Ηλεκτρονική Έκδοση

Δημοψήφισμα για νέο πυρηνικό σταθμό στη Βουλγαρία

Οι πολίτες της Βουλγαρίας καλούνται να αποφασίσουν την Κυριακή για την κατασκευή νέου εργοστασίου παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, στο πρώτο δημοψήφισμα που διενεργείται στη χώρα μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1989.

Το δημοψήφισμα αφορά στο μέλλον του σχεδίου κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε, αν και στο ερώτημα δεν γίνεται αναφορά στο συγκεκριμένο έργο, το οποίο εγκαταλείφθηκε ως ασύμφορο τον Μάρτιο του 2012. Η βουλγαρική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι ο αντιδραστήρας που κατασκευάστηκε από την AtomStroyExport JSC για το Μπέλενε θα χρησιμοποιηθεί στο πυρηνικό εργοστάσιο του Κοζλοντούι.

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος διατυπώνεται ως εξής: «Πρέπει να αναπτυχθεί η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στη Βουλγαρία με την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού εργοστασίου;»
 
Η απόφαση για το δημοψήφισμα ελήφθη υπό την πίεση του αντιπολιτευόμενου Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, αφού κατάφερε να συλλέξει 773.447 υπογραφές για τη διεξαγωγή του.
 
Πολέμιοι του σχεδίου
 
 Όσοι αντιτίθενται στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε, υπογραμμίζουν ότι δεν είναι αναγκαίο ένα νέο πυρηνικό εργοστάσιο σε σεισμογενή περιοχή και πως η Βουλγαρία παράγει πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας που δεν μπορεί να εξάγει ή να χρησιμοποιήσει.
 
Εκτιμούν ότι το έργο θα επιδεινώσει και θα παρατείνει την ενεργειακή εξάρτηση της Βουλγαρίας από τη Ρωσία και ότι το κόστος του θα ανέλθει στα 10,35 δισ. ευρώ. Τονίζουν ότι για το ποσό αυτό θα απαιτηθεί δανεισμός και αποπληρωμή του με δημόσιους πόρους από κονδύλια για τις συντάξεις και τους τομείς της Εκπαίδευσης και της Υγείας.  Υποστηρίζουν ότι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι τρεις έως επτά φορές υψηλότερη από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στο Κοζλοντούι. 
 
Υπέρμαχοι της κατασκευής νέου πυρηνικού σταθμού
 
Όσοι στηρίζουν το έργο, επικαλούνται την έγκρισή του από την Κομισιόν, το επιχείρημα ότι χρησιμοποιείται ασφαλής εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας, καθώς και την οικονομική ανάπτυξη.
 
Σημειώνουν ότι το κόστος για τη Βουλγαρία θα διαμορφωθεί στα 6,3 δισ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από τη ρωσική ανάδοχο εταιρία και θα αποπληρωθεί σε 10-12 χρόνια, με τις εισπράξεις από την πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, που θα είναι εξίσου φθηνή με εκείνη που παράγεται στο Κοζλοντούι. Τονίζουν επίσης, ότι στο εργοστάσιο του Μπέλενε θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 60.000 θέσεις εργασίας σε μία από τις πιο υπανάπτυκτες και φτωχές περιοχές της Ευρώπης.
 
Πηγή: ΑΜΠΕ
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Πυρηνικά
Βουλγαρία
Για το ίδιο θέμα
Δημοψήφισμα για την πυρηνική ενέργεια στη Βουλγαρία την Κυριακή