Ηλεκτρονική Έκδοση

Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός και ο Κωνσταντίνος Β. αναζητούν την αλήθεια του Web

«Είμαστε μέσα στο χάος και απέναντί του»

«Ο μέσος καθημερινός άνθρωπος μέσα από τις δυνατότητες του web που του παρέχονται, όπως για παράδειγμα η δυνατότητα να δημοσιεύει, πλημμυρίζεται σταδιακά από έπαρση και μισαλλοδοξία. Χάνει το μέτρο σύγκρισης, προσπαθεί να επιβάλλει την ασημαντότητά του, νομίζοντας ότι είναι ο επόμενος Andy Warhol ή ένας προικισμένος επιστήμονας που πάση θυσία πρέπει να ακουστεί, να έχει φωνή.» -Κωνσταντίνος Β.

Είναι το web η επανάσταση στα χέρια των ανθρώπων ή ένα ακόμα στερεότυπο αναπαραγωγής του υλικού μας κόσμου; Πόσο αλλάζει στ' αλήθεια την πραγματικότητα γύρω μας και την γνώση μέσα μας. Κι αν, έστω, το αποδεχτεί κανείς σαν χρήσιμο τεχνολογικό εργαλείο, μέχρι πού μπορεί το web να υπηρετήσει την ανάγκη μας για επικοινωνία χωρίς να την υποκαθιστά;

Ήταν παράξενο να σε βάζουν να σκέφτεσαι τέτοια ερωτήματα σε ένα συνέδριο όπου είχαν συρρεύσει κορυφαίοι επιστήμονες απ' όλο τον κόσμο για να αναδείξουν τις θαυμαστές δυνατότητες επέκτασης του παγκόσμιου Ιστού, του World Wide Web και τις σχεδόν απεριόριστες προοπτικές ανάπτυξής του.

Κι όμως, αυτό έκαναν ο Κωνσταντίνος Βήτα και ο Μιχαήλ Μαρμαρινός στο 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Επιστήμη του Web, που πραγματοποιήθηκε από τις 18 έως τις 20 Μαρτίου στην Αθήνα, με συνδιοργανωτές το Web Science Research Initiative (WSPI) και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Με την ιδιότητα του μουσικού ο πρώτος και του ηθοποιού & θεατρικού σκηνοθέτη ο δεύτερος, συμμετείχαν σε συνεδρία με θέμα “Πολιτιστική Σύγκλιση και Ψηφιακή Τεχνολογία” και διατύπωσαν σκεπτικισμό, κριτική αλλά και δέος για τις σαρωτικές τεχνολογικές εξελίξεις.

  • “Έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το web είναι μια επανάσταση, ότι προσφέρει δυνατότητες -και σίγουρα προσφέρει-, ότι μέσω του web θα αξιοποιηθούν πράγματα, θα βελτιωθεί ο τρόπος που κινείται η κοινωνία, όμως πίσω από όλα αυτά υπάρχει πάντα το οικονομικό κριτήριο, οι πολυεθνικές εταιρείες, το κεφάλαιο, ο συντηρητισμός, τα ίδια πολιτικά συστήματα.”, ανέφερε ο Κωνσταντίνος Βήτα. Κι επανέφερε την ανάγκη διάκρισης των εννοιών “πληροφόρηση” και “γνώση” τονίζοντας πως “ο άνθρωπος λατρεύοντας την Πλάνη, δείχνει χαμένος μέσα στο πυκνό μεγάλο δάσος της πληροφορίας. Ανέτοιμος να αφομοιώσει τον όγκο της υπερπληροφόρησης δείχνει να χάνει το κριτήριο της αφαίρεσης, της διάκρισης μεταξύ καλού και κακού, μεταξύ αλήθειας και ψέματος, καταστρέφοντας και παραποιώντας με αυτόν τον τρόπο την αληθινή γνώση, την επίγνωση”.
  • “Εγώ δεν είμαι έτοιμος να σας μιλήσω για την τεχνολογία. Και νομίζω ότι δεν θα είμαι έτοιμος ποτέ γιατί απλούστατα δεν την προλαβαίνω.”, διευκρίνισε ο Μιχαήλ Μαρμαρινός. Και διερωτήθηκε: "Σε λίγο δεν θα έχω καμιά ιδιωτικότητα, κανένα προσωπικό μυστικό; Θα είμαι απόλυτα προσβάσιμος, απόλυτα διαφανής; Μπορεί να πρέπει να ζήσω έτσι. Ο άνθρωπος προσαρμόζεται εύκολα. Μπορεί να μην είναι κακό. Θα πρέπει να καταναλώνω διαρκώς όλα τα gadgets που εφευρίσκονται, της σύγχρονης τεχνολογίας, για να είμαι κι εγώ κοινωνικό ον και όχι έξω απ’ τον χρόνο και την κατάσταση; Θα πρέπει να μάθω να τρέχω σαν τον Βέγγο πίσω από τις αναρίθμητες ανά δευτερόλεπτο εφαρμογές της τεχνολογίας για να επιβιώσω; Έχουν μήπως ήδη αρχίσει να ιδρύονται ιδρύματα για τους outcast της τεχνολογίας;”
Μέρος του κοινού, πάντως, υπήρξε επιφυλακτικό απέναντι στους δύο καλλιτέχνες, αφού, όπως ειπώθηκε, τους περίμεναν πιο δεκτικούς στις αλλαγές της ψηφιακής εποχής.

Στην ίδια συνεδρία συμμετείχε επίσης η ηθοποιός & θεατρική σκηνοθέτιδα Όλγα Ποζέλη, που αναφέρθηκε στις πρακτικές χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας στο θέατρο και την τέχνη γενικότερα.

  • Η ίδια πιστεύει πως “η χρήση της τεχνολογίας στο θέατρο κάνει από τη μία τους δημιουργούς να ψάξουν για νέους κώδικες για να επικοινωνήσουν το έργο τους και από την άλλη ωθεί τους θεατές να γίνουν πιο ενεργοί και πιο ανοιχτοί.” Και πως “ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, η συνύπαρξη του θεάτρου με την τεχνολογία δείχνει σαν να κάνει ένα σχόλιο για τη φύση της ταυτότητάς μας στην σημερινή εποχή.
Δημοσιεύουμε εδώ τις ομιλίες και των τριών ομιλητών, που αξίζει να αποτελέσουν κομμάτια του προβληματισμού που αναπτύσσεται παράλληλα με την μετεξέλιξη του Διαδικτύου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Στο διαδίκτυο
Σχετικά αρχεία
Η ομιλία της Όλγας Ποζέλη - 85 KB
Η ομιλία του Κωνσταντίνου Βήτα - 72 KB
Η ομιλία του Μιχαήλ Μαρμαρινού - 88 KB