Ηλεκτρονική Έκδοση

«Έξυπνο» αυτοκίνητο...συνεννοείται με τον οδηγό

Ερευνητές από έξι ευρωπαϊκές χώρες ανέπτυξαν ένα νέο υπολογιστικό σύστημα για αυτοκίνητα, με την ονομασία DRIVSCO, το οποίο επιτρέπει στα οχήματα να μαθαίνουν από τη συμπεριφορά του οδηγού τους στο τιμόνι.

Έτσι, στη συνέχεια μπορεί να εντοπίσει αν ο οδηγός επιδεικνύει ασυνήθιστη συμπεριφορά σε μια στροφή, σε ένα εμπόδιο ή μπροστά σε έναν πεζό που διασχίζει το δρόμο ξαφνικά, οπότε το σύστημα αυτόματα εκπέμπει έγκαιρα σήμα προειδοποίησης, ώστε ο οδηγός να έχει χρόνο για να αντιδράσει.

Αντίθετα με άλλα παρόμοια συστήματα, που επίσης χρησιμοποιούν υπολογιστικά συστήματα, το DRIVSCO, ανεξάρτητα από το όποιο στιλ οδήγησης (συντηρητικό, τολμηρό κλπ), παρακολουθεί συνεχώς τη συμπεριφορά του ίδιου του οδηγού και εξάγει στον ενσωματωμένο υπολογιστή του ένα πρότυπο από αυτήν, οπότε μπορεί να ανιχνεύσει οτιδήποτε παρεκκλίνει από αυτό το πρότυπο.

Για παράδειγμα, τη νύχτα, αν το σύστημα –χάρη στις δυνατότητες νυχτερινής όρασης που διαθέτει- ανιχνεύσει μια απόκλιση του οχήματος λίγο πριν μια στροφή, το ερμηνεύει ότι ο οδηγός δεν έχει καλή ορατότητα και τον προειδοποιεί ηχητικά. Κάτι ανάλογο συμβαίνει αν το σύστημα δει στο δρόμο ένα εμπόδιο (π.χ. έναν πεσμένο βράχο), αλλά ο οδηγός δεν φαίνεται να ανακόπτει ταχύτητα, είτε γιατί δεν το έχει δει είτε γιατί έχει κάνει κακή εκτίμηση της κατάστασης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αυτοκινήτου, το 42% των θανατηφόρων αυτοκινητιστικών δυστυχημάτων συμβαίνουν τη νύχτα, λόγω μειωμένης ορατότητας κυρίως, παρόλο που το βράδυ η κίνηση στους δρόμους μειώνεται κατά 60% περίπου.

Εκτός από το σύστημα νυχτερινής όρασης, το σύστημα διαθέτει ένα εξελιγμένο GPS, σύστημα παρακολούθησης των τροχών και των φρένων κ.α.

Για τη δημιουργία του DRIVSCO συνεργάστηκαν επιστήμονες από τα γερμανικά πανεπιστήμια του Γκέτινγκεν και του Μίνστερ, το πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας, το ισπανικό πανεπιστήμιο της Γρανάδα, το βελγικό Καθολικό πανεπιστήμιο της Λουβέν, το πανεπιστήμιο της Γενεύης και το πανεπιστήμιο Βιάουτας Μάγκνους της Λιθουανίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Οδικό δίκτυο και ασφάλεια