Ηλεκτρονική Έκδοση

Vivendi κατά Deutsche Telekom

Δεκαετής δικαστική διαμάχη με «τρόπαιο» πολωνική εταιρεία κινητής

Νίκη, εν πολλοίς συμβολική πλην όμως νίκη, κατάφερε ο γαλλικός όμιλος επικοινωνιών και ψυχαγωγίας Vivendi στο μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα του για την επανάκτηση του μεριδίου του στην πολωνική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας PTC.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της  Vivendi, το Εφετείο της Βαρσοβίας υιοθέτησε την πλευρά της, αρνούμενο να εφαρμόσει την απόφαση διαιτησίας που εκδόθηκε στη Βιέννη το 2004 και ήταν υπέρ των αντιδίκων, της  Deutsche Telekom και της πολωνικής κοινοπραξίας  Elektrim.

Η  Vivendi είχε εμπλακεί σε δικαστική διαμάχη διάρκειας περίπου δέκα ετών με τη Deutsche Telekom και την Elektrim αναφορικά με το ποιος είναι ο πραγματικός κάτοχος της PTC, μίας από τις  μεγαλύτερες εταιρείες παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας της Πολωνίας.

Η απόφαση του εφετείου της Βαρσοβίας δεν αλλάζει τίποτα επί της ουσίας στην Πολωνία, αναγνωρίζει εκπρόσωπος της Vivendi. Από το 2005, όταν, κατόπιν άλλης δικαστικής απόφασης, τα στελέχη της  Vivendi εκδιώχθηκαν από την έδρα της PTC, η εταιρεία διοικείται από τις  Deutsche Telekom και Elektrim.

Η Vivendi παρακολουθούσε τη διαδικασία εκ του μακρόθεν συμμετέχοντας σε μια σκληρή δικαστική διαμάχη, υποβάλλοντας μηνύσεις και προσφυγές διαιτησίας από το Λονδίνο στη Βιέννη και στο Σιάτλ, προσπαθώντας να ανακτήσει τον έλεγχο της PTC.

Η “βεντέτα” ξεκίνησε το 1999, όταν η  Vivendi και η Elektrim σχημάτισαν κοινοπραξία που θα επένδυε στην PTC. Τότε η κοινοπραξία διέθετε το 51% της PTC. Η Vivendi επένδυσε περίπου 1,8 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της επέκτασής της στις ταχέως αναδυόμενες αγορές. Η συμφωνία ωστόσο ναυάγησε γρήγορα καθώς ο έτερος μεγαλομέτοχος, η Deutsche Telekom, που κατείχε τότε το 22,5% της PTC, αμφισβήτησε την κοινοπραξία και την είσοδο του γαλλικού ομίλου.

Από τότε ξέσπασε η δικαστική διαμάχη μεταξύ των τριών εταιρειών αναφορικά με το ποιος πραγματικά κατέχει την PTC. Η θέση της Vivendi είναι ότι κατέχει το 51% της PTC μέσω της κοινοπραξίας της με την  Elektrim. Η θέση της  Deutsche Telekom είναι ότι η ίδια είναι η νόμιμη κάτοχος της PTC επειδή η είσοδος της Vivendi ήταν άκυρη. Γι' αυτό ο γερμανικός γίγαντας τηλεπικοινωνιών έχει συμπεριλάβει την αξία της στα συνολικά οικονομικά αποτελέσματα των τελευταίων χρόνων. Από την άλλη η Vivendi έχει διαγράψει εντελώς την αξία της επένδυσής της στην PTC από τα οικονομικά της στοιχεία λόγω των νομικών εμπλοκών, αλλά συνέχισε να διεκδικεί δικαστικά την αναγνώριση του μεριδίου της.

Η απόφαση του εφετείου της Βαρσοβίας, σύμφωνα με αναλυτές, θα μπορούσε να οδηγήσει τις αντιμαχόμενες πλευρές πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο πολλές φορές στο παρελθόν η  Deutsche Telekom και η Vivendi βρέθηκαν κοντά σε συμβιβασμό για το ζήτημα της Πολωνίας, αλλά οι συνομιλίες πάντα κατέρρεαν...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Τηλεπικοινωνίες & ευρυζωνικότητα