Ηλεκτρονική Έκδοση

Νέα ανανεωμένη έκδοση για τον Chome

Η Google παρουσίασε μια νέα ανανεωμένη έκδοση του προγράμματος πλοήγησης στο διαδίκτυο Chrome, ενώ ανακοίνωσε ότι μια ανάλογη έκδοση για υπολογιστές Apple Μacintosh θα βγει ως το τέλος του 2009, σε μια προσπάθεια να διπλασιάσει το μερίδιό της στην αγορά browsers, το οποίο σήμερα βρίσκεται μόλις στο 2,8%, στην τέταρτη θέση, πολύ πίσω από τον Internet Explorer της μεγάλης ανταγωνίστριας Microsoft, που έχει μερίδιο 67% παγκοσμίως έναντι 23% του Mozilla Firefox και 4% του Apple Safari.

Έχει περάσει περίπου ένας χρόνος από την εμφάνιση του Chrome και τα αποτελέσματα είναι μάλλον κατώτερα του αναμενομένου για τη Google, η οποία δεν βλέπει το δικό της πρόγραμμα πλοήγησης μόνο σαν έναν browser (άλλωστε δεν της αποφέρει άμεσα έσοδα), αλλά σαν μέρος μιας φιλόδοξης στρατηγικής να δημιουργήσει ένα διαφορετικής φιλοσοφίας λειτουργικό σύστημα, που θα βασίζεται στο Web και κάποια μέρα θα αμφισβητήσει την κυριαρχία της Microsoft σε αυτόν τον τομέα.

«Αν στα δεύτερα γενέθλιά μας δεν έχουμε τουλάχιστον 5% (μερίδιο αγοράς), θα είμαι εξαιρετικά απογοητευμένος και αν στα τρίτα μας γενέθλια δεν φτάσουμε το 10%, θα είμαι εξίσου απογοητευμένος», δήλωσε ο Λίνους Άπσον, υπεύθυνος μηχανικός για το Chrome, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, ο οποίος πρόσθεσε ότι στην πραγματικότητα ο στόχος της εταιρίας είναι ακόμα πιο φιλόδοξος από το διπλασιασμό κάθε χρόνο του μεριδίου της στην αγορά των browsers.

Η έκδοση Chrome 3.0 για PCs περιλαμβάνει βελτιώσεις στο interface του προγράμματος, «θέματα» για να διαμορφώνουν οι χρήστες κατά βούληση την εμφάνισή του, καθώς και ταχύτερη απόδοση.

Η εμμονή της Google στην ταχύτητα και τις επιδόσεις έχει κάνει τον Chrome δημοφιλή σε όσους είναι «μανιακοί» της τεχνολογίας, αλλά προς το παρόν δεν έχει αγγίξει την ευρεία μάζα των μέσων χρηστών.

Η Google ισχυρίζεται ότι αυτή τη στιγμή περίπου 30 εκατ. άτομα χρησιμοποιούν διεθνώς τον Chrome. Ένα βασικό εμπόδιο που αντιμετωπίζει ο browser της Google είναι ότι ο Internet Explorer βρίσκεται ενσωματωμένος στα Windows σε κάθε νέο υπολογιστή που πουλιέται με προεγκατεστημένο το λειτουργικό σύστημα.

Η Google ξεκίνησε μια πολιτική σύναψης συμφωνιών με εταιρίες κατασκευής υπολογιστών για να προεγκαθιστούν και τον Chrome στους νέους υπολογιστές. Η αρχή έγινε με τη Sony, ενώ σχετικές συζητήσεις γίνονται με όλους τους μεγάλους κατασκευαστές PCs.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Πληροφορική και διαδίκτυο