Ηλεκτρονική Έκδοση

ΗΠΑ: Αντιδράσεις για τη ψηφιακή έκδοση βιβλίων από την Google

Αντιδρά το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης στη συμφωνία της Google με τις ενώσεις συγγραφέων και εκδοτών για την έκδοση βιβλίων σε ψηφιακή μορφή και ζητά από το αρμόδιο δικαστήριο να μην επικυρώσει τον συγκεκριμένο συμβιβασμό, με την αιτιολογία ότι παραβιάζεται η νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων και δημιουργίας μονοπωλίου.

Το 2005 η Ένωση Αμερικανών Συγγραφέων και ο Σύνδεσμος Αμερικανών Εκδοτών είχαν καταθέσει αγωγή κατά της Google, όμως τα δύο μέρη κατέληξαν πέρσι σε συμφωνία ύψους 125 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία θεωρείται ότι ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο στη Google να αυξήσει δραματικά τη διαθεσιμότητα βιβλίων σε ψηφιακή μορφή στο διαδίκτυο.

Ωστόσο διάφοροι επικριτές και ανταγωνιστές, όπως για παράδειγμα η Amazon και η Yahoo, θεωρούν ότι η συμφωνία αυτή ουσιαστικά θα καταστήσει τη Google μονοπώλιο στον εκδοτικό τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σημειώνεται ότι οι συγγραφείς και οι εκδότες συμφώνησαν να συνεργαστούν με την Google για την ανάπτυξη του προγράμματος BookSearch, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει πρόσβαση σε βιβλία εκτός κυκλοφορίας, εξεύρεση νέων τρόπων για νόμιμη ηλεκτρονική αγορά βιβλίων, καθιέρωση συλλογικής συνδρομής για κολλέγια, πανεπιστήμια και άλλους οργανισμούς και παροχή ελεύθερης ηλεκτρονικής πρόσβασης σε βιβλία από συγκεκριμένους ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε αμερικανικές δημόσιες και πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ωστόσο απεφάνθη ότι το αρμόδιο δικαστήριο δεν πρέπει να δεχθεί τη συμφωνία και ότι τα συμβαλλόμενα μέρη θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους συνεργασίας.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει την δυνατότητα διάθεσης των βιβλίων σε ηλεκτρονική μορφή, αλλά θεωρεί ότι η συγκεκριμένη συμφωνία επιχειρεί να επιφέρει θεμελιώδεις αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων, αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν μόνο από το νομοθετικό σώμα.

(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Πληροφορική και διαδίκτυο