Ηλεκτρονική Έκδοση

Διαδικτυακά «ρομπότ» προβλέπουν την Αποκάλυψη το 2012

Ο κόσμος μας θα τελειώσει στις 21 Δεκεμβρίου 2012. Τόσο απλά. Αυτή είναι η δυσοίωνη προφητεία – πιο δυσοίωνη δεν γίνεται!- που έκανε μια διαδικτυακή «κρυστάλλινη σφαίρα», πολύ διαφορετική από εκείνη των μεσαιωνικών μάγων. Πρόκειται για τα “bots”, τα ειδικά αυτόνομα προγράμματα λογισμικού (η ονομασία τους προέρχεται από τη λέξη «ρομπότ»), τα οποία «έρπουν» αθόρυβα σε όλο το μήκος και το πλάτος του Web, ψάχνοντας λέξεις-κλειδιά ή ό,τι άλλο τους ζητηθεί από τον προγραμματιστή τους.

Υποτίθεται ότι τα προγράμματα αυτά – τα οποία μοιάζουν με τις «αράχνες» που χρησιμοποιούν οι μηχανές αναζήτησης για να ταξινομούν τις ιστοσελίδες- αντανακλούν τη «σοφία του πλήθους», καθώς συγκεντρώνουν και φιλτράρουν τις σκέψεις και απόψεις χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ανθρώπων. Η τεχνολογία αυτή –που αρχικά αναπτύχθηκε στη δεκαετία του ΄90 για να προβλέπει τις κινήσεις των μετοχών στο χρηματιστήριο- χρησιμοποιείται πλέον από μερικούς για μια πιο αμφισβητούμενη χρήση: την πρόβλεψη μελλοντικών γεγονότων, ακόμα και φυσικών καταστροφών.
    
Οι συνωμοσιολόγοι, που βρίθουν στο Ίντερνετ, υποστηρίζουν ότι τα bots προέβλεψαν με ακρίβεια τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και το φονικό ασιατικό τσουνάμι του 2004, συνεπώς –λένε- μάλλον θα πρέπει να ανησυχούμε, αφού τώρα προβλέπουν την επερχόμενη Αποκάλυψη για το 2012, σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ».
    
Οι υποστηρικτές τoυς επιμένουν ότι επειδή τα bots «κρυφακούν» συνεχώς τι λέγεται και γράφεται στο Ίντερνετ, μπορούν να «αφουγκραστούν» ακόμα και μια μελλοντική τρομοκρατική ενέργεια. Σύμφωνα με τον Τζορτ Ούρε, το σύστημά του προέβλεψε ότι «ένα γεγονός που θα άλλαζε τον κόσμο», θα συνέβαινε 60 έως 90 μέρες μετά τον Ιούνιο του 2001. Αν και η πρόβλεψη έχει ένα χαρακτήρα ασάφειας, ορισμένοι θεωρούν ότι όντως, κατά κάποιο τρόπο, πρόβλεψε την 11η Σεπτεμβρίου. Η ίδια τεχνολογία υποτίθεται ότι πρόβλεψε το σεισμό που μετά προκάλεσε το τσουνάμι του 2004, αλλά και τον τυφώνα «Κατρίνα» και την κατοπινή καταστροφή στη Νέα Ορλεάνη.
    
Η τελευταία «προφητεία» αναφέρει ότι ο κόσμος θα καταστραφεί το 2012, πιθανώς λόγω μετακίνησης των πόλων του μαγνητικού πεδίου της Γης. Φυσικά, πέρα από τα bots, το 2012 υποτίθεται ότι αποτελεί επίσης χρονολογία ορόσημο για το τέλος του πλανήτη μας, σύμφωνα με το ημερολόγιο των Μάγια, την Αποκάλυψη της Καινής Διαθήκης, το κινεζικό Ι-Τσινγκ κ.α. Ας μην ξεχάσουμε και την καταστροφολογική ταινία «2012» του Ρόλαντ Έμεριχ, η οποία πρόκειται να προβληθεί στους κινηματογράφους το Νοέμβριο.
    
Εννοείται ότι οι σκεπτικιστές δεν πείθονται με τίποτε. Όπως λένε, ακόμα κι αν το Ίντερνετ μπορεί να αποκαλύψει σε κάποια προγράμματα λογισμικού μια ομαδική γνώση και «σοφία» σε σχέση με τα χρηματιστήρια ή ακόμα και με τις μελλοντικές τρομοκρατικές επιθέσεις, αφού σε τελευταία ανάλυση και τα δύο αποτελούν γεγονότα σχετιζόμενα με ανθρώπινη δραστηριότητα, δεν είναι ποτέ δυνατό να προβλεφθεί με τον ίδιο τρόπο μια φυσική καταστροφή.
    
Από την άλλη, οι «προφητείες» ουσιαστικά είναι αυτο-εκπληρούμενες ή, μάλλον, η υποτιθέμενη «σοφία του πλήθους» στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι παρά μια «μαζική πλάνη». Δηλαδή, όσο περισσότεροι άνθρωποι στο Ίντερνετ μιλάνε και γράφουν για το υποτιθέμενο τέλος του κόσμου το 2012, τόσα περισσότερα «δεδομένα» μαζεύονται στο διαδίκτυο, τα οποία στη συνέχεια συλλέγουν τα bots και τα επιστρέφουν σε μας με την μορφή «προφητείας».
    
Τέλος, είναι όντως επιστημονικό γεγονός ότι κάθε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, οι μαγνητικοί πόλοι της Γης αντιστρέφονται και το γήινο μαγνητικό πεδίο αλλάζει πολικότητα (ο βόρειος μαγνητικός πόλος γίνεται νότιος και αντίστροφα). Όμως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, αυτή η μεταβολή δεν γίνεται σε μια συγκεκριμένη μέρα (π.χ. στις 21/12/2012), αλλά σταδιακά μέσα σε διάστημα 5.000 ετών.  
    
Πάντως, για καλό και για κακό, φροντίστε να τακτοποιήσετε έγκαιρα τυχόν εκκρεμότητες μέχρι το Δεκέμβριο του 2012…

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία