Ηλεκτρονική Έκδοση

Νέο νανο-τσιπ από την Intel που χωρά 3 δισ. τρανζίστορ!

Η αμερικανική εταιρία Intel παρουσίασε ένα νέο τσιπ SRAM, που είναι το πρώτο στον κόσμο, το οποίο ενσωματώνει την τεχνολογία των 22 νανομέτρων, με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να περιλαμβάνει περισσότερα τρανζίστορ από ποτέ. Αρκετοί ειδικοί στον χώρο της βιομηχανίας επεξεργαστών ξαφνιάστηκαν, επειδή, όπως είπαν, δεν πίστευαν ότι θα ήταν ποτέ δυνατό τα τσιπ να γίνουν τόσο μικρά.

Το νανο-τσιπ περιέχει σχεδόν τρία δισεκατομμύρια τρανζίστορ συμπιεσμένα σε μια περιοχή όσο ένα νύχι, όμως η Intel πιστεύει ότι τα τσιπ μπορούν να μικρύνουν κι άλλο. Όσο πιο μικρές είναι οι διαστάσεις ενός τσιπ, συνήθως τόσο ταχύτερο και πιο ενεργειακά αποδοτικό είναι.
    
Το νέο τσιπ επιβεβαιώνει ότι δεν έχει πεθάνει ακόμα ο λεγόμενος «νόμος του Μουρ», που ισχυρίζεται ότι ο αριθμός των τρανζίστορ σε ένα τσιπ πυριτίου θα διπλασιάζεται κάθε δύο χρόνια. «Ο νόμος του Μουρ δεν είναι νόμος της φυσικής, είναι νόμος της ανθρώπινης εφευρετικότητας. Δεν υπάρχει τίποτε που να μας λέει ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να συνεχίσουν να εφευρίσκουν», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intel Πολ Οτελίνι, σύμφωνα με το BBC.
    
Η Intel σήμερα παράγει στα εργοστάσιά της τσιπ με βάση την τεχνολογία των 45 νανομέτρων και μέχρι το τέλος του 2009 πρόκειται να μετακινηθεί στα 32 νανόμετρα, ενώ σε επόμενο στάδιο θα προχωρήσει στην μαζική παραγωγή τσιπ στα 22 νανόμετρα. Τα πρώτα τσιπ της εταιρίας, στη δεκαετία του ΄70, χωρούσαν μόλις λίγες χιλιάδες τρανζίστορ. Εκτός από την Intel, η IBM και η ευρωπαϊκή Duallogic ασχολούνται με την ανάπτυξη τσιπ 22 νανομέτρων.
    
Όπως είπε ο Οτελίνι, παρουσιάζοντας στο Σαν Φρανσίσκο το πρώτο τσιπ 22 νανομέτρων, που περιέχει 364 bits μνήμης και πάνω από 2,9 δισ. τρανζίστορ, πρόκειται να μπει σε εργοστασιακή παραγωγή το 2011.
    
Ο επικεφαλής της Intel επίσης προέβλεψε ότι η παγκόσμια αγορά προσωπικών υπολογιστών βαδίζει ήδη σε τροχιά ανάκαμψης και μάλιστα εκτίμησε ότι μπορεί να διαψεύσει τις αρνητικές προσδοκίες ήδη από φέτος. «Σε γενικές γραμμές, η τεχνολογία ήταν η πρώτη που βίωσε την κρίση και είναι πιθανό πως θα είναι και η πρώτη που θα βγει από αυτήν. Το έχουμε δει αυτό στις προηγούμενες υφέσεις και μέχρι στιγμής αυτό το μοτίβο φαίνεται να ισχύει», δήλωσε με αισιοδοξία. «Ο υπολογιστής έχει γίνει τόσο απαραίτητος, που αν χαλάσει, δεν θα περιμένεις να τελειώσεις η ύφεση, για να αγοράσεις καινούριο. Θα πας να αγοράσεις ένα άλλο κομπιούτερ, απλώς γιατί αποτελεί κομμάτι της ζωής σου», πρόσθεσε ο Οτελίνι.
    
Πάντως η αισιοδοξία αυτή δεν συμβαδίζει με τις εκτιμήσεις των εταιριών ερευνών IDC και Gartner, που και οι δύο έχουν προβλέψει ότι οι πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών θα εμφανίσουν μείωση το 2009 σε σχέση με το 2008 (γύρω στο 2%) – για πρώτη φορά σε ετήσια βάση μετά το 2001.
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Πληροφορική και διαδίκτυο