Έντυπη Έκδοση

ΧΙΒΑ

Παλάτι Χίβα

Η παλιά πόλη της Χίβα, στην οποία ζει ένα μικρό μέρος των κατοίκων, καθώς οι περισσότεροι διαμένουν στη νέα πόλη, σώζεται καθ' ολοκληρίαν και αποτελεί ένα υπαίθριο ζωντανό μουσείο του Ουζμπεκιστάν. Ψηλά πριονωτά τείχη με πύργους, σκεπαστές πύλες, θολωτές στοές, τζαμιά, μεντρεσέδες, μαυσωλεία, παλάτια και πλατείες μάς δίνουν μια εικόνα τού πώς ήταν η ζωή κάποτε

Η Δυτική Πύλη (Ota-Darvoza), η κύρια πύλη εισόδου στην πόλη Η Δυτική Πύλη (Ota-Darvoza), η κύρια πύλη εισόδου στην πόλη Το ξυλουργείο του Αμπντουλά βρίσκεται στην άκρη της πόλης, σχεδόν ακουμπάει στο τείχος που την περιβάλλει. Οι ντόπιοι λένε ότι είναι το πιο παλιό στη Χίβα. Δεν είναι μεγάλο, το πολύ 20 τ.μ. Αδούλευτα και δουλεμένα κομμάτια ξύλου καλύπτουν κάθε σπιθαμή του χώρου από το δάπεδο ώς την οροφή, ισορροπώντας μεταξύ τους μ' έναν παράξενο τρόπο, όπου όλα μοιάζουν να κρέμονται από μια κλωστή. Εχεις το φόβο ότι ένα να τραβήξεις τα υπόλοιπα θα σωριαστούν με πάταγο καταγής. Κι ανάμεσα σ' αυτή την επισφαλή ισορροπία ο γερο-Αμπντουλά, καθισμένος κάτω από μια σκονισμένη λάμπα, ολημερίς με το καλέμι και το σφυρί στο χέρι δίνει σχήμα και μορφή στο αγαπημένο του υλικό, το ξύλο. Μόλις έχει ολοκληρώσει μια κολόνα χαραγμένη με μια σειρά φυτικά διακοσμητικά μοτίβα και ρίχνει τις τελευταίες ματιές.

«Ακολουθώ το επάγγελμα του πατέρα μου και του παππού μου», μου εξηγεί όταν έχει αφήσει πια τα εργαλεία. Ο Αμπντουλά συνεχίζει μια παράδοση ξυλογλυπτικής, που η αφετηρία της χάνεται στ' αρχαία χρόνια. Ξυλόγλυπτες κολόνες, πόρτες, αλλά και χρηστικά αντικείμενα υψηλής αισθητικής φτιαγμένα από σπουδαίους τεχνίτες κοσμούσαν παλάτια, κορανικές σχολές, τζαμιά και σπίτια της πόλης. Παράδοση δημιουργήθηκε επίσης με τα χρόνια και σε άλλες δραστηριότητες, όπως στη γλυπτική πάνω στο γύψο και την πέτρα, την υφαντουργία και τη ραπτική, την παραγωγή μεταξιού από μεταξοσκώληκες, τη σιδηρουργία και τα κοσμήματα. Ο μεγαλύτερος αριθμός πολιτών της Χίβα ήταν τεχνίτες που πουλούσαν τα προϊόντα τους και οι οποίοι μετέδιδαν τις γνώσεις τους από πατέρα σε γιο.

Τμήμα του εσωτερικού τείχους Ichan-Kala. Εχει περίμετρο 2,5 χιλιόμετρα Τμήμα του εσωτερικού τείχους Ichan-Kala. Εχει περίμετρο 2,5 χιλιόμετρα Η Χίβα όμως έγινε περισσότερο γνωστή από μια άλλη δραστηριότητα: το εμπόριο σκλάβων. Το παζάρι της για την αγοραπωλησία σκλάβων ήταν το μεγαλύτερο σ' ολόκληρη την κεντρική Ασία και καθόρισε την ταυτότητα της πόλης και της γύρω περιοχής για πάνω από τρεις αιώνες (16ος - 19ος). Οι σκλάβοι προέρχονταν κυρίως από φυλές Τουρκμένων από την έρημο Καρακούμ και από φυλές Καζάκων από τις περιοχές των στεπών. Το όνομα της Χίβα είναι συνυφασμένο με καραβάνια σκλάβων, βαρβαρική σκληρότητα και ριψοκίνδυνα ταξίδια ανάμεσα σε ερήμους και στέπες τις οποίες λυμαίνονταν σκληρές και φιλοπόλεμες φυλές.

Η παλιά πόλη της Χίβα, στην οποία ζει ένα μικρό μέρος των κατοίκων, καθώς οι περισσότεροι διαμένουν στη νέα πόλη, σώζεται καθ' ολοκληρίαν και αποτελεί ένα υπαίθριο ζωντανό μουσείο χάρη σ' ένα πρόγραμμα ανάπλασης των Σοβιετικών την περίοδο 1970-80. Ψηλά πριονωτά τείχη με πύργους, σκεπαστές πύλες, θολωτές στοές, τζαμιά, μεντρεσέδες, μαυσωλεία, παλάτια και πλατείες μάς δίνουν μια εικόνα τού πώς θα ήταν εκείνη την εποχή. Με τη βοήθεια της φαντασίας φέρνει κανείς πίσω το χρόνο, στήνοντας παζάρια κι αγορές με δούλους, πολύτιμα εμπορεύματα και μετάξι και ξαναζωντανεύει καραβάνια με καμήλες, εμπόρους, πραματευτάδες και γυρολόγους.

Αφήνω τον Αμπντουλά και το ξυλουργείο του και φθάνω στην Ανατολική Πύλη των τειχών, που βρίσκεται πολύ κοντά. Τη διασχίζω και στέκομαι δεξιά της, σ' ένα χώρο όπου λειτουργούσε ένα μεγάλο σκλαβοπάζαρο μέχρι το 1873. Μπροστά απ' αυτή την πύλη ανακοινώνονταν οι νόμοι και οι διαταγές του χαν (έτσι προσφωνούσαν το βασιλιά) και τιμωρούνταν οι εγκληματίες. Ηταν γνωστή με το όνομα «Η πύλη των εκτελέσεων».

Ωρα για κουβέντα συνοδεία τσαγιού Ωρα για κουβέντα συνοδεία τσαγιού Τα τείχη της πόλης χωρίζονταν στο εσωτερικό και το εξωτερικό τμήμα. Το εσωτερικό τείχος Ichan-Kala πρωτοχτίστηκε κατά μία άποψη μεταξύ 5ου και 4ου αιώνα π.Χ. και επιδιορθώθηκε πολλές φορές μέχρι να πάρει την τελική μορφή του το 18ο αιώνα. Το μήκος του είναι 2,5 χλμ. και έχει τέσσερις πύλες. Το εξωτερικό τείχος Dishan-Kala χτίστηκε το 1842 από τον Allah Kuli Khan. Είχε μήκος 6 χλμ. και 10 πύλες. Σήμερα σώζονται μόνο οι τρεις, καθώς πάνω απ' αυτό είναι χτισμένη η νέα πόλη. Μεταξύ των δύο τειχών υπήρχε τάφρος με νερό και σήμερα στη θέση της υπάρχει δρόμος.

Σύμφωνα με το μύθο, η Χίβα ιδρύθηκε από τον γιο του Νώε, τον Σεμ, ο οποίος έφτιαξε σ' αυτήν εδώ τη θέση ένα πηγάδι. Ο λαός του το ονόμασε Χεϊβάκ κι έτσι προήλθε το όνομα Χίβα. Η προϊστορία της περιοχής του Χορέζμ, στην οποία ανήκει και η Χίβα, ξεκινάει από την 4η χιλιετία π.Χ., καθώς τότε τοποθετούνται οι πρώτοι ανθρώπινοι καταυλισμοί. Η εύφορη αυτή περιοχή, που την αναφέρει και ο Ηρόδοτος, βρίσκεται στο Δέλτα του ποταμού Αμού Νταριά μεταξύ των ερήμων Καρακούμ και Κιζιλκούμ στα ΝΔ του σημερινού Ουζμπεκιστάν.

Από τον 8ο αιώνα μ.Χ. η Χίβα αναφέρεται σαν ένα μεγάλο οχυρό και κέντρο εμπορίου, απ' όπου περνούσε κι ένα παρακλάδι του Δρόμου του Μεταξιού. Μεταξύ 10ου και 14ου αιώνα η περιοχή του Χορέζμ με πρωτεύουσα την Κόνιε Ούργκεντς -πόλη που βρίσκεται στο σημερινό Τουρκμενιστάν- ακμάζει. Το ειδικό βάρος της Χίβα ακόμα είναι μικρό. Ολα όμως αλλάζουν το 1388 όταν ο Αμίρ Τιμούρ (το πραγματικό όνομα του Ταμερλάνου) καταλύει το βασίλειο της Κόνιε Ούργκεντς, οπότε και αρχίζει σιγά σιγά ν' ανατέλλει το άστρο της Χίβα. Κατά το 16ο αιώνα οι Ουζμπέκοι Σεϊμπανίδες, εκμεταλλευόμενοι τη φθίνουσα πορεία της αυτοκρατορίας που ίδρυσε ο Ταμερλάνος, κινούνται δραστήρια και ιδρύουν ένα χανάτο (βασίλειο) στην περιοχή του Χορέζμ με πρωτεύουσα τη Χίβα ανακηρύσσοντας τον εαυτό τους χαν (βασιλείς) της περιοχής.

Πανοραμική άποψη της πόλης Πανοραμική άποψη της πόλης Ακολουθεί μια περίοδος προστριβών με τις φυλές των Καζάκων, οπότε και οι χαν της Χίβα συμμαχούν με τους Τουρκμένους για να διασφαλίσουν τα εδάφη τους προσφέροντάς τους χρήματα και γη.

Το 1717 η Χίβα ζητάει τη βοήθεια του Μεγάλου Πέτρου της Ρωσίας για ν' αντεπεξέλθει στις επιδρομές των φυλών που λεηλατούσαν τα εδάφη της, προσφέροντας σε αντάλλαγμα την υποταγή της σ' αυτόν. Πράγματι, ο τσάρος στέλνει τον πρίγκιπα Αλέξανδρο με 4.000 άνδρες, αλλά εν τω μεταξύ ο χαν έχει αλλάξει γνώμη και στρέφεται εναντίον του πρίγκιπα εξοντώνοντας αυτόν και το στράτευμά του. Λίγο αργότερα η πόλη καταστρέφεται από τον σάχη Ναντίρ της Περσίας και γίνεται για λίγο τμήμα της Περσικής Αυτοκρατορίας, για να ξαναποκτήσει την αυτοτέλειά της στα τέλη του 18ου αιώνα, οπότε και ξαναχτίζεται.

Από τις αρχές του 19ου αιώνα και μετά ξετυλίγεται ένα περίπλοκο κουβάρι σχέσεων κι εντάσεων με την τσαρική Ρωσία, με την παράλληλη κατά διαστήματα εμπλοκή και των Αγγλων. Πρόφαση η απελευθέρωση των Ρώσων σκλάβων, ουσιαστική όμως αιτία ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός Ρώσων και Αγγλων για τον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής. Τελικό αποτέλεσμα ήταν η κατάληψη της Χίβα το 1873 από το ρωσικό στρατό και η υποτέλειά της στον τσάρο. Το 1924 ενσωματώθηκε στο υπόλοιπο Ουζμπεκιστάν, το οποίο ήδη αποτελούσε τμήμα της ΕΣΣΔ.

Η παλιά πόλη της Χίβα σώζεται καθ' ολοκληρίαν και αποτελεί σήμερα ένα υπαίθριο ζωντανό μουσείο χάρη σ' ένα πρόγραμμα ανάπλασης των Σοβιετικών κατά την περίοδο 1970-80 Η παλιά πόλη της Χίβα σώζεται καθ' ολοκληρίαν και αποτελεί σήμερα ένα υπαίθριο ζωντανό μουσείο χάρη σ' ένα πρόγραμμα ανάπλασης των Σοβιετικών κατά την περίοδο 1970-80 Κύρια είσοδος στην πόλη είναι η Δυτική Πύλη, Ota-Darvoza. Τη διασχίζω και κατευθύνομαι στ' αριστερά, όπου βρίσκεται το παλάτι Khuna Ark, ένα κτίσμα συγκερασμός φρουρίου και κατοικίας. Χτίστηκε αρχικά το 12ο αιώνα και πήρε την τελική του μορφή το 17ο αι. Περιφέρομαι στο εσωτερικό του παλατιού. Είναι ένα σύνθετο οικοδόμημα, όπου εκτός των άλλων στεγάζονταν εδώ τζαμί, αίθουσα δικαστηρίου, γυναικωνίτης, νομισματοκοπείο, οπλοστάσιο, στάβλος και φυλακή. Στην αυλή του μάλιστα υπήρχε η βασιλική γιούρτα (σκηνή), την οποία χρησιμοποιούσαν οι χαν. Από την κορυφή του πύργου του παλατιού η θέα της πόλης με τους δεκάδες μιναρέδες, που υψώνονται σαν λόγχες στον ουρανό, είναι καταπληκτική.

