Ηλεκτρονική Έκδοση

Ποιο είναι το πιο έξυπνο μωρό; (μη βιαστείτε να απαντήσετε)

Κατά καιρούς η επιστήμη φέρνει ειδήσεις που «πριονίζουν» την υπερηφάνεια των ανθρώπων ότι ξεχωρίζουν από τα άλλα ζώα. Το τελευταίο «κρούσμα» προέρχεται από μια νέα επιστημονική έρευνα, που διαπίστωσε ότι τα ορφανά μωρά των χιμπατζήδων, τα οποία ανατρέφουν στοργικά άνθρωποι, είναι πιο προχωρημένα διανοητικά από το μέσο παιδί στην ηλικία των εννιά μηνών.

Η μελέτη έγινε από επιστημονική ομάδα υπό την καθηγήτρια ψυχολογίας Κιμ Μπαρντ του Κέντρου για τη Μελέτη των Συναισθημάτων του βρετανικού πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Developmental Psychobiology” (Αναπτυξιακή Ψυχοβιολογία). Είναι η πρώτη έρευνα που εξέτασε τις επιπτώσεις διαφορετικών εριδών ανατροφής στη διανοητική ικανότητα των μωρών χιμπατζήδων. Η βασική διαπίστωση ήταν ότι οι νεαροί χιμπατζήδες, στους οποίους δόθηκε πρόσθετη συναισθηματική φροντίδα από τους ανθρώπους, εμφάνισαν πιο προχωρημένη νοητική ανάπτυξη σε σχέση με τα ανθρώπινα μωρά.  Οι άνθρωποι ξεπερνούν σταδιακά σε νοητικό επίπεδο τους χιμπατζήδες όσο μεγαλώνουν.

Όμως η μελέτη αναδεικνύει την καθοριστική σημασία της συναισθηματικής στήριξης και προειδοποιεί ότι αν ένα μωρό ανθρώπου μεγαλώνει μόνο με τις ελάχιστες φροντίδες (π.χ. μόνο για τις φυσικές και όχι τις συναισθηματικές του ανάγκες), τότε είναι πολύ πιθανό να είναι δυστυχισμένο, δυσπροσάρμοστο και να εμφανίζει μειωμένη διανοητική απόδοση.

Η Μπαρντ επεσήμανε ότι οι χιμπατζήδες εμφανίζουν εντυπωσιακές ομοιότητες με τους ανθρώπους, με συνέπεια οι πρώιμες εμπειρίες τους – είτε η ζεστή φροντίδα είτε η στέρησή της- έχουν δραματικές επιπτώσεις στο συναισθηματικό και νοητικό κόσμο τους, όπως συμβαίνει και στους ανθρώπους.

Η ερευνήτρια διαπίστωσε ότι οι χιμπατζήδες που απολάμβαναν 20 ώρες στενής φροντίδας εβδομαδιαίως (παιγνίδι, χάιδεμα, τάισμα, στενή αλληλεπίδραση κλπ), ήσαν πολύ λιγότερο αγχωμένοι, είχαν πιο υγιείς σχέσεις με όσους τους φρόντιζαν και ήσαν διανοητικά πιο εξελιγμένοι σε σχέση με τους πιθήκους που απλώς τύγχαναν μιας τυπικής φροντίδας από τους ανθρώπους για τις συνήθεις βιολογικές τους ανάγκες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία