Ηλεκτρονική Έκδοση

Γερμανία: Η ώρα του Μεγάλου Συνασπισμού

Οι πλέον μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης στη χώρα

Τελευταία ενημέρωση:

Οι συντηρητικοί της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ και οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κατέληξαν νωρίς σήμερα το πρωί σε συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης «ευρέος συνασπισμού», όπως ανακοίνωσαν δύο συντηρητικοί πολιτικοί στον λογαριασμό τους στο Twitter.

Τα λέγανε ως αργά χθες οι Χριστιανοδημοκράτες με τους Σοσιαλδημοκράτες. Τα λέγανε ως αργά χθες οι Χριστιανοδημοκράτες με τους Σοσιαλδημοκράτες. Οι δύο μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις στη Γερμανία πραγματοποίησαν διαπραγματεύσεις στη διάρκεια της νύχτας και κατά τις 06.00 ώρα Ελλάδος κατέληξαν σε συμφωνία, σύμφωνα με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Μίχαελ Γκρόσε-Μπρέμερ και την Ανεγκρετ Κραμπ Κάρενμπαουερ, συντηρητική πρωθυπουργό του κρατιδίου Σάαρλαντ.

Δύο μήνες μετά την εκλογική νίκη της Μέρκελ κι ένα μήνα μετά την έναρξη των συνομιλιών για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, η συμφωνία -αν επιβεβαιωθεί- θα δώσει τη δυνατότητα στη Γερμανίδα καγκελάριο να σχηματίσει κυβέρνηση μέχρι τα Χριστούγεννα, αν το SPD πάρει το πράσινο φως κατά την ψηφοφορία των περισσοτέρων από 474.000 μελών του.

Οι ηγέτες των κομμάτων αναμένεται να παρουσιάσουν λεπτομέρειες της συμφωνίας σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν αργότερα σήμερα, ημέρα κατά την οποία εκπνέει η προθεσμία που είχε δώσει η καγκελάριος.

Ωστόσο, μπορεί να περιμένουν δύο ακόμη εβδομάδες για να ανακοινώσουν τη σύνθεση της κυβέρνησης.

Οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης είναι οι πλέον μακροχρόνιες στην ιστορία της Γερμανίας. Το 1976 είχαν περάσει 73 μέρες μέχρι την ορκωμοσία του καγκελάριου Χέλμουτ Σμιτ, αλλά τώρα, στην καλύτερη περίπτωση, με δεδομένη και την προσφυγή του SPD στη βάση του για την έγκριση της συμφωνίας, θα συμπληρωθούν περισσότερες από 100 ημέρες μέχρις ότου η Μέρκελ ορκιστεί για τρίτη φορά καγκελάριος.

Επιμέρους συμφωνίες

Το συντηρητικό μπλοκ CDU/CSU της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ και το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τη διπλή υπηκοότητα, τον κατώτατο μισθό, τη φορολογία και το χρέος.

Συντηρητικοί και Σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν να μην αυξήσουν τη φορολογία και να μην επιβαρυνθούν με νέο κυβερνητικό χρέος από το 2015 και στην καθιέρωση σε εθνικό επίπεδο του κατώτατου ωρομίσθιου στα 8,5 ευρώ από το 2015.

Τέλος, η συμφωνία αίρει την υποχρέωση που ίσχυε μέχρι σήμερα για τα παιδιά που γεννιόνταν στη Γερμανία από ξένους γονείς να επιλέγουν ανάμεσα σε δύο υπηκοότητες πριν από τα 23α γενέθλιά τους.

 

Στα παραπάνω συμφώνησαν Συντηρητικοί και Σοσιαλδημοκράτες έπειτα από 17 ώρες διαπραγματεύσεων ανοίγοντας έτσι το δρόμο για το σχηματισμό κυβέρνησης "ευρέος συνασπισμού".

Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού Τύπου, δεν είναι ακόμη γνωστό εάν θα προβλέπονται εξαιρέσεις την εισαγωγή υποχρεωτικού κατώτατου μισθού. Αντίστοιχα, προοπτική συμφωνίας διαφαίνεται και σε ό,τι αφορά τις συντάξεις για τις μητέρες και τις συντάξεις αναπηρίας. Οι δύο πλευρές, σύμφωνα με πληροφορίες της Rheinische Post και της Bild, συμφώνησαν να τεθεί ως όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση το 63ό έτος, αλλά με 45 χρόνια κρατήσεων.

Συμφωνία έχει επιτευχθεί κατά πάσα πιθανότητα και σε ό,τι αφορά την επιβολή διοδίων για τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν τους γερμανικούς αυτοκινητοδρόμους αλλά δεν έχουν γερμανική άδεια κυκλοφορίας. Πρόκειται για πάγια απαίτηση των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), η οποία ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν συνάδει με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Διάσταση απόψεων διαπιστώνεται ωστόσο στο ύψος των δημοσίων επενδύσεων, με τους Σοσιαλδημοκράτες να ζητούν το ποσό να φθάσει τουλάχιστον στα 45 δισ. και τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) να αντιπροτείνει 16 δισ. Ανοιχτά είναι ακόμη τα θέματα της Υγείας και της Παιδείας.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γερμανία