Η Χίβα ήταν μια πόλη με έντονη θρησκευτική παρουσία. Το αποδεικνύουν όχι μόνο τα πολλά τζαμιά, αλλά και οι σχεδόν τριάντα κορανικές σχολές (μεντρεσέδες). Από τις πιο χαρακτηριστικές είναι η Islam Khodja, ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό σύνολο που αντανακλά την εξαιρετική έμπνευση των δημιουργών του. Ο ομώνυμος, ύψους 57 μ., μιναρές της σχολής, διακοσμημένος με επισμαλτωμένα τιρκουάζ πλακάκια, μοιάζει με φάρο που καθοδηγεί τους πιστούς. Πολύ εντυπωσιακός είναι κι άλλος ένας μιναρές, ο Kalta Minor, που συναντάμε στον κεντρικό δρόμο της πόλης. Ξεκίνησε να χτίζεται το 1851 από τον Mohammed Amin Khan, ο οποίος ήθελε να φτιάξει τον υψηλότερο μιναρέ σ' ολόκληρη την ισλαμική Ανατολή, έτσι ώστε να φαίνεται καθ' οδόν προς την Μπουχάρα. Ο χαν πέθανε το 1855 και το μεγαλεπήβολο έργο του έμεινε ημιτελές. Εχει διάμετρο 14,2 μ., ύψος 29 μ. και είναι επενδυμένος με επισμαλτωμένα μπλε και τιρκουάζ πλακάκια.

Ως εμπορικό κέντρο και διαμετακομιστικός σταθμός, η Χίβα συγκέντρωνε πολλά καραβάνια, που μετέφεραν μετάξι και άλλα πολύτιμα εμπορεύματα. Εκατοντάδες έμποροι και πραματευτάδες έφταναν εδώ για να πουλήσουν την πραμάτειά τους στα παζάρια ή να ξαποστάσουν καθ' οδόν προς Δυσμάς. Τα καραβάν σεράι (πανδοχεία) ξεφύτρωναν το ένα μετά το άλλο για να υποδεχθούν όλον αυτόν το διερχόμενο κόσμο. Μόνο ένα όμως σώθηκε στη Χίβα. Το Alloquli Khan, ένα διώροφο παραλληλόγραμμο κτήριο με 105 δωμάτια, που βρίσκεται δίπλα στο ομώνυμο παζάρι και μεντρεσέ.

Η κεντρική οδός που διασχίζει την πόλη από την Ανατολική μέχρι τη Δυτική Πύλη Η κεντρική οδός που διασχίζει την πόλη από την Ανατολική μέχρι τη Δυτική Πύλη Αφήνω το καραβάν σεράι και κατευθύνομαι στο τζαμί Dzhuma, αφού πρώτα κάνω μια στάση στο μαυσωλείο του Pakhlavan Mahmud, του πολιούχου αγίου. Ο Pakhlavan υπήρξε ποιητής και φιλόσοφος στη μνήμη του οποίου χτίστηκε το 14ο αιώνα αυτό το μαυσωλείο, το οποίο το 19ο αιώνα ανακατασκευάστηκε και πήρε την τελική του μορφή.

Το τζαμί Dzhuma, σύμφωνα με τον Αραβα γεωγράφο Mukaddasiy, υπήρχε από το 10ο αιώνα. Τη σημερινή όμως μορφή του την πήρε το 18ο αιώνα όταν χτίστηκε ξανά με χρήματα των αξιωματούχων του Abdurakhman Mekhtar. Είναι μια μοναδική κατασκευή, που βασίζεται στην ιδέα των αρχαίων αραβικών τζαμιών, χωρίς παράθυρα, θόλους, στοές και αυλή. Διακόσιες δεκαοχτώ ξύλινες κολόνες -μερικές προέρχονται από το παλιό τζαμί- στηρίζουν την οροφή απ' όπου μικρά ανοίγματα αφήνουν να περάσει το φως και ο αέρας.

Μπαίνω στο τζαμί. Βασιλεύει ημίφως. Πέντ'- έξι φιγούρες ανδρών ακροπατώντας προχωράνε στο εσωτερικό. Διακρίνω στο βάθος πίσω από τις κολόνες τις γονατιστές σιλουέτες τους. Προσεύχονται. Μια λεπτή δέσμη φωτός τέμνει διαγώνια πρόσωπα και σώματα. Εχω την αίσθηση ότι η εικόνα που βλέπω μοιάζει βγαλμένη από το μακρινό παρελθόν της πόλης. Δεν είναι η πρώτη φορά. Κι άλλες στιγμές, εδώ, με διαφορετικές εικόνες είχα την ίδια αίσθηση.

Μπορεί η σημερινή Χίβα να μην περιμένει, όπως η παλιά, τα καραβάνια των σκλάβων και του μεταξιού, τους ταξιδιώτες και τους πραματευτάδες, έχει όμως τη δύναμη να «ταξιδεύει» τους τωρινούς επισκέπτες με τους αλλοτινούς της μύθους.

Γεωπολιτική

Η καρδιά της Κεντρικής Ασίας

Το Ουζμπεκιστάν είναι μια περίκλειστη χώρα, τοποθετημένη στην καρδιά της Κεντρικής Ασίας, ενός χώρου με μεγάλη γεωστρατηγική σημασία για τις μεγάλες δυνάμεις της εποχής μας, λόγω των πλούσιων κοιτασμάτων γαιανθράκων που διαθέτουν κατά κύριο λόγο διάφορες γειτονικές χώρες.

Είναι τόσο απομακρυσμένο από τη θάλασσα, ώστε κάποιος που ξεκινά από το Ουζμπεκιστάν, για να φθάσει στην κοντινότερη ακτή, θα πρέπει να διασχίσει διαδοχικά τα εδάφη τουλάχιστον δύο χωρών. Η ιστορία της χώρας δεν έχει κλείσει ακόμη τα είκοσι χρόνια, καθώς ιδρύθηκε το 1991, μετά τη διάλυση της τότε Σοβιετικής Ενωσης. Καταλαμβάνει έναν αρκετά μεγάλο χώρο 447.400 τετραγωνικών χιλιομέτρων (ανάλογη έκταση με τη Σουηδία), ο οποίος είναι κατά κύριο λόγο ξηρός και άγονος, παρά την παρουσία σημαντικών υδατικών πόρων στα εδάφη της χώρας, όπως δύο από τα μεγαλύτερα ποτάμια της Κεντρικής Ασίας, τον Αμού Νταρία και τον Σιρ Νταρία, και η λίμνη Αράλη, η οποία όμως είναι περιβαλλοντικά κατεστραμμένη από την εξοντωτική γεωργική εκμετάλλευση των γύρω περιοχών την εποχή της Σοβιετικής Ενωσης. Καθώς η γεωγραφική θέση της χώρας βρίσκεται στους διαδρόμους μετακινήσεων στον άξονα Ανατολής-Δύσης στην Κεντρική Ασία, από τα εδάφη του Ουζμπεκιστάν πέρασαν πολλοί λαοί, κατακτητές και μη, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα ανθρωπολογικό μίγμα κατοίκων, με κυρίαρχη ομάδα τους Ουζμπέκους που αποτελούν το 80% του πληθυσμού και σημαντικές μειονότητες Ρώσων, Κοζάκων, Τατζίκων και Τατάρων. Οι ρίζες των Ουζμπέκων ανάγονται στους Μογγόλους του Τσένγκις Χαν, που το 13ο αιώνα κυριαρχούσαν στην περιοχή. Γενάρχης των Ουζμπέκων ήταν ο Χαν Ουζ Μπεγκ, ένας οπλαρχηγός που επέβαλε τη στρατιωτική κυριαρχία των πολεμιστών του στην περιοχή το 14ο αιώνα και από τότε η ισλαμική αυτή χώρα φέρει το όνομά του.

ΜΙΝΙ ΟΔΗΓΟΣ ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ

Χρήσιμες πληροφορίες

Γλώσσα: ουζμπεκικά και ρωσικά

Θρησκεία: μουσουλμάνοι (88%), χριστιανοί ορθόδοξοι (9%), άλλες θρησκείες (3%)

Νόμισμα: ουζμπεκικό σουμ

Ισοτιμία: 1 ―=2,085 σουμ

Διαφορά ώρας με Αθήνα:

χειμερινή +3, θερινή +2

Θερμοκρασίες:

Νοέμβριος - Μάρτιος:

-2° με 6° C

Απρίλιος - Οκτώβριος:

11° με 26° C

Ακραίες τιμές:

-28° C και 41° C

Υπηρεσία Τουρισμού:

Khorezm 47

100047 Tashkent, Uzbekistan

τηλ.: +998712335414

http://uzbektourism.uz

Πρεσβείες:

Αρμόδια η πρεσβεία μας στη Ρωσία

Μόσχα

Leontiefsky Perculok Νο 4

Moscow 125009

τηλ.:+ 74956901446/ 7753700, τηλ. έκτ. αν.: +74956901446/7753700

Γενικό προξενείο του Ουζμπεκιστάν στην Ελλάδα

Πίνδου 26

152 37 Φιλοθέη, Αθήνα

τηλ.: 2106857077 / 2106855286

www.uzbekistan.gr

Βίζα

Για την έκδοση βίζας απαιτούνται:

**αίτηση εις διπλούν,

***διαβατήριο με ισχύ για τους προσεχείς τρεις (3) μήνες τουλάχιστον,

***δύο (2) έγχρωμες φωτογραφίες διαβατηρίου,

***ποσό από 40 $ (για επταήμερη παραμονή) μέχρι 160 $ (για ετήσια παραμονή).

Λεπτομερείς πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.uzbekistan.gr/index.php?id=11

Η βίζα εκδίδεται σε 10 εργάσιμες ημέρες.

Ηλεκτρονικές διευθύνσεις

www.tashkent.org

www.advantour.com

www.orexca.com

Μετάβαση

Αεροπορικώς για Τασκένδη τα πιο σύντομα δρομολόγια είναι με: Uzbekistan Airways (απευθείας), Aegean Air (μέσω Κωνσταντινούπολης), Aeroflot (μέσω Μόσχας), Czech Airlines (μέσω Πράγας και επιστροφή μέσω Κωνσταντινούπολης), Turkish Airlines (μέσω Κωνσταντινούπολης).

Διαμονή

Τασκένδη

***Tashkent Palace Hotel, 4*

Σε εξαιρετικό σημείο στο κέντρο της πόλης και απέναντι από την Οπερα, με καλές παροχές και υπηρεσίες για τους θαμώνες.

Buyuk Turon Str. 56

Tashkent 100029

τηλ.: +998711205800

www.tashkent-palace.com

***Hotel Elite, 3*

Ενδιαφέρουσα και προσεγμένη πρόταση στην πρωτεύουσα, με αρκετές παροχές για την άνεση των θαμώνων.

Usuf Khos Khodjib Str. 75/10

Yakkasaray District

Tashkent 700063

τηλ.: +998711208829

www.uzelite.com

Χίβα

***Hotel Malika Khiva, 3*

Αρκετά καινούργιο ξενοδοχείο (του 2004) σε παραδοσιακό στυλ, αλλά με όλες τις απαραίτητες ανέσεις.

Ρ. Kori Str. 19Α

τηλ.: +998623752665

www.malika-khiva.com

***Asia Khiva Hotel, 3*

Ανετη διαμονή με τις απαραίτητες παροχές.

Κ. Yaqubova Str.

***Hotel Arkanchi, 2*

Σε καλή απόσταση από το οχυρό Ichan Kala.

Ρ. Makhmud Str.

Μετακινήσεις

Αεροπορικώς με την Uzbekistan Airways (www.uzairways.com ), με λεωφορεία και το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Μέσα στις πόλεις λειτουργούν λεωφορεία και κυκλοφορούν και ταξί, ενώ η Τασκένδη έχει και μετρό.

Υγεία

Χρήσιμη είναι η πλοήγηση στην ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (www.who.com ) και η επικοινωνία με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας (Λεωφ. Αλεξάνδρας 196, τηλ. 210 6435328 και nsph-kyr@ath.forthnet.gr) για πληροφορίες και συμβουλές αρκετό καιρό πριν από την αναχώρηση.

Πολιτισμός-Αξιοθέατα

Τασκένδη

**Αγαλμα του Timur

Εφιππο άγαλμα του Ταμερλάνου, κεντρικό σημείο αφετηρίας των μεγάλων οδών της πόλης.

**Chorsu Bazaar

Η πιο διάσημη αγορά της Τασκένδης στην παλιά πόλη, πλούσια σε εγχώρια προϊόντα, μπαχαρικά, γλυκά, γαλακτοκομικά και ψωμί, καθώς και πολλά ενθύμια, παραδοσιακά υφάσματα και αντικείμενα οικιακής χρήσης και διακόσμησης.

**Kulkedash Medressa

Δίπλα στο κύριο τζαμί Djhuma της πόλης και στο λόφο που βλέπει στην αγορά Chorsu. Τις Παρασκευές το μέρος σφύζει από προσκυνητές.

***Αίθουσα Τέχνης του Ουζμπεκιστάν

Πρόσφατη άφιξη στην πόλη με εκθέσεις σύγχρονης τέχνης.

Buyuk Turon 2, Tashkent, Uzbekistan, τηλ.: +998711335674

**Πύργος Τηλεόρασης

Ο πύργος της Τασκένδης είναι η υψηλότερη κατασκευή στην κεντρική Ασία με ύψος 375 μ. Στα 110 μ. υπάρχει περιστρεφόμενο εστιατόριο.

Μουσεία

***Ιστορικό Μουσείο του Ουζμπεκικού Λαού

Σημαντικός σταθμός για μια επαφή με την ιστορία της περιοχής από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα, με μεγάλη συλλογή αντικειμένων θρησκευτικής και εθνογραφικής σημασίας.

