Ηλεκτρονική Έκδοση

Παγκόσμια ανησυχία για νέα πυρηνική δοκιμή της Β.Κορέας

Τελευταία ενημέρωση:

Επιβεβαίωσε η Βόρεια Κορέα ότι προχώρησε σε νέα πυρηνική δοκιμή, με ασφαλή και επιτυχή τρόπο, όπως μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA. Άμεσα καταδίκασε τη δοκιμή ο γ.γ του ΟΗΕ- συνεδριάζει εκτάκτως το απόγευμα το Συμβούλιο Ασφαλείας. Να υπάρξει μια άμεση και ενιαία απάντηση ζητούν χώρες της Δύσης.

Τηλεόραση στο σιδηροδρομικό σταθμό της Σεούλ μεταδίδει την είδηση περί πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα (φωτό Reuters) Τηλεόραση στο σιδηροδρομικό σταθμό της Σεούλ μεταδίδει την είδηση περί πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα (φωτό Reuters) Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, η πυρηνική δοκιμή ήταν επιτυχής και διεξήχθη υπογείως. Η Πιονγιανγκ ανακοίνωσε ότι για τη δοκιμή χρησιμοποιήθηκε σε μικρότερη κλίμακα πυρηνική συσκευή με μεγαλύτερη εκρηκτική δύναμη. Από τη Βιέννη, η επιτροπή επιθεώρησης πυρηνικών δοκιμών επιβεβαίωσε ότι η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε ήταν μεγέθους 4.9 βαθμών ρίχτερ, δηλαδή ισχυρότερη από τη δόνηση των 4.52 ρίχτερ που καταγράφηκε μετά την δοκιμή του 2009. Πιθανολογείται ότι η ώρα της έκρηξης ήταν λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα ώρα Γκρίνουϊτς.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας εκτίμησε ότι η ισχύς της πυρηνικής δοκιμής ξεπέρασε τους 7 κιλοτόνους ενώ και η Νότια Κορέα νωρίτερα είχε αναφέρει ότι,βάση του μεγέθους της σεισμικής δραστηριότητας, η έκρηξη υπολογιζόταν στους 6 με 7 κιλοτόνους, σαφώς ισχυρότερη από τις προηγούμενες δύο δοκιμές.

Άμεση η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας:

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συγκληθεί εκτάκτως σήμερα νωρίς το απόγευμα για να εξετάζει το ζήτημα. Για ξεκάθαρη και σοβαρή παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Μπαν Γκι Μουν. Η επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα με αξιόπιστο και μη αναστρέψιμο τρόπο. Το ΝΑΤΟ έκανε λόγο για μια κίνηση που αποτελεί σημαντική απειλή για τη διεθνή ειρήνη

Η Ιαπωνία θα εξετάσει ποιες κυρώσεις θα λάβει σε βάρος της Πιονγιανγκ σε συνεργασία και με άλλες χώρες δήλωσε ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, μετά το πέρας της συνεδρίασης του συμβουλίου ασφαλείας στο Τόκιο. Υπογράμμισε ότι η δοκιμή αποτελεί σημαντική απειλή για την Ιαπωνία και δεν θα γίνει ανεκτή καθώς θα προκαλέσει σημαντική ζημιά στην ειρήνη και την ασφάλεια. Η Ρωσία καταδικάζει αποφασιστικά την ενέργεια της Βόρειας Κορέας καθώς παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της δήλωσε πηγή του υπουργείου Εξωτερικών στο πρακτορείο Ίντερφαξ.Η Κίνα καλεί τη Βόρεια Κορέα να μην προχωρήσει σε περαιτέρω πράξεις που θα δυσχεράνουν την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησo.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε την πυρηνική δοκιμή λέγοντας ότι η χώρα του εργάζεται με τους εταίρους της στον ΟΗΕ για να υπάρξει μια άμεση απάντηση ενώ κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να ξεκινήσει άμεσα ένα αξιόπιστο τερματισμό του πυρηνικού και βαλλιστικού της προγράμματος.  Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει άμεσα να εξετάσει περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Πιονγιανγk και να κρατήσει μια ξεκάθαρη στάση απέναντι σε αυτή τη νέα πρόκληση.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα έκανε λόγο για εξαιρετικά προκλητική πράξη που πλήττει τη σταθερότητα στην περιοχή και σημείωσε  ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της Β.Κορέας απειλεί την αμερικανική και παγκόσμια ασφάλεια. Δεσμεύτηκε ότι σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους της και τον ΟΗΕ, η Ουάσιγκτον θα επιδιώξει να υπάρξει ανάληψη δράσης.

Το χρονικό:
Η είδηση για την πυρηνική δοκιμή έφτασε αρχικά από τη Νότια Κορέα η οποία έκανε λόγο για ασυνήθιστη σεισμική δραστηριότητα. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο η δόνηση που σημειώθηκε ήταν μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, κοντά σε πυρηνικές εγκαταστάσεις στα βορειοανατολικά της Βόρειας Κορέας όπου είχαν πραγματοποιηθεί και οι δύο προηγούμενες πυρηνικές δοκιμές το 2006 και το 2009 . 

Διαρκής ενημέρωση από το Reuters εδώ

(Πηγή:Reuters)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βόρεια Κορέα
Για το ίδιο θέμα
Β.Κορέα: Για όλα φταίνε οι ΗΠΑ
Η τρίτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας δέχεται την παγκόσμια καταδίκη