Ηλεκτρονική Έκδοση

Ζητείται κορυφαίος επιστήμονας-σύμβουλος για την Ευρώπη

Ένα καινούριο πόστο υποσχέθηκε να δημιουργήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο: ενός κορυφαίου επικεφαλής επιστήμονα (chief scientist) που θα συμβουλεύει, θα συντονίζει και θα δίνει κατευθύνσεις στην ευρωπαϊκή επιστημονική πολιτική, ενώ θα μιλά σε όλο τον κόσμο για λογαριασμό της ευρωπαϊκής επιστήμης.

Η ανακοίνωση, που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, κατά την έναρξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χαιρετίστηκε με ικανοποίηση από τους επιστημονικούς και ερευνητικούς κύκλους της Ευρώπης.
   
Η δημιουργία της θέσης του επιστημονικού συμβούλου (που υπάρχει σε διάφορες χώρες στον κόσμο), όπως είπε ο Μπαρόζο, αντανακλά την επιθυμία του, κατά τη νέα του θητεία, που επίσημα θα αρχίσει τον Ιανουάριο του 2010, να δώσει αυξημένη σημασία σε θέματα έρευνας, καινοτομίας και επιστήμης.
   
Οι Ευρωπαίοι επιστήμονες επεσήμαναν την ανάγκη ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος να έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες, κάτι που δεν είναι πάντα εύκολο στο πλαίσιο της δαιδαλώδους πολιτικής και διοικητικής γραφειοκρατίας των Βρυξελλών. Η επιστήμη έχει πλέον «πλοκάμια» σε όλους σχεδόν τους τομείς λήψης αποφάσεων της ΕΕ και, γι’ αυτό, οι Ευρωπαίοι επιστήμονες και ερευνητές ελπίζουν ότι το νέο πόστο θα ανατεθεί σε μια ισχυρή προσωπικότητα, που θα μπορεί να συντονίζει τα θέματα έρευνας και επιστήμης, σε συνεχή επαφή –και ενίοτε σύγκρουση- με τους επιτρόπους και τους επικεφαλής των διαφόρων διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση