Ηλεκτρονική Έκδοση

Αυξάνονται οι Αμερικανοί χωρίς ιατρική περίθαλψη

Η κρίση στέλνει στην εντατική το σύστημα Υγείας των ΗΠΑ

Με περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των εργαζομένων απαντούν στην οικονομική κρίση ολοένα και περισσότερες αμερικανικές εταιρείες, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Ιατρικής των ΗΠΑ.

Το Ινστιτούτο κρούει στην αμερικανική κυβέρνηση τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι τα προγράμματα περίθαλψης των απόρων και οι μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των ανασφάλιστων. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, το 15% του πληθυσμού, 47,5 εκατομμύρια άνθρωποι, δεν δικαιούνταν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη το 2007. Εκτιμάται ότι 160 εκατομμύρια Αμερικανοί ασφαλίζονται μέσω του εργοδότη τους. Ο Λόρενς Λιούιν, επικεφαλής της ομάδας που έκανε την συγκεκριμένη έρευνα του Ινστιτούτου, σημείωσε ότι η κατάσταση επιδεινώνεται, καθώς μειώνεται η ασφαλιστική κάλυψη που προσφέρεται από την εργοδοσία λόγω της κρίσης. Ένας ακόμη παράγοντας που μεγεθύνει το πρόβλημα είναι η αύξηση του αριθμού των ανέργων, καθώς όσοι χάνουν τη δουλειά τους, χάνουν ταυτόχρονα και την ασφάλισή τους.

H κρίση βάζει σε δοκιμασία ακόμη και την πολιτεία της Μασαχουσέτης, τη μοναδική που έχει καθιερώσει την υποχρεωτική ιατρική ασφάλιση των πολιτών της. Όσοι έχουν χάσει τη δουλειά τους και δεν έχουν αγοράσει κάποιο πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλισης κινδυνεύουν με... πρόστιμο. Οι άποροι πολίτες δικαιούνται δωρεάν ασφάλιση. Για εκείνους που βρίσκονται πάνω από το όριο της φτώχειας προβλέπεται κρατική επιδότηση.

Εν τω μεταξύ, ο Μπαράκ Ομπάμα αναζητεί τρόπους να περιορίσει το κόστος του συστήματος Υγείας, ενώ ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνει διάσκεψη για το θέμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ θα δαπανήσει φέτος 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια για το σύστημα Υγείας, όταν το 1993 το ποσό αυτό ήταν 912 δισ. δολάρια.

Τη Δευτέρα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ανακοινώσει ότι θα διατεθούv 15 δισ. δολάρια από το πακέτο στήριξης της οικονομίας για να αποπληρωθούν από τις πολιτείες των ΗΠΑ τα χρέη τους προς σύστημα Υγείας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
ΗΠΑ
Ιατρικές έρευνες & μελέτες
Για το ίδιο θέμα
Κίνδυνος για αύξηση των ανασφάλιστων στις ΗΠΑ