Ηλεκτρονική Έκδοση

Έκθεση του WWF προειδοποιεί για ακραία καιρικά φαινόμενα στον ελλαδικό χώρο

Καύσωνα και ανομβρία φέρνει η κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα

Σε κίνδυνο και οι εθνικοί δρυμοί εξαιτίας των πυρκαγιών

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας «έκρουσε» η WWF Ελλάς και κάλεσε, ταυτόχρονα, σε συστράτευση πολιτών και αρχών για την έγκαιρη αντιμετώπισή τους, καθώς η έκθεση που παρουσίασε σήμερα στην Αθήνα σκιαγραφεί ένα μέλλον που συνοψίζεται στη φράση «ανυπόφορες πόλεις, τουριστικοί προορισμοί με καύσωνες, δύσκολες μέρες για τη γεωργία, εθνικοί δρυμοί σε κίνδυνο».

"Οι προβλέψεις για την Ελλάδα δεν είναι ευοίωνες", τόνισε ο κύριος ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου και βασικός συντάκτης της έκθεσης Χρήστος Γιαννακόπουλος, κατά την παρουσίαση της έκθεσης, αντικείμενο της οποίας ήταν η πρόβλεψη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2021-2050, σε σχέση με τη χρονική περίοδο αναφοράς 1969-1990.

Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκε ένα μόνον περιοχικό κλιματικό μοντέλο, αυτό του Βασιλικού Ινστιτούτου της Ολλανδίας (KNMI) και το μετριοπαθές σενάριο εκπομπών ρύπων A1B της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC). Πρόκειται να ενταθεί η υπάρχουσα δυσφορία των κατοίκων στις ελληνικές πόλεις εκτιμάται στην έκθεση, καθώς τα τέσσερα μεγαλύτερα αστικά κέντρα στη χώρα μας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Λάρισα) θα βιώνουν μέχρι και 20 περισσότερες μέρες καύσωνα κατ΄έτος.

Ειδικά για την Αθήνα, αναμένονται 10 με 15 περισσότερες μέρες καύσωνα, 30 περισσότερες νύχτες με θερμοκρασία άνω των 20 βαθμών Κελσίου, 10 περισσότερες μέρες με αυξημένη βροχόπτωση σε διάστημα τριών ημερών και κατά συνέπεια αυξημένο κίνδυνο πλημμυρών, 10 περισσότερες μέρες με μεγάλες απαιτήσεις ψύξης (αυξημένη χρήση κλιματιστικών) και 15 περισσότερες μέρες το χρόνο με μεγάλες απαιτήσεις θέρμανσης.

Η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει σημαντικά τους τουριστικούς προορισμούς στη χώρα μας, επιφέροντας, ενδεχομένως, αλλαγές στο τουριστικό τοπίο. Στους δέκα σημαντικότερους, ως προς την τουριστική κίνηση, νομούς αναμένονται 5 με 15 περισσότερες μέρες με καύσωνα, με ιδιαίτερα δυσοίωνες προοπτικές για την ηπειρωτική Ελλάδα και αύξηση των νυχτών όπου η θερμοκρασία δεν θα πέφτει κάτω από τους 20 βαθμούς, κυρίως στις νησιωτικές περιοχές όπως η Ρόδος και τα Χανιά.

Η ευεργετική συνέπεια της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου λόγω του μεγαλύτερου αριθμού των θερμών ημερών, αντισταθμίζεται από σημαντικό κίνδυνο πυρκαγιών, αλλά και την αύξηση των αναγκών για ψύξη. Μεγάλη πίεση από την κλιματική αλλαγή θα δεχθούν οι δέκα μεγαλύτεροι αγροτικοί νομοί της χώρας, με αύξηση των ημερών με καύσωνα, αύξηση των συνεχών ημερών χωρίς βροχόπτωση, αύξηση του κινδύνου πυρκαγιάς, υπογραμμίζεται στην έκθεση, ενώ εκτιμάται ότι ο κίνδυνος της ερημοποίησης είναι πιθανός.

Αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται, τέλος, σε όλους του δρυμούς της χώρας και ειδικότερα στην Πάρνηθα, τον θεωρούμενο ως "πνεύμονα της Αττικής" όπου αναμένεται μεταβολή της μέσης μέγιστης θερινής θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, ενώ οι μέρες με άμεσο κίνδυνο πυρκαγιάς εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 15 το χρόνο.

Σε συγκεκριμένες προτάσεις προχώρησε η WWF, ζητώντας για τις αστικές περιοχές, μεταξύ άλλων, παρεμβάσεις προστασίας των αδόμητων περιοχών, προστασία των περιαστικών δασών, κίνητρα για εναλλακτικούς τρόπους δροσισμού και μόνωση των κατοικιών. Για τις τουριστικές περιοχές, καλεί σε δράση τις τοπικές κοινότητες και την Πολιτεία για ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων και προτείνει "πράσινες" παρεμβάσεις (ανακύκλωση νερού και εξοικονόμηση ενέργειας).

