Ηλεκτρονική Έκδοση

Εξελιγμένο σύστημα υπενθύμισης δημιούργησαν Ισπανοί ερευνητές

Ένα «έξυπνο» σύστημα που θυμίζει στους ανθρώπους τις καθημερινές υποχρεώσεις τους δημιούργησαν Ισπανοί ερευνητές.

Το σύστημα χρησιμοποιεί τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης, "παρακολουθώντας" τις κινήσεις των ανθρώπων - κυρίως των ηλικιωμένων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες - στο χώρο, θυμίζοντάς τους να εκτελέσουν τις καθημερινές υποχρεώσεις τους. Στην περίπτωση των ηλικιωμένων για παράδειγμα, τους υπενθυμίζει να πάρουν το χάπι τους.

Το σύστημα χρησιμοποιεί αισθητήρες διάσπαρτους στο περιβάλλον του ατόμου. Οι αισθητήρες ανιχνεύουν διαρκώς τις κινήσεις του, ετικέτες αναγνώρισης ραδιοσυχνοτήτων (RFID) πάνω σε διάφορα αντικείμενα, καθώς και κινητές φορητές συσκευές επικοινωνιών, που φωνητικά προειδοποιούν το άτομο. Για παράδειγμα, προτού βγει κάποιος από το σπίτι του, το σύστημα του υπενθυμίζει να πάρει τα κλειδιά μαζί του.

Η νέα τεχνολογία δημιουργήθηκε από ερευνητές του Τμήματος Επιστήμης των Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης του πανεπιστημίου της Γρανάδα. Η παρουσίασή της έγινε στο περιοδικό Expert Systems with Applications. Η μέθοδος δεν γίνεται με κάμερες ή μικρόφωνα, αλλά με τη βοήθεια των ραδιοσυχνοτήτων των ετικετών RFID. Με τον τρόπο αυτό, είναι πολύ λιγότερο επεμβατικό στην προσωπική ζωή των χρηστών. Παράλληλα, συνεπάγεται λιγότερη εγρήγορση και αφιέρωση χρόνου από την πλευρά των ατόμων που προσέχουν έναν ηλικιωμένο ή ένα άτομο με ειδικές ανάγκες. Αντίθετα, οι ευαίσθητες αυτές ομάδες γίνονται πιο αυτόνομα άτομα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία