Ηλεκτρονική Έκδοση

Ημέρα τιμής για τους ανώνυμους μαχητές της ελευθερίας του διαδικτύου

19 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ελεύθερου Λογισμικού

Σειρά εκδηλώσεων στην Ελλάδα και σε άλλες 89 χώρες σε ολόκληρο τον πλανήτη

Δεκαοχτώ χρόνια μετά τη δημιουργία του λειτουργικού συστήματος Linux, το οποίο άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία των λογισμικών ελεύθερου κώδικα, καθιερώνεται πλέον επίσημα η 19η Σεπτεμβρίου ως «Παγκόσμια Ημέρα Ελεύθερου Λογισμικού».

Το ερχόμενο Σάββατο, 500 ομάδες από 90 χώρες του πλανήτη, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, θα ενώσουν τις φωνές τους, για να διεκδικήσουν τη δωρεάν διάδοση και διάθεση ελεύθερων λογισμικών.

Σύνθημά τους: "Γιορτάζουμε την ελευθερία στο διαδίκτυο". Σκοπός τους, η απελευθέρωση της δημιουργικότητας, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και παράλληλα η κατάργηση κάθε περιορισμού που εμποδίζει την ελεύθερη έκφραση μέσα στον κυβερνοχώρο.

Στην Ελλάδα, τέσσερις μεγάλες πόλεις, η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και τα Χανιά θα διοργανώσουν εορταστικές εκδηλώσεις, με στόχο να ενημερώσουν τους πολίτες και τους επισκέπτες τους για τα προγράμματα και τις εφαρμογές ανοιχτού κώδικα. Δημοφιλή προγράμματα, όπως το λειτουργικό σύστημα Linux, ο περιηγητής ιστοσελίδων Mozilla Firefox αλλά και το σύστημα επεξεργασίας κειμένου και επιτραπέζιας έκδοσης OpenOffice, αλλά και πολλές άλλες καινοτόμες εφαρμογές για υπολογιστές θα έχουν την τιμητική τους.

Αναλυτικότερα, στην Αθήνα, η Ένωση Ελλήνων Χρηστών και Φίλων Linux Ελλάδος (Hellug) θα πραγματοποιήσει εκδήλωση στις 11 το πρωί του Σαββάτου στην πύλη του Πολυτεχνείου επί της οδού Στουρνάρα.

Την ίδια ώρα, ανάλογες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και στην κεντρική πλατεία της Λάρισας από την ομάδα προγραμματιστών Linuxteam.

Στις 12 το μεσημέρι, στη Θεσσαλονίκη, μπροστά από το Λευκό Πύργο, η κοινότητα Linux Θεσσαλονίκης (Thelug) ξεκινά τη δική της εκδήλωση με ενδιαφέρουσες ομιλίες και διανομή δωρεάν προγραμμάτων στους επισκέπτες.

Τέλος, στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου, η καρδιά της ελεύθερης δημιουργίας θα χτυπήσει δυνατά στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά, όπου η ομάδα Chania-Lug θα τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Ελεύθερου Λογισμικού. Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ / ΛΑΚ).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Πληροφορική και διαδίκτυο
Στο διαδίκτυο
Για το ίδιο θέμα
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το ελεύθερο λογισμικό
Linux: Γέννημα χάκερς, θρέμμα για όλα τα ελεύθερα λογισμικά