Ηλεκτρονική Έκδοση

Αυτοκτονίες στην France Telecom

Ο κατακλυσμός των εργαζομένων από e-mails τους αγχώνει επικίνδυνα

Οι εξελίξεις στη νέα τεχνολογία έχουν μια χρόνια τάση να γυρνάνε μπούμερανγκ κατά των ανθρώπων, οι οποίοι επωφελούνται από αυτές. Ένα κορυφαίο στέλεχος της μεγαλύτερης γαλλικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών France Telecom, που μελετά μια έξαρση αυτοκτονιών εργαζομένων στην εταιρία, προειδοποίησε ότι ο ολοένα μεγαλύτερος κατακλυσμός των ηλεκτρονικών μηνυμάτων που φέρνουν οι μικροί φορητοί υπολογιστές και τα νέα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, προκαλεί ανησυχητικά επίπεδα άγχους στους εργαζόμενους.

Ο υπεύθυνος οικονομικών της εταιρίας Ζερβιέ Πελισιέ δεν απέδωσε ευθέως τις αυτοκτονίες στα e-mail που έρχονται πια όλο το…24ωρο, είπε όμως, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, ότι οι εργαζόμενοι σε όλες τις μεγάλες εταιρίες, που είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται διαρκώς σε σύνδεση με συνεργάτες, πελάτες κλπ., αισθάνονται όλο και μεγαλύτερη ψυχολογική πίεση.

Το πρόβλημα πλέον δεν περιορίζεται μόνο στα υψηλόβαθμα στελέχη, αλλά ακόμα και σε δευτεροκλασάτους υπαλλήλους. Η France Telecom, που δραστηριοποιείται στην κινητή τηλεφωνία με το σήμα της Orange, έχει δεχτεί επικρίσεις μετά τις αλλεπάλληλες αυτοκτονίες 22 εργαζομένων της από την αρχή του 2008. Μεταξύ άλλων, ένας υπάλληλος μαχαίρωσε τον εαυτό του στο στομάχι στη διάρκεια μιας σύσκεψης, ενώ μια υπάλληλος ξαφνικά πήδηξε από το παράθυρο του γραφείου της.

Σύμφωνα με τον Πελισιέ, εν μέρει το αυξημένο άγχος του προσωπικού οφείλεται στην ιδιωτικοποίηση της εταιρίας, όμως η κατάσταση επιδεινώνεται από την αδιάκοπη εισαγωγή νέων τεχνολογιών που έχει ως συνέπεια η δουλειά να διεισδύει όλο και περισσότερο στην προσωπική ζωή των εργαζομένων, οι οποίοι δεν μπορούν να χαλαρώσουν ούτε στιγμή.

«Πριν 15 χρόνια, ένας μέσος εργαζόμενος σε μια μεγάλη εταιρία δεν είχε ούτε κινητό τηλέφωνο ούτε προσωπικό υπολογιστή στο σπίτι του. Όταν επέστρεφε σπίτι του, ξεχνούσε τη δουλειά του», ανέφερε ο Πελισιέ. Τα πράγματα χειροτερεύουν από ψυχολογική άποψη, καθώς εντείνεται η ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, με τους εργαζόμενους να αλλάζουν συχνά αντικείμενο εργασίας, τοποθεσία εργασίας και δεξιότητες.

Στις ΗΠΑ, το δημοφιλές BlackBerry έχει ονομαστεί σκωπτικά CrackBerry, επειδή πολλοί χρήστες δηλώνουν εθισμένοι (σαν να έχουν πάρει «κρακ») στο να ελέγχουν συνεχώς αν έχουν e-mail.

Τέτοιες συνήθειες, δήλωσε ο Πελισιέ, έχουν σοβαρότερες συνέπειες για την ψυχική υγεία των εργαζομένων από ό,τι αναγνωρίζουν οι εταιρίες. Οι πιο ψυχικά ευάλωτοι εργαζόμενοι παθαίνουν κυριολεκτικά σύγχιση ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματική ζωή τους – καμιά φορά με μοιραία κατάληξη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Ψυχολογία και Ψυχιατρική