Ηλεκτρονική Έκδοση

Εις σάρκα μία Δεξιά και Ακροδεξιά στην Ιταλία

Υπό μία σκέπη -και στον έλεγχο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι- βρίσκεται πλέον σχεδόν όλο το φάσμα της συντηρητικής παράταξης στην Ιταλία, μετά και την επίσημη ίδρυση του «Popolo della Libertα».

Ο "Λαός της Ελευθερίας" είναι ο πολιτικός σχηματισμός που δημιουργήθηκε με τη συγχώνευση της ακροδεξιάς "Εθνικής Συμμαχίας" με τη "Φόρτσα Ιτάλια" του Ιταλού Πρωθυπουργού. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι εκλέχθηκε δια βοής πρόεδρος του νέου κόμματος, κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού του συνεδρίου. Ο Ιταλός επιχειρηματίας και πολιτικός έβαλε ψηλά τον πήχυ, θέτοντας στόχο την απόσπαση τουλάχιστον του 50% των ψήφων στις επόμενες εκλογές. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, συγκεντρώνει το 41% των προτιμήσεων.

Από τον "Λαό της Ελευθερίας", απέχει πάντως η Λέγκα του Βορρά, καθώς το κόμμα που μετέχει στον κυβερνητικό σχηματισμό εκτίμησε ότι θα χάσει την αυτονομία του -και ειδικά τη δυνατότητα να στηρίζει τοπικά συμφέροντα- εάν συμμετάσχει.

Όσον αφορά στο μέλλον του Ιταλού πρωθυπουργού, ο ίδιος εμφανίζεται διατεθειμένος να κατέβει στις ευρωεκλογές και την επομένη της εκλογής του να παραιτηθεί από το Ευρωκοινοβούλιο, καθώς οι ιδιότητες του πρωθυπουργού και του Ευρωβουλευτή είναι ασυμβίβαστες, σύμφωνα με το Ιταλικό σύνταγμα. Ο "καβαλιέρε" θεωρεί ότι το... brand name "Μπερλουσκόνι" θα προσφέρει την ώθηση που χρειάζεται το νέο κόμμα για να καθιερωθεί.

Τον τελευταίο, όμως, καιρό κερδίζει έδαφος το σενάριο, σύμφωνα με το οποίο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα μεταπηδήσει στην προεδρία της Δημοκρατίας, έχοντας πρώτα φροντίσει να ενισχύσει τις εξουσίες του προέδρου, μέσω μιας συνταγματικής αναθεώρησης. Σε αυτήν την περίπτωση, επικαρατέστεροι για να τον διαδεχτούν στην πρωθυπουργία θεωρούνται ο εκ της "Εθνικής Συμμαχίας" προερχόμενος Τζιανφράνκο Φίνι και ο υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, ο οποίος ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του από τους σοσιαλιστές του Μπετίνο Κράξι.

(Πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιταλία