Ηλεκτρονική Έκδοση

Δηλώσεις του ελληνικού προξενείου στο Enet

Καμιά ανησυχία για τους Έλληνες στο Κίεβο

Καμιά ανησυχία για τους Έλληνες που ζουν στο Κίεβο και καμιά αναφορά για τραυματισμό στο πλαίσιο των συγκρούσεων μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας. Όπως ανέφερε στο Enet.gr ο διευθύνων του ελληνικού προξενείου στο Κίεβο, Δημήτριος Τρανός, δεν υπάρχει καμιά αναφορά από Έλληνες στην περιοχή, όπου ήδη έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 25 άνθρωποι και εκατοντάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί.

Στο Κίεβο ζουν περισσότεροι από 500 ομογενείς και δραστηριοποιούνται περίπου 300 Έλληνες επιχειρηματίες εκ των οποίων περίπου 50 έχουν σημαντική παρουσία στον επιχειρηματικό κόσμο. Βέβαια, όπως αναφέρει ο κ. Τρανός πάντα διαμαρτύρονταν ότι το επιχειρηματικό κλίμα γι’ αυτούς δεν είναι ευνοϊκό και ότι είχαν προβλήματα γραφειοκρατικά και μεροληπτικής δικαιοσύνης.

Ο ίδιος σημειώνει ότι στην ανατολική Ουκρανία, όπου και οι περισσότεροι είναι υπέρ του προέδρου Γιανουκόβιτς, “η ενημέρωση για τα τεκταινόμενα είναι ελλιπής” ενώ θεωρεί ότι είναι υπερβολικές για την ώρα οι αναφορές περί εμφυλίου.

Ο κ. Τρανός εκτιμά ότι το σενάριο αυτό δεν είναι τόσο πιθανό εκτός και αν τραβήξει μακριά η κοινωνική έκρηξη, αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των νεκρών και επικρατήσει φανατισμός.

Τονίζει ότι το ζητούμενο είναι να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση αλλά όπως επισημαίνει το ερώτημα είναι τι θα πράξει ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς και πως ο ίδιος θα οδηγηθεί σε κάποιο συμβιβασμό προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση, δεδομένου ότι διατηρεί μεγάλη δύναμη στη Βουλή.

Στη Μαριούπολη, αρκετά μακριά βέβαια από το Κίεβο, όπου και ζουν περισσότεροι ομογενείς, σύμφωνα με την Ομοσπονδία των εκεί ελληνικών συλλόγων οι άνθρωποι παρακολουθούν όσο μπορούν από τις ειδήσεις τις εξελίξεις φοβούμενοι για το τι θα επακολουθήσει καθώς υπάρχει μια “έχθρα” ανάμεσα στο ανατολικό και το δυτικό κομμάτι της χώρας, όπως ανέφερε πηγή της Ομοσπονδίας.

* Αν βρίσκεστε στην Ουκρανία στείλτε μας στο newsroom@eleftherotypia.net τα νέα για την κατάσταση στη χώρα αλλά και την κατάσταση των Ελλήνων που ζουν εκεί.

Newsroom Enet

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Διαδηλώσεις
Ουκρανία
Για το ίδιο θέμα
Ο εμφύλιος προ των θυρών στην Ουκρανία
Κυρώσεις στην Ουκρανία από την Ε.Ε.