Ηλεκτρονική Έκδοση

«Πρέπει να φανούμε πολιτικά ικανοί»

«Όχι στην άβυσο της στρατιωτικής κλιμάκωσης»

Δηλώνει ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών

“Η Ευρώπη περνάει τη μεγαλύτερη κρίση από την πτώση του τείχους του Βερολίνου”, δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ Σταϊνμάγερ.

Διαδηλωτές του φιλορωσικού Ανατολικού Μετώπου. Φωτογραφάι: ALEXANDER KHUDOTEPLY / AFP Διαδηλωτές του φιλορωσικού Ανατολικού Μετώπου. Φωτογραφάι: ALEXANDER KHUDOTEPLY / AFP Τη δήλωση για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή κρίση από την πτώση του τείχους του Βερολίνου, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ την έκανε προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που συνεδριάζει εκτάκτως για την Ουκρανία στις Βρυξέλλες.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι το Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ πρέπει να στείλει ξεκάθαρα μηνύματα, τόσο προς τη Ρωσία, ότι οι στρατιωτικές δραστηριότητες είναι εντελώς απαράδεκτες, όσο και προς την ουκρανική κυβέρνηση, ότι οφείλει να σεβαστεί τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην ανατολική Ουκρανία.

Παράλληλα, ο Σταϊνμάγερ σημείωσε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να οδηγηθεί στο περιθώριο των εξελίξεων. "Πρέπει να φανούμε πολιτικά ικανοί", δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: "Είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να μην παρασυρθούμε στην άβυσο της στρατιωτικής κλιμάκωσης". Σύμφωνα με τον Σταϊνμάγερ, εκτός από ξεκάθαρα μηνύματα η ΕΕ πρέπει να προσπαθήσει να οδηγήσει τη ρωσική και την ουκρανική κυβέρνηση σε έναν "άμεσο διάλογο" που θα μετριάσει τις εντάσεις.

Ο ίδιος επανέλαβε την πρόταση της Γερμανίας να δημιουργηθεί μια "αποστολή εξακρίβωσης γεγονότων" στην ανατολική Ουκρανία και στην Κριμαία, στην οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να συμμετέχουν η ΕΕ, η Ουκρανία, η Ρωσία και ο ΟΑΣΕ.

"Θα ήμουν ικανοποιημένος εάν πέρα από τα ισχυρά μηνύματα μπορούσαμε να βρούμε τρόπους που θα φέρουν και τις δύο αντίπαλες πλευρές σε συζητήσεις και σε ένα πλαίσιο αποκλιμάκωσης της κρίσης", ανέφερε ο Σταϊνμάγερ. Πρόσθεσε, ωστόσο ότι τίποτα δεν εγγυάται ότι η ΕΕ μπορεί να συμβάλει στην αποκλιμάκωση και στην έξοδο από την κρίση, αλλά όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, "θα ήταν λάθος να μην προσπαθήσουμε".

Πηγή: AMΠΕ

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γερμανία
Ουκρανία