Ηλεκτρονική Έκδοση

Η κρίση ωφελεί το περιβάλλον

Πρωτοφανής μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

Η παγκόσμια οικονομική ύφεση μπορεί να έχει επηρεάσει αρνητικά την καθημερινότητα των ανθρώπων στις περισσότερες χώρες αλλά φαίνεται ότι έχει και περιβαλλοντικά οφέλη. Έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ενεργείας αναφέρει ότι οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μειώθηκαν σημαντικά εξαιτίας της κρίσης.

Η έκθεση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Financial Times, τονίζει ότι η κρίση αποδεικνύεται μια ευκαιρία για να απομακρυνθούν οι οικονομίες από μια ανάπτυξη που βασίζεται στις παραδοσιακές μορφές ενέργειας.

Η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που καταγράφηκε το 2008, είναι η σημαντικότερη εδώ και 40 χρόνια. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, ξεπερνά τη μείωση που καταγράφηκε κατά την κρίση του 1981.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Διεθνούς Επιτροπής Ενεργείας Φάτιχ Μπιρόλ δήλωσε: "Βρισκόμαστε σε μία νέα κατάσταση, με μεταβολές στην ενεργειακή ζήτηση και την αναβολή πολλών ενεργειακών επενδυτικών σχεδίων. Αυτό δεν έχει νόημα παρά μόνο εάν μπορούμε να εκμεταλλευθούμε αυτήν την μοναδική ευκαιρία, υπογράφοντας μια συνθήκη στην Κοπεγχάγη".

Στην πρωτεύουσα της Δανίας θα διεξαχθεί η διεθνής διάσκεψη για το κλίμα από τις 7 έως τις 18 Δεκεμβρίου. Η διεθνής διάσκεψη έχει ως στόχο την υπογραφή συμφωνίας, η οποία θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ μετά την εκπνοή της πρώτης φάσης του Πρωτοκόλλου του Κιότο τον Ιανουάριο του 2013, για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Διεθνείς Οργανισμοί
Περιβάλλον & οικολογία