Ηλεκτρονική Έκδοση

Στους επιβάτες μετακυλίουν οι οδηγοί το ΦΠΑ 11%

Ακριβαίνει από 1η Ιουλίου το ταξί λόγω ΦΠΑ

Υποχρεωτικά αποδείξεις και βιβλία εσόδων - εξόδων για τους οδηγούς

Αποδείξεις παροχής υπηρεσιών οι οποίες θα ενσωματώνουν και ΦΠΑ 11% είναι υποχρεωμένοι να κόβουν οι οδηγοί ταξί από 1η Ιουλίου όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες εκτύπωσης των νέων τιμοκαταλόγων όπου θα αναφέρεται σαφώς η νέα επιβάρυνση που θα καλούνται να πληρώνουν οι επιβάτες.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των αυτοκινητιστών η υπαγωγή του κλάδου τους σε ΦΠΑ 11% σημαίνει ότι από την 1η Ιουλίου το αντίτιμο που θα εισπράττουν από τους επιβάτες θα αναπροσαρμοστεί αναλόγως. Με την εφαρμογή των νέων διατάξεων οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές απαλλάσσονται από το σύστημα τεκμαρτού υπολογισμού του ΦΠΑ που ίσχυε ως σήμερα και βάσει του οποίου κάθε χρόνο κατέβαλαν στην Εφορία γύρω στα 800 ευρώ.

Η ένταξή τους στα βιβλία εσόδων-εξόδων σημαίνει επίσης πως στον υπολογισμό του ΦΠΑ που θα αποδίδουν στην Εφορία με τις περιοδικές δηλώσεις θα λαμβάνονται υπόψιν οι δαπάνες για τη συντήρηση του οχήματος. Στελέχη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών σημειώνουν ότι κάθε χρόνο το κόστος λειτουργίας και συντήρησης ενσωματώνει ΦΠΑ της τάξης των 3-4.000 ευρώ, τον οποίο μέχρι σήμερα κατέβαλε ο αυτοκινητιστής χωρίς να το συμψηφίζει.

Οι αποδείξεις θα εκδίδονται από φορολογικό μηχανισμό ενσωματωμένο με το ταξίμετρο ενώ υποχρεωτικά θα εντάσσονται σε Β' κατηγορία τήρησης βιβλίων.

Σε περίπτωση βλάβης του ταξίμετρου το υπουργείο τονίζει πως θα εκδίδεται υποχρεωτικά χειρόγραφη απόδειξη.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

5 σχόλια

1 Ο/Η Δημήτρης Παρασκευάς έγραψε: (πριν 10 έτη)
Σαν πολύ δεν έχει τραβήξει αυτό το ανέκδοτο του ΦΠΑ τελικά; Γιατί και από που και ως πού ο οποιοσδήποτε επαγγελματίας να βάζει συνέταιρο το κράτος στις δραστηριότητές του; Δεν υπάρχει φόρος εισοδήματος;

Τέλος στους έμμεσους φόρους, είναι κοροϊδία!
2 Ο/Η ΣΠ έγραψε: (πριν 10 έτη)
H λέξη ακρίβεια αντί να χαθεί από το λεξιλόγιο όλων μας, δυστυχώς είναι παντού παρούσα ακόμη και με τις ευλογίες της κυβέρνησης. Γιατί πώς οι ταξιτζήδες ανεβάζουν την ταρίφα τους, αφού από μόνοι τους δεν μπορούν.
3 Ο/Η Stavros έγραψε: (πριν 10 έτη)
Καιρός ήταν να κόβουν και οι οδηγοί Ταξί αποδείξεις. Αρκετά τα κέρδη τους μέχρι σήμερα χωρίς να πληρώνουν τους αντίστοιχους φόρους όπως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, αν και οι πολλαπλές μισθώσεις είναι σύνηθες φαινόμενο.
4 Ο/Η Thalia έγραψε: (πριν 10 έτη)
Ο/Η Δημήτρης Παρασκευάς έγραψε: (πριν 4 ώρες)
Σαν πολύ δεν έχει τραβήξει αυτό το ανέκδοτο του ΦΠΑ τελικά; Γιατί και από που και ως πού ο οποιοσδήποτε επαγγελματίας να βάζει συνέταιρο το κράτος στις δραστηριότητές του; Δεν υπάρχει φόρος εισοδήματος;

Τέλος στους έμμεσους φόρους, είναι κοροϊδία!O Φ.Π.Α πληρώνεται από τον τελικό καταναλωτή, δεν επιβαρύνει τον επαγγελματία.
5 Ο/Η Kostas έγραψε: (πριν 10 έτη)
Μπορεί να πληρώνεται από τον τελικό καταναλωτή, αλλά βεβαίως κάνει γκελ και στον επαγγελματία οδηγό ταξί, που δε θα τον προτιμάνε και γι αυτό το λόγο.

Παλιά κάναμε αμαν για να βρούμε ταξί και τώρα σηκώνουμε το χέρι και πετάγονται 10.

Μας βλέπω όλους με ποδήλατα!
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 5

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τo πορτοφόλι μου
Με λέξεις-κλειδιά
Εφορία και φορολογική πολιτική
Υπουργείο Οικονομικών
Για το ίδιο θέμα
Καλό μήνα με αυξήσεις παντού