Ηλεκτρονική Έκδοση

ΗΠΑ: Παρακολουθούμε στενά την Κύπρο

Η αμερικανική κυβέρνηση «παρακολουθεί στενά» την κατάσταση στην Κύπρο, δήλωσε απόψε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, επαναλαμβάνοντας ότι «μια ισχυρή και σταθερή Ευρώπη είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ο εκπρόσωπος δεν θέλησε να σχολιάσει την απόφαση του Eurogroup και ειδικότερα για το κούρεμα στις κυπριακές τράπεζες, το οποίο ταρακούνησε τις χρηματοπιστωτικές αγορές. "Προφανώς, παρακολουθούμε στενά την κατάσταση αυτή την στιγμή", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, υπογραμμίζοντας ότι "είναι πολύ σημαντικό η Ευρώπη να κάνει τα απαραίτητα βήματα για την ανάπτυξη και για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του χρέους".

Στο μεταξύ, οι εξελίξεις για την Κύπρο είναι το πρώτο θέμα στις οικονομικές ειδήσεις στα αμερικανικά ΜΜΕ. Μεταξύ άλλων, καταγράφονται οι τελευταίες εξελίξεις, όπως η αναβολή για αύριο Τρίτη, της σύγκλησης της Ολομέλειας της Κυπριακής Βουλής, η διεξαγωγή τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης, το βράδυ της Δευτέρας, για πιθανή τροποποίηση της απόφασης, καθώς και η αναμενόμενη απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να παραμείνουν κλειστές οι τράπεζες, πιθανόν μέχρι την Πέμπτη, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο μαζικής απόσυρσης των καταθέσεων.

Στο σύνολό τους, οι αναλυτές και οικονομολόγοι κάνουν λόγο για απόφαση άνευ προηγουμένου, καθώς είναι η πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της κρίσης της Ευρωζώνης και μετά από ανάλογα πακέτα ενίσχυσης σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία, που «κοινοί» καταθέτες καλούνται να αναλάβουν μέρος του κόστους ενός τέτοιου πακέτου, εκτιμώντας ότι πρόκειται για "επικίνδυνη απόφαση".

Η μεγαλύτερη κριτική γίνεται για το γεγονός ότι επιβάλλεται κούρεμα ακόμα και στις υποτιθέμενα εξασφαλισμένες, με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, καταθέσεις ύψους έως 100.000 ευρώ, κίνηση που χαρακτηρίζεται έως "νομιμοποιημένη ληστεία". Αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ προβάλλουν δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε, ο οποίος υποστήριξε ότι η Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρότειναν να μην επιβληθεί κούρεμα στις καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε από την κυπριακή κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η απόφαση για την Κύπρο εκτιμάται ότι θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην Ευρωζώνη συνολικά, καθώς αναμένεται να κλονίσει την εμπιστοσύνη στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Λευκωσία να καταλήξουν σε μια "υπεύθυνη και δίκαιη" λύση που θα επιτρέπει τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας.

"Είναι σημαντικό η Κύπρος και οι εταίροι της στην ευρωζώνη να ενεργήσουν για την εξεύρεση μιας υπεύθυνης και δίκαιης λύσης, η οποία θα διασφαλίζει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

"Το υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Κύπρο και ο υπουργός Οικονομικών (Τζέικομπ) Λιου συζήτησε με τους Ευρωπαίους ομολόγους του", προστίθεται στη λακωνική ανακοίνωση.

Το κοινοβούλιο της Κύπρου ανέβαλε για αύριο την ψηφοφορία του για την έγκριση ή μη του σχεδίου διάσωσης που προβλέπει την επιβολή έκτακτου φόρου στις τραπεζικές καταθέσεις.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ δεσμεύτηκε σήμερα ότι θα συνεργαστεί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για να διασφαλίσει τη σταθερότητα της ευρωζώνης, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε το σαββατοκύριακο το σχέδιο επιβολής έκτακτου φόρου στις τραπεζικές καταθέσεις στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης της κυπριακής οικονομίας.

"Κατά την πολιτική υπηρεσία μας εργαστήκαμε για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα της ευρωζώνης στο σύνολό της", είπε η Μέρκελ έχοντας στο πλάι της τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες θα δειπνήσουν αργότερα σήμερα με Ευρωπαίους βιομηχάνους με τους οποίους θα συζητήσουν θέματα ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας και απασχόλησης.

"Το κάναμε στο παρελθόν και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε όπως έγινε αυτές τις μέρες με την Κύπρο. Και εδώ θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι το ευρώ θα παραμείνει σταθερό", πρόσθεσε.

με πληροφορίες ΑΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Κύπρος
ΗΠΑ
Οικονομική κρίση
Για το ίδιο θέμα
Ανησυχία στις ΗΠΑ για τις εξελίξεις στην Κύπρο
Κύπρος: Αναζητώντας την αποδεκτή φόρμουλα