Ηλεκτρονική Έκδοση

Μεγάλες καταστροφές αποφεύχθηκαν την τελευταία στιγμή

Βόμβα με 60 κιλά εκρηκτικών εξουδετέρωσε η αστυνομία

Με τεράστια ποσότητα της εκρηκτικής ύλης ANFO, την οποία χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν ο ΙΡΑ, η ΕΤΑ και κάποιες παλαιστινιακές οργανώσεις είχαν παγιδεύσει κλεμμένο αυτοκίνητο στον περίβολο της Citibank στην Κηφισιά

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, η βόμβα αποτελείτο από 60 κιλά της εκρηκτικής ύλης ANFO, με την οποία ήταν γεμισμένες πέντε κομμένες στη μέση φιάλες προπανίου οικιακής χρήσης, που είχαν τοποθετηθεί στο πορτπαγκάζ  αυτοκινήτου το οποίο είχε κλαπεί τον Ιανουάριο του 2009.

Ο μηχανισμός συμπληρωνόταν επίσης από ηλεκτρικούς πυροκροτητές, μπαταρίες και δυο μηχανικά ρολόγια. Δεν έχει γίνει γνωστό, γιατί δεν εξερράγη, πιθανολογείται όμως από τους ειδικούς της αστυνομίας, ότι πιθανόν να είχε γίνει λάθος συνδεσμολογία. Η βόμβα εξουδετερώθηκε  από συνεργείο του ΤΕΕΜ (Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών). Οπως λένε οι ειδικοί της Ασφάλειας και της Αντιτρομοκρατικής, η συγκεκριμένη εκρηκτική ύλη θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστιες καταστροφές όχι μόνο στο κτίριο αλλά σε μεγάλη ακτίνα γύρω από αυτό.

Την εκρηκτική ύλη ANFO, όπως λένε επίσης, χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν ο ΙΡΑ, η ΕΤΑ και κάποιες παλαιστινιακές οργανώσεις, ενώ το 1995 με μεγάλη ποσότητα της ίδιας εκρηκτικής ύλης είχε ανατιναχτεί το κυβερνητικό κτίριο στην Οκλαχόμα.

Συγκεκριμένα ο μηχανισμός εξουδετερώθηκε στις 6:40 το πρωί από τους πυροτεχνουργούς του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών της Αστυνομίας. Νωρίτερα, σύμφωνα με τις αρχές,  3  άγνωστοι ντυμένοι αποκριάτικα, περίπου στις 4:30 άφησαν στον περίβολο του κτιρίου ένα αυτοκίνητο και έφυγαν, όταν όμως πέρασε κάποιο χρονικό διάστημα και δεν εμφανίσθηκε κανείς για να πάρει το αυτοκίνητο, ο φύλακας της τράπεζας θεώρησε ότι συμβαίνει κάτι ύποπτο και κάλεσε την αστυνομία.

Πολύ σημαντικό είναι ακόμη ένα στοιχείο το οποίο δεν έχει γνωστό: Η ώρα που είχε προγραμματιστεί να γίνει η έκρηξη. Το ενδεχόμενο η βόμβα να έσκαγε πριν από την έναρξη του ωραρίου, θα οδηγούσε στην υπόθεση ότι οι δράστες επιδίωκαν όσο το δυνατόν περισσότερες υλικές ζημιές. Αντίθετα, αν η ώρα έκρηξης ήταν εντός του ωραρίου, τα αποτελέσματα θα ήταν ανυπολόγιστα και τότε θα κάναμε λόγο για απώλεια ανθρώπινων ζωών και ένα νέο είδος τρομοκρατίας στην Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ένα τέτοιο χτύπημα θα μπορούσε να έχει σχεδιάσει ο Επαναστατικός Αγώνας. Αστυνομικοί που υιοθετούν αυτή την άποψη, υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη οργάνωση έχει παράλληλη δράση με την Σέχτα Επαναστατών η οποία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις (βαλλιστική έρευνα) ευθύνεται για τους χθεσινούς πυροβολισμούς έξω από τον τηλεοπτικό σταθμό Alter.

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αστυνομικό ρεπορτάζ