Η αντιμετώπιση του κινδύνου στις αγροτικές περιοχές μπορεί επιτευχθεί με άμεση διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών από πανεπιστήμια και ινστιτούτα, με εκπόνηση και υλοποίηση προγραμμάτων εναλλακτικών καλλιεργειών και με ορθή διαχείριση υδάτινων πόρων, εκτιμά η WWF Ελλάς, υπογραμμίζοντας ότι η εκτροπή του Αχελώου δεν επιλύει κανένα πρόβλημα. Μόνον ένα αξιόπιστο σύστημα δασικής διαχείρισης που δίνει έμφαση στην πρόληψη μπορεί να αποτρέψει τον κίνδυνο απώλειας των εθνικών δρυμών της χώρας μας, λέει η WWF Ελλάς, οι προτάσεις της οποίας για τη δασοπροστασία (2008) και την κινητοποίηση των εθελοντών (2009) παραμένουν ακόμη αναξιοποίητες. 

Προτάσεις της WWF Ελλάς για ελληνικές θέσεις στην Κοπεγχάγη

"Καθήκον και υποχρέωση της Πολιτείας είναι να αναλάβει πρωτοβουλίες και να απαιτήσει μια καλή συμφωνία στην Κοπεγχάγη, ώστε να αποτραπούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής", είπε ο διευθυντής της WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας.

Οι συγκεκριμένες προτάσεις της WWF Ελλάς για τις θέσεις που πρέπει να υποστηρίξει η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη, τις οποίες ανέπτυξε στη συνέχεια ο Αχιλλέας Πληθάρας, περιλαμβάνουν την επιδίωξη επίτευξης μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας για την περίοδο 2013-2017 και τη συμφωνία να τεθεί όριο κορύφωσης των εκπομπών το 2017 ώστε να καταστεί δυνατή, το 2050, η μείωση 80%, σε σχέση με το 1990, των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με τη WWF Ελλάς, η Ελλάδα θα πρέπει να επιδιώξει συμφωνία για μείωση 40% των εκπομπών στις ανεπτυγμένες χώρες μέχρι το 2020 και μηδενισμό τους το 2050, καθώς και για χρηματοδότηση εκ μέρους των πλούσιων χωρών της προσαρμογής των πλέον ευάλωτων στην κλιματική αλλαγή.

Εκτιμά, τέλος, ότι η χώρα μας πρέπει να επιμείνει στην πρωταρχική σημασία που έχει ο στόχος μηδενικού ισοζυγίου αποδάσωσης μέχρι το 2020 και στη συμπερίληψη των αερομεταφορών και της ναυσιπλοΐας στους στόχους μείωσης των εκπομπών.

(Πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

2 σχόλια

1 Ο/Η Απόστολος Πετρούλιας έγραψε: (πριν 11 έτη)
Μελετημένα ζητήματα ως "περιβαλλοντικοί τύποι καιρού & ακραίες οικοσυστημικές καταστάσεις"! Περαιτέρω, αν πριν 2 χρόνια είχαμε δεκάδες νεκρούς, προχθές είχαμε άλλον 1, κ.λπ. "νεοελληνικά", πόσες ανθρώπινες ζωές θα στοιχίσει η εξέλιξη, εν μέσω κλιματικής αλλαγής;;; Πόσο θα στοιχίσει επιπλέον κοινωνικά και πόσο οικονομικά;;; Ποια κρίση επομένως αντιμετωπίζεται και ποια βιωσιμότητα εμπεδώνεται;;;
2 Ο/Η Marka έγραψε: (πριν 11 έτη)
Αυτα πρεπει να λυφθουν υποψιν απο τους ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΣ της πετρινις Αθηνας οπως την βλεπουμε απο το αεροπλανο. Με ποιον τροπο να περασει αερας εστω τωρα που υπαρχει ακομα?
Με ποιο σκεπτικο χτιστικε και χτιζεται κολιτα η μια πολυκατοικια στην αλλη? Χτιστικαν ακομα και ΑΚΑΛΗΠΤΟΙ ΧΩΡΟΙ. Που ειναι τα τετραγωνικα που συμφωνα με την οικοδομη πρεπει αλλα τοσα να ειναι δεντροφυτεμενα?
Γιατι να ειναι μονο η Παρνιθα πνευμονας της Αθηνας και να μην ειναι και η Αθηνα πνευμονας ?
Τα καινε κιολας. Η καποτε ωραιοτατη Αθηνα με την ρομαντικη πλατεια Ομονοιας με τα δεντρακια και τους πανσεδες η πλατεια Συνταγματος τα τρειοροφα της πνιγμενα στα λουλουδια με τις εσωτερικες αυλες και τις μαρμαρενιες σκαλες ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ στην γεννηση μιας παγωμενης αφιλοξενης ξυρισμενης ΠΕΤΡΟ-ΠΟΛΙΣ με κακογουστες πολυκατοικιες καθε υψους και σχεδιου. Παντως το FREEWAY που βγαζει απο Κορινθο στον Σταθμο Λεωφορειων Κηφησου δεν εχουν τιποτα να ζηλεψουν οι πολυκατοικιες απο το ΣΑΚΑΤΕΚΑΣ του Μεξικου !!!!! Τετοιο χαλι μονο εκει θα το δειτε. Οσο για το νερακι αφου ολλοι αφισαν τα ωραιοτατα χωραφακια κτηματα στα ομορφα χωρια και εγιναν ΠΡΟΥΤΕΒΟΣΙΑΝΟΙ που να φτασει το νερακι. Η κλιματικη αλαγη ας ευχηθουμε να βρει ολλους σε δροσερα ομορφα μερη μακρια απο το καυσαεριο των μεγαλουπολεων. Που αλλου? Στα ομορφα χωριουδακια.
Ναστε καλα καλο χειμωνα.
Marka levante USA
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 2

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Ανθρωπιστικές οργανώσεις