Ηλεκτρονική Έκδοση

Μέτρα για τα... αυτιά των Ευρωπαίων

Νέους κανόνες για την προστασία όσων χρησιμοποιούν φορητές συσκευές αναπαραγωγής ήχου, mp3 players και κινητά τηλέφωνα, υιοθέτησε η Κομισιόν. Σύμφωνα με μελέτη, το 5-10% των Ευρωπαίων που ακούν μουσική με ακουστικά κινδυνεύουν να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στην ακοή τους. Δεδομένης της εμπορικής επιτυχίας αυτών των συσκευών, το ποσοστό αντιστοιχεί σε περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους.

Πρόκειται για εκείνους που ακούν μουσική για περισσότερο από μια ώρα την ημέρα, σε υψηλή ένταση. Για τον περιορισμό αυτού του κινδύνου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε οδηγία, με τη σύμφωνη γνώμη και των 27 κρατών μελών της Ε.Ε. η οποία προβλέπει:

• Οι προκαθορισμένες ρυθμίσεις έντασης στις συσκευές δεν θα ξεπερνούν τα ασφαλή επίπεδα έκθεσης. Η Ε.Ε. δεν επιβάλλει, πάντως, συγκεκριμένες τεχνικές λύσεις, εκτιμώντας ότι αυτό θα αποτελούσε εμπόδιο στην ικανότητα  καινοτομίας της βιομηχανίας ηλεκτρονικών συσκευών. Οι συσκευές θα μπορούν να "παίζουν" και πιο δυνατά, με την προϋπόθεση ότι αυτό θα αποτελεί συνειδητή επιλογή του χρήστη και θα παρέχεται επαρκής ενημέρωση για τους κινδύνους.

• Προτεινόμενο χρονικό όριο ασφαλούς χρήσης των συσκευών, σε συνάρτηση με την ένταση. Για παράδειγμα, στα στα 80 ντεσιμπέλ η έκθεση πρέπει να περιορίζεται σε 40 ώρες/εβδομάδα. Στα 89 ντεσιμπέλ, ο χρόνος πέφτει σε μόλις πέντε ώρες κάθε εβδομάδα.

• Οι κατασκευάστριες εταιρείες θα είναι υποχρεωμένες να ενημερώνουν τους καταναλωτές για τους κινδύνους, είτε με ετικέτες στη συσκευασία, είτε με ψηφιακές πληροφορίες που θα εμφανίζονται στην οθόνη. Οι εταιρείες θα υποχρεούνται να προσφέρουν και πληροφορίες για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων.

(Πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Μουσική