Ηλεκτρονική Έκδοση

«Η δουλειά έγινε από μέσα», παραδέχεται ο υπουργός Δικαιοσύνης - Σε διαθεσιμότητα οκτώ υπάλληλοι των φυλακών

Με φραγή κλήσεων απαντά στο φιάσκο η κυβέρνηση

Αίρεται η ανωνυμία στα καρτοκινητά

Σε καθεστώς δίωξης από τις φυλακές τίθεται η κινητή τηλεφωνία, η οποία κατά την κυβέρνηση φέρει την πρώτη ευθύνη για την κινηματογραφική “Απόδραση Νο 2” των Βασίλη Παλαιοκώστα και Αλκέτ Ριζάι.

 Κυρίως στο μέτρο αυτό, μαζί με άλλα εννιά βραδείας εφαρμογής, κατέληξε η κυβερνητική επιτροπή μετά από συνεδρίαση τρεισήμισι ωρών, καθώς, όπως δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο Ν. Δένδιας, “αντίληψη της κυβέρνησης είναι ότι το εγχείρημα δεν θα μπορούσε να πετύχει χωρίς συμμετοχή εκ των έσω”.

Περισσότερο σαφής ήταν, λίγο αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος αναγνώρισε πως η απόδραση “δεν θα μπορούσε να πετύχει,χωρίς την ύπαρξη συμμετοχής στελεχών του σωφρονιστικού συστήματος σε όλα τα επίπεδα από μέσα". Προχωρώντας ακόμα περισσότερο ο Ευ. Αντώναρος, παραδέχτηκε: “Προφανώς τμήματα του συστήματος είναι τόσο διαβρωμένα ώστε αποδείχθηκε, στην πράξη,πως τα υπάρχοντα μέτρα ήταν αναποτελεσματικά, δεν ήταν επαρκή”.Στην παρατήρηση εξάλλου δημοσιογράφου, ότι γίναμε ως χώρα ρεζίλι, ο εκπρόσωπος είπε πως δεν πρέπει να υπάρχουν υπερβολές,χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει πρόθεση να ωραιοποιήσει το γεγονός.

Ειδικότερα, τα μέτρα που αποφάσισε η κυβερνητική επιτροπή έχουν ως εξής:

- Ειδική νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση ανωνυμίας του κατόχου καρτοκινητών τηλεφώνων.

- Τοποθέτηση ηλεκτρονικών μέσων εντοπισμού χρήσης κινητών τηλεφώνων στις φυλακές.

- Αλλαγή στον τρόπο πρόσληψης για το προσωπικό των κλάδων φύλαξης και εξωτερικής φρούρησης των καταστημάτων κράτησης.

- Δημιουργία συνεχούς κύκλου εκπαίδευσης και ασκήσεων των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των εξωτερικών φρουρών.

- Νομοθετική ρύθμιση για την πρόσληψη διευθυντών φυλακών με ειδικά προσόντα εκτός του υπάρχοντος πλαισίου.

- Ταχεία αποπεράτωση των τριών νέων φυλακών.

- Πρόσληψη συμβούλου ασφαλείας με διεθνή διαγωνισμό.

- Στελέχωση του σώματος επιθεωρητών καταστημάτων κράτησης.

- Νομοθετική ρύθμιση για την επέκταση του πόθεν έσχες των σωφρονιστικών υπαλλήλων και

- Αυστηροποίηση της πειθαρχικής διαδικασίας των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Οκτώ σε διαθεσιμότητα, τέσσερις στο αυτόφωρο

Όπως έγινε γνωστό το βράδυ, με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης τέθηκαν σε διαθεσιμότητα δύο αρχιφύλακες, ένας υπαρχιφύλακας και τρεις σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Κορυδαλλού όπως τέθηκαν επίσης σε διαθεσιμότητα και δύο εξωτερικοί φρουροί.

Νωρίτερα οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο Πειραιά  ο πιλότος του ελικοπτέρου με το οποίο απέδρασαν οι Παλαιοκώστας και Ριζάι, ένας ειδικός φρουρός και δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Αντιμετωπίζουν την κατηγορία της συμμετοχής σε απόδραση , σύμφωνα με το άρθρο 173 του Ποινικού Κώδικα. Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι μετά τις χτεσινές παραιτήσεις που έλαβε, ζήτησε σήμερα την άσκηση πειθαρχικής δίωξης σε βάρος του διευθυντή σωφρονιστικής πολιτικής του υπουργείου κ. Κουτσούκη, τον οποίο έθεσε ταυτόχρονα σε αναστολή εκτέλεσης των καθηκόντων του. Ζήτησε επίσης από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τον Πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες,το άνοιγμα των λογαριασμών όλων των υποδίκων και των εργαζομένων στη συγκεκριμένη πτέρυγα των φυλακών.

Αν. Παπαληγούρας: Είχαμε πάρει όλα τα μέτρα

Στον ανθρώπινο παράγοντα επιρρίπτει ο Αναστάσης Παπαληγούρας το σύνολο των ευθυνών για την απόδραση - καρμπόν Παλαιοκώστα και Ριτζάι από τον Κορυδαλλό.Επιχειρώντας να δικαιολογήσει πως είναι δυνατόν, μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια οι ίδιοι άνθρωποι να δραπετεύσουν με ακριβώς τον ίδιο τρόπο από τις φυλακές, ο Αναστάσης Παπαληγούρας απαρίθμησε σειρά μέτρων που είχε λάβει η κυβέρνηση μετά την πρώτη απόδραση Παλαιοκώστα, στις 4 Ιουνίου του 2006. Ανάμεσά τους και η τοποθέτηση συρματόσχοινων σε όλους τους μεγάλους χώρους προαυλισμού όπου μπορούσε να προσγειωθεί ελικόπτερο. Δεδομένου ότι τα μέτρα αποδείχτηκαν αναποτελεσματικά, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε ότι «η αναβάθμιση των υποδομών ασφαλείας δεν μπορεί, δυστυχώς, να υποκαταστήσει τον πάντα κρίσιμο ανθρώπινο παράγοντα».

ΠΑΣΟΚ: Η χώρα στερείται κυβέρνησης

"Η κυβερνητική επιτροπή λειτούργησε ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τους ευθυνόμενους υπουργούς", σχολίασε ο εκπρόσωπος Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ, Ντίνος Ρόβλιας. Η κυβέρνηση αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της και αρκείται στην ανακοίνωση τεχνοκρατικών μέτρων. Παρόμοια για μέτρα είχαν αποφασιστεί και μετά την πρώτη απόδραση, πρόσθεσε, αλλά το αποτέλεσμα ήταν μηδέν. Και διερωτήθηκε:  "Οι προηγούμενοι Υπουργοί Δικαιοσύνης και ο Υπουργός Εσωτερικών δεν αισθάνονται μόνοι τους την ανάγκη να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους;"
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Σωφρονιστικό σύστημα
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Νέα Δημοκρατία
Για το ίδιο θέμα
ΠΑΣΟΚ: Εξιλαστήρια θύματα αναζητεί η κυβέρνηση
Απόδραση-καρμπόν από αέρος
Δικογραφία εις βάρος και του πιλότου στην υπόθεση Παλαιοκώστα
Αλ. Αλαβάνος: Σε ρόλο κομπάρσου η κυβέρνηση
Τη βοήθεια του κοινού ζητά πάλι η ΕΛ.ΑΣ.