Sharaf Rashidova 30

τηλ.: +998711391779

***Μουσείο & Βιβλιοθήκη Moyie Mubarek

Το θρησκευτικό κέντρο της χώρας, όπου φυλάσσεται το κοράνι Uthman, που φημολογείται ότι είναι το παλαιότερο του κόσμου. Το μουσείο και η βιβλιοθήκη του αποτελούν δύο από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Τασκένδης με 20.000 βιβλία και 3.000 σπάνια χειρόγραφα.

Zarqaynar 114, Παλιά Πόλη

τηλ.: +998711600302

**Μουσείο Καλών Τεχνών

Κυρίως για τους παθιασμένους με την τέχνη ανά τον κόσμο, καθώς το μουσείο διανύει 1.500 έτη τοπικής ζωγραφικής και εικαστικής τέχνης, με ολίγη δυτική ζωγραφική.

Movarounnakhr 16

Tashkent, Uzbekistan

τηλ.: +998711367436

***Μουσείο Εφαρμοσμένων Τεχνών

Μουσείο της δεκαετίας του '30, κατά τη σοβιετική περίοδο της χώρας, με ενδιαφέροντα εκθέματα κεραμικής και υφαντουργίας από τη Σαμαρκάνδη και την Μπουχάρα, αλλά και από όλα τα διακοσμητικά στυλ της χώρας.

Rakatboshi 15

τηλ.: +998711533943

Χίβα

***Μαυσωλείο του Pakhlavon Mahmud

Ο τάφος του προστάτη αγίου της πόλης φυλάσσεται εδώ, σ' ένα περσικού στυλ οίκημα, μαζί με τους τάφους και κάποιων άλλων χαν της περιοχής και της ιστορίας της.

Islom Hoja, Ichan Kala

**Παλάτι Tosh - hovli

Επί λέξει το όνομα αυτού του παλατιού του 19ου αιώνα σημαίνει «σπίτι από πέτρα» και περιέχει ενδιαφέρουσα διακόσμηση και γλυπτά σε ξύλο και πέτρα.

**Alloqui Khan Medressa

Ενα από τα πιο όμορφα κτήρια του δρόμου βόρεια από το Τζαμί Aq. Χτίστηκε το 19ο αιώνα κι έχει ταιριαστή πρόσοψη με το απέναντί κτήριο Kultimurodinok Medressa. Η ξύλινη πύλη δίπλα του είναι η είσοδος στην αγορά της πόλης.

**Kuhna Ark

Οχυρό της πόλης που πρωτοχτίστηκε το 12ο αιώνα και σήμερα αποτελεί ενδιαφέροντα μουσειακό τόπο για τις συνήθειες και τις μεθόδους των πάλαι ποτέ χαν και διοικητών της περιοχής.

**Islom Hoja Medressa

Από τα νεότερα ισλαμικά μνημεία της πόλης. Με πλούσια συλλογή χειροτεχνημάτων, ξυλόγλυπτων, κοσμημάτων και χαλιών.

**Ichan Kala

Η παλιά πόλη, με έντονο αρχιτεκτονικό και θρησκευτικό ενδιαφέρον και με είσοδο από τέσσερις πύλες, η πιο δημοφιλής εκ των οποίων είναι η Δυτική (Ota-Darvoza, Πύλη Πατέρας) του 1920 που ανακατασκευάστηκε το 1970.

Φαγητό-ποτό

Εστιατόρια

Τασκένδη

**Al Delfeen

Γενναιόδωρη συριακή κουζίνα και ενδιαφέρων εξωτερικός χώρος για χαλάρωση μετά το φαγητό.

Malyasova

τηλ.: +998711331985

**Il Perfecto

Καλό ιταλικό φαγητό και καφές, μαζί με πρόσβαση στο δίκτυο για τους φανατικούς της επικοινωνίας.

Mirobod 9a Str

Tashkent, Uzbekistan

τηλ.: +998711532852

**Manas Art Cafe

Παραδοσιακή σκηνή ερήμου με καλόγουστη διακόσμηση και αντίστοιχη μουσική. Το φαγητό αποτελεί έναν ενδιαφέροντα συνδυασμό ευρωπαϊκής και ουζμπέκικης κουζίνας.

Miralikov

τηλ.: +998711523811

**Sunduk

Μικρό, χαριτωμένο, γαλλικής αισθητικής, με καλό κοινό.

Azimova 63

τηλ.: +998711321146

**Tandoori

Πολύ καλή επιλογή για τους λάτρεις του ινδικού φαγητού και με ωραία ταράτσα.

