Ηλεκτρονική Έκδοση

Μισθός 666.000 δολαρίων σε στέλεχος της Microsoft

Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Στιβ Μπάλμερ –ο οποίος έχει διαδεχτεί τον Μπιλ Γκέιτς στα ηνία της εταιρίας- πήρε για το οικονομικό έτος 2009 μια πολύ μέτρια αύξηση στο μισθό του – μόλις 4% σε σχέση με το 2008.

Ακούγεται κατ’ αρχήν λογικό, καθώς την ίδια περίοδο τα κέρδη της μεγαλύτερης εταιρίας πληροφορικής στον κόσμο μειώθηκαν κατά 17% λόγω της οικονομικής κρίσης.

Όμως, όπως η εταιρία αποκάλυψε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, η αύξηση αυτή σημαίνει ότι από 640.833 δολάρια το 2008, ο μισθός του Μπάλμερ φέτος αυξήθηκε στα 665.883 δολάρια (όχι άσχημα…).

Με άλλα λόγια παίρνει μηνιαίο μισθό 55.500 δολαρίων (περίπου 37.800 ευρώ).

Μάλιστα στο ποσό αυτό πρέπει κανείς να προσθέσει άλλα τόσα τουλάχιστον για το ετήσιο μπόνους του (που το 2008 ήταν 700.000 δολάρια, αλλά το ποσό του δεν αποκαλύφθηκε για το 2009), την δωρεάν απόκτηση μετοχών της εταιρίας και άλλα πριμ που σχετίζονται με την οικονομική απόδοση της εταιρίας, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία.

Οι προκλητικές αυτές αποδοχές μάλλον δεν αρέσουν σε όλους τους μετόχους, έτσι –για να κατευνάσει τις αντιδράσεις- το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας αποφάσισε να δώσει λόγο στους μετόχους σε σχέση με τις αποδοχές των υψηλών στελεχών.

Το ασυνήθιστο για τα επιχειρηματικά δεδομένα είναι ότι αυτή η αλλαγή γίνεται με πρωτοβουλία όχι των μετόχων, αλλά άνωθεν, δηλαδή της ίδιας της διοίκησης της εταιρίας. Έτσι, κάθε τρία χρόνια πλέον οι μέτοχοι της Microsoft θα μπορούν να λένε τη γνώμη τους (καθαρά συμβουλευτικά και τίποτε περισσότερο) για τις αποδοχές των διευθυντικών στελεχών.

Ξεκαθαρίστηκε ότι η γνώμη των μετόχων δεν δεσμεύει τη διοίκηση της εταιρίας για την μισθολογική πολιτική της (είπαμε δημοκρατία, αλλά όχι και να έρθει ο κόσμος ανάποδα…). Ορισμένοι μέτοχοι ζήτησαν να λένε τη γνώμη τους για τους μισθούς κάθε χρόνο, αλλά δεν έγινε δεκτή η πρότασή τους και η συμβουλή…της λαϊκής βάσης θα δίνεται ανά τριετία.

Η πρόταση της διοίκησης θα πρέπει να εγκριθεί στην επόμενη γενική συνέλευση των μετόχων στις 19 Νοεμβρίου.

Τα κέρδη της Microsoft, από 17,7 δισ. δολ. το 2008, έπεσαν στα 14,6 δισ. δολ. το 2009, ενώ τα έσοδά της μειώθηκαν κατά 3% στα 58,4 δισ. δολ. (είναι η πρώτη φορά που έπεσαν οι πωλήσεις της εταιρίας μετά το 1986, όταν εισήχθη στο Χρηματιστήριο).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Πληροφορική και διαδίκτυο