Ηλεκτρονική Έκδοση

Ανιχνευτής ψεύδους γραπτών κειμένων

Ισραηλινοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι εφηύραν έναν ηλεκτρονικό ανιχνευτή ο οποίος μπορεί να διαπιστώσει αν το περιεχόμενο ενός γραπτού κειμένου είναι αληθές ή ψευδές.

Η επιστημονική ομάδα από τα τμήματα Κοινωνικών Επιστημών και Υγείας του ισραηλινού πανεπιστημίου της Χάιφα ανακοίνωσε ότι επινόησε ένα σύστημα ηλεκτρονικής ανάλυσης της γραφής το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ανιχνευτής ψεύδους.

Όπως διευκρινίστηκε από το πανεπιστήμιο πρόκειται για μια απλή διαδικασία.

Ο εξεταζόμενος γράφει με ένα ηλεκτρονικό στυλό δύο κείμενα: ένα που αφορά πραγματικό γεγονός και ένα άλλο τελείως φανταστικό. Στη συνέχεια το πρόγραμμα αναλύει τις γραφολογικές διαφορές, την ταχύτητα και τον ρυθμό της γραφής, καθώς επίσης και την πίεση του στιλό πάνω στο χαρτί, ανάλογα με το αν τα αναφερόμενα στο κείμενο είναι αληθή ή όχι.

Όπως διαβεβαιώνουν οι ερευνητές, τα δεδομένα αυτά είναι αρκετά για να αποδειχθεί επιστημονικά εάν ένα πρόσωπο ψεύδεται ή όχι. Σε περίπτωση που ψεύδεται για παράδειγμα, η γραφή είναι λιγότερο αυτοματοποιημένη και η πίεση του στυλό πάνω στο χαρτί πολύ μεγαλύτερη.

(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία