Γιενς Τόμας του γερμανικού Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ χαρακτήρισε την ανακάλυψη «πολύ σημαντική όσον αφορά τη σχέση των μαύρων τρυπών με τους γαλαξίες», γεγονός που, όπως είπε, θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεωρίες για το σχηματισμό και την ανάπτυξη των γαλαξιών.

Η ανακάλυψη μαύρων τρυπών με τόσο μεγάλες μάζες μπορεί επίσης να λύσει το παράδοξο των μακρινών γαλαξιών που αποκαλούνται κβάζαρ. Αυτοί οι μυστηριώδεις «κάτοικοι» του πρώιμου σύμπαντος είναι πολύ φωτεινοί και εξελισσόμενοι γαλαξίες που έχουν μαύρες τρύπες στο επίκεντρό τους, εν μέσω αερίων και σκόνης, όπου είναι συχνός ο σχηματισμός νέων άστρων. Τα κβάζαρ είναι κολοσσιαία, με μάζα όσο δέκα δισεκατομμύρια ήλιοι.

Μέχρι τώρα όμως οι αστρονόμοι δεν είχαν εντοπίσει ποτέ τόσο μεγάλες μαύρες τρύπες σε κοντινούς γαλαξίες και προβληματίζονταν έντονα. Μάλιστα, υποπτεύονταν ότι οι μετρήσεις των μακρινών κβάζαρ, με τις ασύλληπτα μεγάλες μάζες, ίσως ήσαν λανθασμένες. Όμως μετά την ανακάλυψη της υπερμεγέθους μαύρης τρύπας στο γειτονικό γαλαξία Μ87, οι αστρονόμοι…ησύχασαν ότι δεν κάνουν λάθος, αφού πλέον παρατήρησαν κάτι ανάλογο πολύ πιο κοντά (με τη σχετική έννοια, αφού ο Μ87 απέχει 50 εκατ. έτη φωτός!).

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι περισσότεροι μεγάλοι γαλαξίες, συμπεριλαμβανομένου του δικού μας, «φιλοξενούν» μια τεράστια μαύρη τρύπα στο κέντρο τους.

Αν και οι νέες μετρήσεις για το μεγαλύτερο μέγεθος των μαύρων τρυπών βασίστηκαν αρχικά σε ένα θεωρητικό μοντέλο, νέες αστρονομικές παρατηρήσεις από τηλεσκόπια της Χαβάης και το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο στη Χιλή έρχονται να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις αυτές, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, σε μια άλλη παρουσίαση στο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρίας, μια ξεχωριστή επιστημονική ομάδα, υπό τον Ρέμκο βαν ντεν Μπος του πανεπιστημίου του Τέξας, ανακοίνωσε ότι επίσης διαπίστωσε (χωρίς μάλιστα να συμπεριλάβει τη σκοτεινή ύλη στους νέους υπολογισμούς της) πως οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες στους πυρήνες γαλαξιών έχουν διπλάσιο μέγεθος από ό,τι εκτιμάτο ως τώρα.

Η ανάλυση επικεντρώθηκε στο γαλαξία NGC 3379 και βρήκε ότι η μαύρη τρύπα του τελικά είναι σχεδόν διπλάσια σε μάζα από ό,τι πιστευόταν.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Αστρονομία και Διάστημα