Ηλεκτρονική Έκδοση

Plan B για την Κύπρο

Δεύτερο σχέδιο νόμου για την εξασφάλιση των 5,8 δισ. ευρώ που απαιτούν οι δανειστές εξετάζει η κυπριακή κυβέρνηση λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής. Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters το σχέδιο που θα τεθεί στη ψηφοφορία προβλέπει μηδενική φορολόγηση για καταθέσεις έως 20.000 ευρώ, φορολόγηση με συντελεστή 6,75% για καταθέσεις άνω των 20.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ και 9,9% για καταθέσεις άνω των 100.000.

BARBARA LABORDE / AFP BARBARA LABORDE / AFP Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, επικαλούμενου την οικονομική ιστοσελίδα StockWatch, το νέο νομοσχέδιο θα προβλέπει τον διαχωρισμό των ασφαλισμένων καταθέσεων και των καλών στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών από τις μη ασφαλισμένες καταθέσεις και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Τα υποκαταστήματα των μεγάλων τραπεζών θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και εκτιμάται ότι θα προστατευθούν οι περισσότερες θέσεις εργασίες στις δύο τράπεζες.

Και σε αυτή την περίπτωση -όπως και στην περίπτωση που εγκριθεί το νομοσχέδιο- η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεσμεύεται να παραχωρήσει απεριόριστη ρευστότητα στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.
Η μία πρόσθετη μέρα που θα είναι κλειστές οι τράπεζες μετά την απόφαση της Ολομέλειας της βουλής, θα χρειαστεί για να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις.
 
Δεν αποκλείεται αύριο να τεθεί ενώπιον του κοινοβουλίου και το νομοσχέδιο για εξυγίανση των δύο τραπεζών, έτσι ώστε να υπάρχει εναλλακτική λύση.
 
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυπριακή κυβέρνηση επεξεργάζεται και τρίτο σενάριο, με την προσδοκία ότι το "κούρεμα" των καταθέσεων μπορεί να αποφευχθεί ή να περιοριστεί πιο κάτω από τα 5,8 δισ. ευρώ.
 
Αυτό ήταν το αντικείμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.
 
Επίσης, εξετάζονται εισηγήσεις για δανεισμό του κράτους από τα ταμεία προνοίας των ημικρατικών- πρόταση που είχε τεθεί κατά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, με στόχο την άντληση 1,5 δισ. ευρώ.
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Κύπρος
Ευρωζώνη
Ευρωπαϊκή Ένωση
Για το ίδιο θέμα
Μοσκοβισί: Ομόφωνη η νέα απόφαση για την Κύπρο
Live blogging: ΟΧΙ από την κυπριακή Βουλή
Κύπρος: Αναζητώντας την αποδεκτή φόρμουλα
Μπάχαλο Βρυξελλών
Υπό παρακολούθηση οι κυπριακές τράπεζες από τον οίκο Fitch