Ηλεκτρονική Έκδοση

Υγρός γρανίτης... το οικοδομικό υλικό του μέλλοντος

Βρετανοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα καινοτομικό οικοδομικό υλικό, το οποίο αντέχει σε θερμοκρασίες άνω των 1.100 βαθμών Κελσίου, αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από ανακυκλώσιμες πρώτες ύλες και είναι ευπροσάρμοστο όπως το μπετόν.

Πρόκειται για τον υγρό γρανίτη, ο οποίος υπόσχεται μια σημαντική μείωση στους κινδύνους της φωτιάς, παρέχοντας χρονικά περιθώρια στους ενοίκους να ξεφύγουν από ένα κτίριο σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Το νέο υλικό κατασκευάζεται από ανακυκλώσιμες ύλες σε ποσοστό 30 – 70% και είναι επίσης πιο φιλικό στο περιβάλλον, επειδή χρησιμοποιεί λιγότερο από το ένα τρίτο του τσιμέντου που χρησιμοποιείται στο μπετόν, πράγμα που σημαίνει ότι έχει μικρότερο «οικολογικό αποτύπωμα» από άποψη άνθρακα.

Το προϊόν δημιουργήθηκε από την ομάδα του καθηγητή Παλ Μάνγκατ στο πανεπιστήμιο Σέφιλντ Χάλαμ και διατίθεται εμπορικά από τη νέο-ιδρυθείσα από τον εφευρέτη εταιρία Liquid Granite Ltd.

Ο υγρός γρανίτης, χάρη στην ευπροσαρμοστικότητά του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια ποικιλία χρήσεων όπως το μπετόν, ενώ χάρη στην ανθεκτικότητά του στη φωτιά, προορίζεται κατ’ εξοχήν για κτίρια όπου προτεραιότητα αποτελεί η ασφάλεια των ενοίκων και του εξοπλισμού, π.χ. σε νοσοκομεία, γήπεδα, σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής κ.α.

Ήδη οι κατασκευαστικές εταιρίες έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για το νέο οικοδομικό υλικό, κυρίως στη Βρετανία, ενώ ήδη αξιοποιείται σε έργα στο πλαίσιο των Ολυμπιακών αγώνων του Λονδίνου το 2012.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία