Ηλεκτρονική Έκδοση

Ισραήλ: Ελεύθερο το «πλοίο της αδελφοσύνης»

Το Ισραήλ άφησε ελεύθερο, αφού πρώτα απέλασε το πλήρωμά του, το προερχόμενο από τον Λίβανο «πλοίο της αδελφοσύνης», το οποίο μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας και κατελήφθη χθες από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Επιβάτες και πλήρωμα αφέθηκαν ελεύθεροι στις 02.00 τοπική ώρα, αρκετές ώρες μετά την κατάληψη του πλοίου λίγο πριν αυτό εισέλθει στα χωρικά ύδατα της Γάζας. Δεκαπέντε επιβάτες, συριακής και λιβανέζικης καταγωγής απελάθηκαν στις χώρες τους, ενώ ακόμη τρεις, δύο επιβάτες από την Ινδία και ένας Βρετανός,  κρατούνται από τις ισραηλινές αρχές και αναμένεται επίσης η απέλασή τους. Ακόμη  ο πρώην αρχιεπίσκοπος της ελληνοκαθολικής εκκλησίας της Ιερουσαλήμ, ο 84χρονος Ιλαρίων Καπούτσι, οδηγήθηκε στα Υψίπεδα του Γκολάν και απελάθηκε στη Συρία. Σημειώνεται ότι ο πρώην αρχιεπίσκοπος τη δεκαετία του 1970 εξέτισε ποινή φυλάκισης στο Ισραήλ για την συμμετοχή του και την υποστήριξη που προσέφερε στην PLO.  Άλλοι υποστηρικτές της παλαιστινιακής υπόθεσης θα μεταφερθούν στην Ευρώπη αεροπορικώς, δήλωσε εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας.

Εκπρόσωπος του στρατού διευκρίνισε ότι "κανένα όπλο δεν βρέθηκε πάνω στο πλοίο" το οποίο έμεινε δεμένο σε λιμάνι του Ισραήλ, ενώ οι χίλιες φιάλες αίματος που βρίσκονταν στο πλοίο θα μεταφερθούν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας, το ίδιο αναμένεται να γίνει και με την υπόλοιπη ανθρωπιστική βοήθεια που μετέφερε το πλοίο.

Το πλοίο, υπό σημαία Τόγκο και παλαιστινιακής ιδιοκτησίας, με συνοδεία του Πολεμικού Ναυτικού του Ισραήλ είχε κατευθυνθεί στο ισραηλινό λιμάνι Ασντόντ, γιατί προηγουμένως είχε επιχειρήσει να παραβιάσει τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και μετέφερε τόνους φαρμάκων, τροφίμων, παιχνίδια, ρουχισμό, απολυμαντικά, στρώματα και φιάλες αίματος που προσέφεραν λιβανικές και παλαιστινιακές μη κυβερνητικές οργανώσεις.

"Πράξη πειρατείας" χαρακτήρησε ο Αραβικός Σύνδεσμος την κατάληψη του πλοίου και διαμαρτυρήθηκε για το περιστατικό στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Χαμάς, ο Τάχερ αλ-Νούνου, καταδίκασε σε ανακοίνωση "την πράξη πειρατείας της ισραηλινής κατοχής εναντίον του πλοίου και των Λιβανέζων αδελφών μας". Επίσης σύμφωνα με τους ανταποκριτές του τηλεοπτικού δίκτυου NTV του Λιβάνου και του δορυφορικού δικτύου Αλ-Τζαζίρα του Κατάρ,οι οποίοι βρίσκονταν πάνω στο λιβανέζικο πλοίο, οι ισραηλινοί στρατιώτες "επιτέθηκαν στους επιβάτες χτυπώντας τους".

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ισραήλ
Λωρίδα της Γάζας
Για το ίδιο θέμα
Ισραηλινοί κατέλαβαν πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια