Ηλεκτρονική Έκδοση

Η ομάδα Megadodo θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον τελικό του Imagine Cup

Ψηφιακός ξεναγός με την υπογραφή Ελλήνων φοιτητών

O ελληνικός τελικός του Παγκόσμιου Φοιτητικού Διαγωνισμού Imagine Cup πραγματοποιήθηκε σε ειδική εκδήλωση σήμερα στο Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft. Την πρώτη θέση κατέκτησε η ομάδα Megadodo, η οποία θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στους παγκόσμιους τελικούς που θα πραγματοποιηθούν στην Πολωνία, στις 3-8 Ιουλίου 2010.

Στον φετινό διεθνή διαγωνισμό Imagine Cup έχουν δηλώσει συμμετοχή περισσότεροι από 200.000 φοιτητές από 100 χώρες.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Ειδικός Γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομίας Αντώνης Μαρκόπουλος, ο οποίος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «πρωτοβουλίες σαν κι αυτές που προέρχονται από την αγορά και αναδεικνύουν νέες ιδέες και τρόπους αξιοποίησής τους, είναι αξιέπαινες. Ας είναι η ευρηματικότητα και η συστηματική δουλειά αυτών των παιδιών οδηγός μας για να βρούμε πραγματικά λύσεις μέσω της τεχνολογίας στα μεγάλα σύγχρονα προβλήματα».

Ο κ. Ernst-Jan Stigter, Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Ελλάς, δήλωσε ότι «για τη Microsoft, ο διαγωνισμός του Imagine Cup αποτελεί έναν ισχυρό θεσμό, καθώς μέσα από αυτόν βρισκόμαστε σταθερά κοντά στους νέους ανθρώπους, προκαλώντας τη δημιουργικότητά τους και επιβραβεύοντας τη δουλειά τους».

Οι έξι ελληνικές ομάδες που εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους στον τελικό, καταθέτοντας προτάσεις στην κατηγορία “Software Design” και οι οποίες διακρίθηκαν για την αρτιότητά τους και την πρωτοτυπία τους, παρουσίασαν στο κοινό της εκδήλωσης τις εφαρμογές που σχεδίασαν και επιχειρηματολόγησαν υπέρ αυτών. Κάθε ομάδα είχε την ευκαιρία να αναλύσει τα πλεονεκτήματα της λύσης λογισμικού που ανέπτυξε, ενώ υπέδειξε τους πρακτικούς τρόπους αξιοποίησής της.

H νικήτρια ομάδα «Megadodo», που αποτελείται από τους φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργο Καρακατσιώτη και Βαγγέλη Πτερνέα, παρουσίασε την εφαρμογή Touring Machine, η οποία παράγει αυτόματα εξατομικευμένες ξεναγήσεις για εκθεσιακούς χώρους. Οι περιγραφές συντάσσονται αντλώντας πληροφοριακό υλικό από το διαδίκτυο και προσαρμόζονται βάσει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του εκάστοτε χρήστη (ηλικία, ενδιαφέροντα, προσανατολισμός και τοποθεσία στο χώρο, ιστορικό περιήγησης).

Το σύστημα αποφεύγει την επανάληψη πληροφοριών, κάνοντας χρήση συγκρίσεων μεταξύ των εκθεμάτων που παρουσιάζονται και των εκθεμάτων που έχουν ήδη περιγραφεί, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την αίσθηση μιας ζωντανής ξενάγησης. Οι περιγραφές μπορούν να μεταφραστούν αυτόματα σε πολλές γλώσσες, ενώ η πλατφόρμα διατίθεται σε δύο εφαρμογές: μία για σταθερούς υπολογιστές και μία για κινητά τηλέφωνα.
Τη δεύτερη θέση κατέκτησε η ομάδα «Epione», η οποία αποτελείται από τους φοιτητές Κώστα Βρένα, Σταμάτη Γεωργούλη, Στέφανο Ελευθεριάδη και Δημήτρη Τζιώνα. Την τρίτη θέση κατέκτησε η ομάδα «BeeHive από τους φοιτητές Κική Κεντζίδου, Λία Καμπάνταη και Μαριάννα Πολάτογλου. Οι φοιτητές των δύο παραπάνω ομάδων προέρχονται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Στην κριτική επιτροπή, που αξιολόγησε τις προτάσεις των μαθητών και των φοιτητών, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Microsoft Ελλάς, ο δημοσιογράφος Γιάννης Γιανναράκης του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, ο Χαράλαμπος Πατρικάκης, ερευνητής, μέλος του Εργαστηρίου Τηλεπικοινωνιών του Ε.Μ.Π, και οι Παναγιώτης Καράμπελας και Γιώργης Κριτσοτάκης, καθηγητές στο Hellenic American University.

Περισσότερες πληροφορίες και βίντεο για όλες τις ομάδες και τις προτάσεις τους μπορείτε να βρείτε αναρτημένες στην ιστοσελίδα http://tinyurl.com/icgr2010.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

1 Ο/Η Β.Κ. έγραψε: (πριν 10 έτη)
Να κι ένα καλό νέο!!!!
Μήπως τελικά υπάρχει ελπίδα;;
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 1

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Πληροφορική και διαδίκτυο
Στο διαδίκτυο