Ηλεκτρονική Έκδοση

Γερμανία - Φρανκφούρτη

Περικύκλωσαν ΕΚΤ και Deutsche Bank

«Μπλόκο» από το κίνημα Blockupy

Χιλιάδες διαδηλωτές του αντι-καπιταλιστικού κινήματος Blockupy, που διαμαρτύρονται ενάντια στις πολιτκές διαχείρισης της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, διέκοψαν την Παρασκευή την πρόσβαση προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στη Φρανκφούρτη. Με συνθήματα όπως «Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη», και υπό βροχή, οι διαδηλωτές «πολιορκούν» την ΕΚΤ και την Deutsche Bank , έχοντας μπλοκάρει τους δρόμους που οδηγούν εκεί, ενώ ήδη σημειώθηκαν τα πρώτα επεισόδια μεταξύ ακτιβιστών και αστυνομικών δυνάμεων.

Διαδήλωση ενάντια στις πολιτικές λιτότητας στην Φρανκφούρτη. Φωτογραφία:  REUTERS/Kai Pfaffenbach Διαδήλωση ενάντια στις πολιτικές λιτότητας στην Φρανκφούρτη. Φωτογραφία: REUTERS/Kai Pfaffenbach

Οι συγκεντρωμένοι, οι οποίοι -σύμφωνα με την αστυνομία- ανέρχονται σε περίπου 2.500- ήρθαν αντιμέτωποι με ένοπλους αστυνομικούς που συνοδεύονταν από εκπαιδευμένους σκύλους, ενώ αύρες με κανόνια νερού είναι σε επιφυλακή και ένα ελικόπτερο της αστυνομίας αιωρέιται πάνω από την περιοχή.
 
Τουλάχιστον 20 διαδηλωτές σήκωσαν φουσκωτά στρώματα με το σύνθημα "Ο πόλεμος ξεκινά εδώ".
Η σστυνομία είπε ότι μερικοί διαδηλωτές έριξαν πέτρες και υπήρξαν κάποιες συγκρούσεις στα οδοφράγματα, αλλά η διαμαρτυρία σε γενικές γραμμές, μέχρι στιγμής, είναι ειρηνική.
 
Το ευρωπαϊκό κίνημα Blockupy σχηματίστηκε μετά το κίνημα Occupy Wall Street το 2011. "Ο στόχος αυτού του αποκλεισμού είναι να εμποδίσει τις συνήθεις εργασίες (στην ΕΚΤ)", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Blockupy, Martin Sommer, προσθέτοντας ότι "μερικοί άνθρωποι που προσπάθησαν να έρθουν να εργαστούν, οι διαδηλωτες τους έστειλαν σπίτι τους".
 
Πολλές τράπεζες της Φρανκφούρτης έχουν ζητήσει από το προσωπικό να πάρει άδεια την Παρασκευή, μετά την αργία της Πέμπτης.
 
Το Σάββατο, που είναι η 15η επέτειος από την ίδρυση της ΕΚΤ, προβλέπεται να πραγματοποιηθεί διαδήλωση στο κέντρο της Φραγκφούρτης. Οι οργανωτές έχουν ανακοινώσει πως περιμένουν ότι θα συμμετάσχουν 20.000 άνθρωποι. 
 
Ντ.Μ. 

 

Επεισόδια στην Φρανκφούρτη, 31/5/2013. Φωτογραφία:REUTERS/Kai Pfaffenbach Επεισόδια στην Φρανκφούρτη, 31/5/2013. Φωτογραφία:REUTERS/Kai Pfaffenbach

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γερμανία