Ηλεκτρονική Έκδοση

Συνεχίζεται η ομηρία στην Αλγερία – τρεις οι νεκροί, λένε οι ισλαμιστές

Τουλάχιστον τρεις είναι οι νεκροί μεταξύ των 41 ομήρων, αλγερινών και ξένων πολιτών που κρατούνται από το μεσημέρι, υποστηρίζουν οι ένοπλοι ισλαμιστές που επιτέθηκαν σε διυλιστήριο φυσικού αερίου στη νοτιοανατολική Αλγερία. Οι ισλαμιστές επιτέθηκαν και κατέλαβαν το διυλιστήριο της BP, και κρατούν ομήρους τους εργαζόμενους, ζητώντας τον τερματισμό της γαλλικής στρατιωτικής επέμβασης στο βόρειο Μάλι.

Το διυλιστήριο της BP στην Αλγερία. Φωτογραφία: Reuters Το διυλιστήριο της BP στην Αλγερία. Φωτογραφία: Reuters  Οι αντάρτες υποστηρίζουν ότι κρατούν 41 ομήρους, ανάμεσά τους επτά αμερικανούς, γάλλους, βρετανούς, νορβηγούς και ιάπωνες. Ο ακριβής αριθμός και η εθνικότητα των ομήρων παραμένουν αδιευκρίνιστοι. Το κρατικό πρακτορείο της Αλγερίας κάνει λόγο για λίγο περισσότερους από 20 ομήρους.  

Τα υπουργεία Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Νορβηγίας έχουν γνωστοποιήσει πως ανάμεσα στους αιχμαλώτους βρίσκονται υπήκοοι των κρατών τους. Η Νορβηγία αναφέρει πως 13 πολίτες της χώρας εμπλέκονται στην υπόθεση ομηρίας ενώ ιαπωνική εταιρεία που συνεργάζεται με το διυλιστήριο αναφέρει πως Ιάπωνες εργαζόμενοι στο διυλιστήριο έχουν επίσης απαχθεί.

Οι αντάρτες ανακοίνωσαν πως μέχρι τώρα έχουν σκοτωθεί τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένας  βρετανός πολίτης, ενώ ο δεύτερος φέρεται να είναι γάλλος υπήκοος.
Σε επαφή με την αλγερινή κυβέρνηση βρίσκεται ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ για το θέμα των απαγωγών ξένων πολιτών κατά την  επίθεση ένοπλων ισλαμιστών σήμερα, σε εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου, στη νότια Αλγερία.
Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε απόψε πως δεν υπάρχουν ασφαλείς πληροφορίες για την πιθανότητα να υπάρχουν και Γάλλοι μεταξύ των ομήρων και πως βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις αλγερινές αρχές, καθώς και με τους αρχηγούς των άλλων εμπλεκόμενων χωρών.
Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα, μιλώντας απόψε σε δημοσιογράφους στη Ρώμη, δήλωσε ότι «σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πρόκειται για μια τρομοκρατική πράξη» και πως συνεχίζουν να εξετα΄ζουν την κατάσταση για να δουν τι ακριβώς έχει συμβεί.

"Προφανώς είμαστε συνεχίζει να επανεξετάσει την κατάσταση για να καθορίσει ακριβώς τι συνέβη,» είπε ο Πανέτα.


 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αλγερία
Για το ίδιο θέμα
Τριάντα αλγερινοί όμηροι δραπέτευσαν
Απελευθέρωση 600 αλγερινών ομήρων μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων