Ηλεκτρονική Έκδοση

Γενικές εκλογές στον Ισημερινό με φαβορί τον Ρ. Κορέα

Επανεκλογή του Σοσιαλιστή Ραφαέλ Κορέα στην προεδρία του Ισημερινού αναμένεται στις γενικές εκλογές που διεξάγονται στη χώρα. Ο 49χρονος οικονομολόγος θεωρείται αδιαμφισβήτητο φαβορί, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχναν να προηγείται με μεγάλη διαφορά, άνω του 35%, από τον κυριότερο αντίπαλό του, τον πρώην τραπεζίτη Γκιγιέρμο Λάσο. Προβλέπεται ότι η παράταξή του θα εξασφαλίσει την πλειονότητα των εδρών στη βουλή.

Ο Ραφαέλ Κορέα, μετά την ανάληψη της προεδρίας του Ισημερινού το 2007, προώθησε μεταρρυθμίσεις υπέρ των φτωχών, αύξησε τις κρατικές δαπάνες στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης, επέβαλε νέα σuμβόλαια στις πετρελαϊκές εταιρείες, επαναδιαπρατεύτηκε το χρέος του Ισημερινού και έδωσε προτεραιότητα στην επισκευή του οδικού δικτύου της χώρας,  δημιουργώντας πολλές θέσεις εργασίας.  

Κατά την εξαετή παραμονή του στον προεδρικό θώκο, καταγράφηκε σημαντική πτώση στα ποσοστά φτώχειας.  Ο Ραφαέλ Κορέα έχει υποσχεθεί ότι θα συνεχίσει την «Επανάσταση των Πολιτών», η οποία ενίσχυσε τη δημοτικότητά του.   
 
Οι υποστηρικτές του τονίζουν ότι έφερε πολιτική σταθερότητα στη χώρα, μετά από δεκαετίες πολιτικών ταραχών και πραξικοπημάτων. Είναι ο μοναδικός πρόεδρος στον Ισημερινό που έχει ολοκληρώσει τη θητεία του τα τελευταία 20 χρόνια.
 
Στον αντίποδα, οι επικριτές του καταλογίζουν αυταρχισμό και νεποτισμό, περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης, με την εχθρική στάση του απέναντι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σπατάλη στις κρατικές δαπάνες, καθώς και περιορισμό της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με την επιβολή υψηλής φορολόγησης. 
 
Ο Ραφαέλ Κορέα έχει στενές σχέσεις με τη Βενεζουέλα και την Κούβα, ενώ επιδιώκει ενδυνάμωση των δεσμών με την Κίνα και το Ιράν. 
 
Το 2012, δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Σουηδία επειδή χορήγησε άσυλο στον ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλια Ασάνζ, ο οποίος κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.
 
Πηγή: Reuters, ΒΒC, Γαλλικό Πρακτορείο
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ισημερινός