Ηλεκτρονική Έκδοση

Τεχνητό φωτεινό σύννεφο από τη NASA

Ένα απόκοσμο σύννεφο που έλαμψε για σύντομο χρονικό διάστημα στο νυχτερινό ουρανό του Σαββάτου και ήταν ορατό κατά μήκος της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ, δεν ήταν UFO, αλλά δημιουργήθηκε από τη NASA, η οποία εκτόξευσε πάνω από τη Βιρτζίνια έναν πειραματικό πύραυλο, ειδικά κατασκευασμένο για να δημιουργεί τεχνητά λαμπερά σύννεφα.

Τα τεχνητά αυτά σύννεφα είναι όμοια με τα λεγόμενα «πολικά μεσοσφαιρικά σύννεφα», τα υψηλότερα σύννεφα της Γης, τα οποία δημιουργούνται με φυσικό τρόπο σε υψόμετρο περίπου 80 χλμ. και λάμπουν έντονα τη νύχτα.

Το επιστημονικό πείραμα της NASA –που έγινε για πρώτη φορά- προκάλεσε ένα πολύ εντυπωσιακό θέαμα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το οποίο κράτησε μόνο λίγα λεπτά. Πολλοί ήσαν αυτοί που κάλεσαν τις Αρχές και τους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς για να αναφέρουν παράξενα φώτα στον ουρανό σε απόσταση μέχρι και 500 χλμ. από την τοποθεσία εκτόξευσης του πυραύλου (φυσικά οι συνωμοσιολόγοι δεν πιστεύουν ότι τα φώτα προέρχονταν μόνο από τα τεχνητά σύννεφα…).

Επίγεια ραντάρ και κάμερες κατέγραψαν το πείραμα της δημιουργίας λαμπερών σύννεφων (που αποκλήθηκε «Πείραμα Απελευθέρωσης Φορτισμένων Αερολυμάτων»).

Στο πείραμα συμμετείχαν το Εργαστήριο Ερευνών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, το Πρόγραμμα Διαστημικών Ελέγχων του υπουργείου ΄Άμυνας και πολλά πανεπιστήμια.

Όπως ανακοινώθηκε, οι αμερικανοί επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν τις μετρήσεις του τεχνητού νέφους για να καταλάβουν καλύτερα τα φυσικά λαμπερά σύννεφα της νύχτας.

Δεν διευκρινίστηκε γιατί οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ έδειξαν τόσο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο πείραμα…

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Αστρονομία και Διάστημα