Ηλεκτρονική Έκδοση

Τον Μάρτιο θα αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το αν θα δώσει παράταση μείωσης του ελλείμματος έως το 2011

Σε καθεστώς επιτήρησης η Ελλάδα

Οι αγορές θα ασκήσουν εντονότερες πιέσεις από την Κομισιόν, δήλωσε ο Αλμούνια

Ξεκινάει επισήμως η διαδικασία ένταξης της Ελλάδας σε καθεστώς δημοσιονομικής επιτήρησης. Άμεση εφαρμογή μέτρων, μεταξύ των οποίων περιορισμένες αυξήσεις στους μισθούς, φορολογικές αλλαγές αλλά και παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό ζήτησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση περιλαμβάνονται στο τελικό κείμενο για την αποτίμηση του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης που ενέκρινε σήμερα το Κολέγιο των Επιτρόπων. Το κείμενο με τις συστάσεις, για να έχει ισχύ θα πρέπει να περάσει από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας τον Μάρτιο.

Γίνεται σαφές ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα περιθώριο χορήγησης φορολογικών κινήτρων, ενώ η Επιτροπή ζητά ταχύτερη προσαρμογή από φέτος, αν τελικά ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι ταχύτερος από το 0,2% που η ίδια αναμένει (η κυβέρνηση επιμένει ότι μπορεί να πετύχει αύξηση ΑΕΠ κατά 1,1% φέτος, ενώ το εναλλακτικό σενάριο ανάπτυξης είναι κατά 0,5%).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει τον Μάρτιο τις προθεσμίες για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων κάθε χώρας, προκειμένου να προσαρμοστούν στα όρια που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου δήλωσε σχετικά ότι η Ελλάδα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης επιδιώκει τη σταδιακή μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% έως και το 2011, ώστε με τον τρόπο αυτό να υπάρξουν μεγαλύτερα περιθώρια για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων. Πρόσθεσε ότι επιπλέον μείωση του ελλείμματος θα υπάρξει με τα μέτρα περιστολής των κρατικών δαπανών, τα οποία η Κυβέρνηση ανακοίνωσε και ότι περιθώριο για δημοσιονομική χαλάρωση δεν υπάρχει.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ Σουφλιάς δήλωσε σχετικά ότι «η κυβέρνηση έχει σχέδιο για την οικονομία και αποτυπώνεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Πρόσθεσε όμως ότι η συγκυρία είναι δύσκολη και "αν κριθούν αναγκαίες ορισμένες προσαρμογές, θα τις κάνουμε». Αναλυτικά οι συστάσεις της Κομισιόν είναι οι εξής:

 

  • Η Ελλάδα να ενισχύσει ουσιαστικά την πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης ήδη το 2009, ιδίως εάν οι οικονομικές συνθήκες αποδειχθούν καλύτερες από τις αναμενόμενες. Προτείνεται η λήψη σαφώς καθορισμένων μόνιμων μέτρων για την περιστολή των τρεχουσών δαπανών, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η άσκηση συνετής μισθολογικής πολιτικής στο δημόσιο τομέα
  • Η κυβέρνηση να εξασφαλίσει ότι τα μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης συνδέονται επίσης με τη βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων οικονομικών, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος μεταρρυθμίσεων, λαμβάνοντας υπόψη την απαιτούμενη αναπροσαρμογή της οικονομίας, με σκοπό την ανάκτηση των απωλειών ανταγωνιστικότητας και την αντιμετώπιση των υφιστάμενων εξωτερικών ανισορροπιών
  • Nα εφαρμόσει με ταχύ ρυθμό τις πολιτικές μεταρρύθμισης των φορολογικών υπηρεσιών και να βελτιώσει τον τρόπο λειτουργίας των δημοσιονομικών διαδικασιών με την αύξηση της διαφάνειάς τους, τη χάραξη δημοσιονομικής στρατηγικής με γνώμονα τις πιο μακροπρόθεσμες προοπτικές και τη σύσταση μηχανισμών για την παρακολούθηση, τον έλεγχο και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των πρωτογενών τρεχουσών δαπανών.
  • Επίσης να βελτιώσει, ενόψει του αυξανόμενου επιπέδου του χρέους και της προδιαγραφόμενης αύξησης των δαπανών λόγω γήρανσης του πληθυσμού, τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών με τη συνέχιση των τρεχουσών μεταρρυθμίσεων στα συστήματα υγείας και συνταξιοδότησης.
Συνέντευξη Αλμούνια

Την ανάγκη επιτάχυνσης του προγράμματος εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας ήδη από το 2009, ζήτησε ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος. Ο Χοακίν Αλμούνια επισήμανε ότι οι εκτιμήσεις της Ελλάδας για την ανάπτυξη το 2009, είναι πιο αισιόδοξες από αυτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Τράπεζας της Ελλάδας. Ωστόσο, προσέθεσε ότι ο ρυθμός της ανάπτυξης στην Ελλάδα παραμένει θετικός όταν στην ευρωζώνη παρατηρούνται αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον κ. Αλμουνια, οι αγορές είναι αυτές που πιέζουν την Ελλάδα να επιταχύνει το πρόγραμμα εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας και όχι η Κομισιόν, επισημαίνοντας με αυτό τον τρόπο, τις αρνητικές συνέπειες που έχει για την ελληνική οικονομία η αύξηση των spreads των ελληνικών ομολόγων. «Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι ο μέσος όρος της ευρωζώνης η οποία βρίσκεται σε ύφεση», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος υπογράμμισε, ωστόσο, την ανάγκη επιτάχυνσης του προγράμματος εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας, ήδη, από το 2009.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει τον Μάρτιο τις προθεσμίες για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων κάθε χώρας, προκειμένου να προσαρμοστούν στα όρια που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ο υπουργός Οικονομίας Γ Παπαθανασίου δήλωσε σχετικά ότι η Ελλάδα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης επιδιώκει τη σταδιακή μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% έως και το 2011, ώστε με τον τρόπο αυτό να υπάρξουν μεγαλύτερα περιθώρια για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων. Πρόσθεσε ότι επιπλέον μείωση του ελλείμματος θα υπάρξει με τα μέτρα περιστολής των κρατικών δαπανών, τα οποία η Κυβέρνηση ήδη ανακοίνωσε, ενώ επανέλαβε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για δημοσιονομική χαλάρωση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σχετικά αρχεία
Το κείμενο της Επιτροπής - 320 KB
Για το ίδιο θέμα
Συνεδριάζει την Πέμπτη η τρόικα για την οικονομία