Ηλεκτρονική Έκδοση

«Έξυπνο» λάστιχο από την Pirelli

Σε μια εποχή που όλο και περισσότερα πράγματα γίνονται πιο «έξυπνα», ήρθε και η ώρα των λάστιχων των αυτοκινήτων να ακολουθήσουν τη γενική τάση. Η ιταλική εταιρία Pirelli κατασκεύασε ένα νέο τύπο ελαστικού, που είναι εφοδιασμένο με ενσωματωμένους αισθητήρες, χάρη στους οποίους μπορεί να αποφύγει τις κακοτοπιές (π.χ. το γλίστρημα), αλλά και να εξοικονομήσει βενζίνη, προς μεγάλη χαρά του οδηγού.

Το καινοτομικό λάστιχο, με την χαρακτηριστική ονομασία Cyber-Tyre” (Κυβερνο-λάστιχο), περιέχει μια συσκευή (επιταχυνσίμετρο), που χρησιμοποιεί μικροσκοπικούς αισθητήρες για να μετρά την επιτάχυνση και την επιβράδυνση κατά μήκος τριών αξόνων στο σημείο επαφής με το δρόμο.

Ένας πομπός μέσα στη συσκευή στέλνει αυτές τις μετρήσεις σε μια ηλεκτρονική μονάδα που συνδέεται με τα φρένα και τα άλλα συστήματα ελέγχου του οχήματος. Η ενσωματωμένη στο λάστιχο συσκευή (η οποία περιλαμβάνει το επιταχυνσίμετρο και τον πομπό) τροφοδοτείται με ενέργεια από τις δονήσεις του ελαστικού, έχει διάμετρο περίπου δυόμιση εκατοστών και το πάχος ενός νομίσματος.

Τα σύγχρονα –και ακριβά- αυτοκίνητα διαθέτουν διάφορα εξελιγμένα συστήματα που βοηθούν τον οδηγό να μην χάσει τον έλεγχο του αυτοκινήτου σε δύσκολες συνθήκες οδήγησης, π.χ. σε βρεγμένο δρόμο.

Το νέο λάστιχο έρχεται να συμβάλει στην αυξημένη ασφάλεια, ανιχνεύοντας πότε το αυτοκίνητο είναι έτοιμο να γλιστρήσει και ενεργοποιώντας έγκαιρα τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας. Παράλληλα, βελτιώνει την εξοικονόμηση καυσίμων, κάνοντας το οδήγημα πιο «ορθολογικό», επειδή ο συνεχής έλεγχος από το «έξυπνο» ελαστικό των δυνάμεων στις οποίες υπόκειται κάθε στιγμή στο δρόμο, του επιτρέπει να στέλνει τα κατάλληλα σήματα στα φρένα και στις αναρτήσεις, ελαχιστοποιώντας την κατανάλωση βενζίνης.

Τα «έξυπνα» ελαστικά μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σε ορισμένα υβριδικά αυτοκίνητα, που χρησιμοποιούν ελαστικά με μειωμένη αντίσταση κύλισης. Τα λάστιχα αυτά, λόγω των χαμηλών τριβών στο δρόμο, εξοικονομούν μεν καύσιμα, αλλά «πιάνουν» λιγότερο καλά στο οδόστρωμα, ειδικά όταν αυτό είναι βρεγμένο.

Τα λάστιχα με αισθητήρες, όπως αυτό της Pirelli, θα μπορούν να αντισταθμίσουν σε ένα βαθμό την μειωμένη ασφάλεια. Η ιταλική εταιρία, σύμφωνα με τον «Εκόνομιστ», εκτιμά ότι το «Κυβερνο-λάστιχο» θα αρχίσει να τοποθετείται στα αυτοκίνητα από το 2012 ή 2013, όμως αυτό θα εξαρτηθεί από το αν και πότε οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα ενσωματώσουν τα αναγκαία συστήματα ελέγχου στα οχήματά τους.

Όπως συμβαίνει συνήθως με όλες τις καινοτομίες, αναμένεται ότι πρώτα τα ακριβότερα μοντέλα θα «φορέσουν» τα νέα λάστιχα και αργότερα τα πιο φθηνά αυτοκίνητα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Επιχειρήσεις