Chekhova 5

τηλ.: +998711335392

Χίβα

**Faruh

Παραδοσιακό εστιατόριο σε στυλ σκηνών της ερήμου.

Pahlavon Mahmud

Ichon Qala

**Restaurant Khiva

Ισως από τις καλύτερες επιλογές για τα δυτικά πρότυπα, με μοναδικό μειονέκτημα τη σταθερή προτίμηση των τουριστικών γκρουπ.

Pakhlavan Mahmud

Ichan Kala

**Parvoz

Λίγο πιο έξω από το κέντρο της πόλης με καλό παραδοσιακό φαγητό και μπίρα με θέα.

Mustaqillik 5

Dishon Qala

Ψυχαγωγία

Μουσική, θέατρο, χορός

Τασκένδη

**Κρατικό Ωδείο

Ενδιαφέρον κτήριο όπου φιλοξενούνται συναυλίες τοπικής και δυτικής μουσικής.

Abai 1

τηλ.: +998712412991

**Θέατρο Ilkhom

Από τα πιο ενδιαφέροντα καλλιτεχνικά σημεία στην πόλη, με σύγχρονες και μεταμοντέρνες παραστάσεις και πολλές συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ.

Pahtakorskaya Str. 5

τηλ.: +998712412241

www.ilkhom.com

***Λυρική Σκηνή Alisher Navoi

Παραστάσεις όπερας σχεδόν κάθε βράδυ σε ένα κτήριο με ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική και εσωτερική διαρρύθμιση και διακόσμηση.

Ataturk 28

τηλ.: +998711339081

**Θέατρο Muqimi

Μουσικές και χορευτικές παραστάσεις και οπερέτες μαζί με παραδοσιακή ουζμπέκικη μουσική και τραγούδι.

Almazar 187

τηλ.: +998713953655

Χίβα

**Alloquli Khan Medressa

Κατά την υψηλή τουριστική περίοδο λαμβάνουν χώρα παραδοσιακές μουσικές και χορευτικές παραστάσεις.

Δραστηριότητες/Εκδρομές

**Σαμαρκάνδη

Στο κέντρο της χώρας και μια από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου, η Σαμαρκάνδη έχει εξαιρετικό αρχαιολογικό, αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον για τους λάτρεις της κεντρικής Ασίας.

Σε απόσταση 268 χλμ. νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας.

www.samarkand.info

**Μπουχάρα

Μία από τις αρχαιότερες πόλεις της χώρας, σταθμός του Δρόμου του Μεταξιού και πατρίδα πολλών επιστημόνων και φιλοσόφων, επίσης ενδιαφέρουσα ιστορικά και αρχιτεκτονικά. Σε απόσταση 442 χλμ. νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας.

**Σουρκανταρία

Στα νότια της χώρας και μοιρασμένη μεταξύ του Ουζμπεκιστάν και του Αφγανιστάν, η περιοχή έχει ιστορικά σημαντικές πόλεις, όπως οι Τερμέζ, Ντενάου και Μποϊσούν, καθώς πάντα βρίσκονταν μπροστά από την εποχή τους.

**Κοκάντ

Πόλη στην ανατολική άκρη της χώρας και στην Κοιλάδα Φεργκάνα, σταυροδρόμι αρχαίων εμπορικών οδών με πολλά αξιοθέατα αρχαιολογικής σημασίας όπως οι τάφοι της οικογένειας των Omarkhan και το Παλάτι Khudoyarkhan. Σε απόσταση 167 χλμ. νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας.

**Μαργκιλάν

Πόλη με ιστορία 2.000 ετών και πάλαι ποτέ σημαντικός σταθμός των εμπορικών οδών της Ασίας. Η πόλη φημίζεται για τα μεταξωτά και τις παραδοσιακές ενδυμασίες της. Σε απόσταση 228 χλμ. από την πρωτεύουσα, νοτιοανατολικά.

**Το Φαράγγι Σαρμισάι

Αποκαλούμενο και «το μουσείο των γλυπτών στο βράχο», είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία της χώρας, με αρχαιολογικό αλλά και επιστημονικό ενδιαφέρον. Είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και περιλαμβάνει περισσότερα από 4.000 γλυπτά στην πέτρα, ζωγραφισμένα από τους αρχαίους χρόνους. Οι πόλεις κοντά στο φαράγγι -Νουράτα και Χάσμα- έχουν κι αυτές ενδιαφέρον αρχαιολογικό, ενώ η δεύτερη αποτελεί και σημείο προσκυνήματος. Σε απόσταση περί τα 300 χλμ. νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ταξίδι