Ηλεκτρονική Έκδοση

Mέτρα μετά τις ευρωεκλογές σχεδιάζει η κυβέρνηση

Μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός έκανε συστάσεις στους υπουργούς για μείωση των δαπανών, χαρακτηρίζοντας «εθνικό στόχο» την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Ο κ. Καραμανλής άφησε να εννοηθεί, ότι το σενάριο των πρόωρων, μέσα στην άνοιξη, εκλογών κάηκε οριστικά. Έτσι, θα ρίξει όλο το βάρος του για ένα "διαχειρίσιμο αποτέλεσμα" στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου.

Ο σχεδιασμός του μέχρι τότε περιλαμβάνει:

  • Συνεχείς παρεμβάσεις, που θα δείχνουν ότι πρώτη προτεραιότητά του είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, για την οποία επανέλαβε και χτες ότι είναι απρόβλεπτη η ένταση και η διάρκειά της.
  • Περιστολή των κρατικών δαπανών και περιορισμό των προσλήψεων, ώστε να σταλεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση  "σήμα" ότι η κυβέρνηση συμμορφώνεται με τις επιταγές των Βρυξελλών.  Σε μια προσπάθεια να δείξει ότι είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει τουλάχιστον αυτό το μέτρο, είπε χαρακτηριστικά: "Όποιος δεν συμφωνεί, να πάει στο σπίτι του".
Όμως, η κυβέρνηση θα "τρενάρει" όσο μπορεί τη λήψη αντιδημοφιλών (φορολογικών) μέτρων, ώστε να μην υποστεί το πολιτικό κόστος στις ευρωεκλογές. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Οικονομίας ότι τα σενάρια για επιβολή έκτακτων φόρων "δεν είναι αποφάσεις της κυβέρνησης", χωρίς ωστόσο να αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτό  "εφόσον υπάρξει  απόκλιση από τους στόχους".Μάλιστα, ο κ. Παπαθανασίου επιβεβαίωσε ότι η λήψη των όποιων μέτρων θα γίνει αργότερα. "Η οποιαδήποτε προσαρμογή θα απαιτήσει χρόνο" είπε.

Ο Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι θα πάει στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Κυριακή "χωρίς εθνική ατζέντα". Και τον κάλεσε να  συνταχθεί  με όσες χώρες θέλουν μετεξέλιξη του Συμφώνου Σταθερότητας, ώστε να δοθεί βάρος στην ανάπτυξη και όχι στον περιορισμό των ελλειμμάτων. Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να εντείνουν την κριτική τους στην κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα να προβάλλουν τις εναλλακτικές θέσεις του κόμματος.

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Νέα Δημοκρατία
Για το ίδιο θέμα
ΠΑΣΟΚ: Χωρίς ατζέντα ο πρωθυπουργός