Ηλεκτρονική Έκδοση

Τουρκικό ερευνητικό εισήλθε στην κυπριακή ΑΟΖ

Βενιζέλος: «Να ανακρούσει πρύμνα» η Τουρκία

Μέτρα αντίδρασης μελετά το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου

«Να ανακρούσει πρύμνα» κάλεσε την Τουρκία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ.Βενιζέλος με αφορμή την παρουσία τουρκικού ερευνητικού σκάφους εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Όπως δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης τo τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Barbaros» εισήλθε λίγο μετά το μεσημέρι στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, συνοδευόμενο από τα υποστηρικτικά πλοία M/V Bravo και M/V Deep Supporter και μια φρεγάτα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι η Τουρκία «προσβάλλει βάναυσα το διεθνές δίκαιο της θάλασσας», ενώ επίσης «ενεργώντας εξ ονόματος του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους» επί της ουσίας «αρνείται να αναγνωρίσει την υπόσταση και τη διεθνή νομική προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι μέλος του ΟΗΕ, της ΕΕ και της ευρωζώνης» ο κ.Βενιζέλος υπογραμμίζει ότι η Άγκυρα θέτει «ανυπέρβλητα εμπόδια στην ευρωπαϊκή της πορεία και προοπτική».

Επιπλέον, υπογραμμίζει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, με την πράξη της η Τουρκία «υπονομεύει τον διάλογο στην Κύπρο και δημιουργεί μια εστία κρίσης, τη στιγμή που η διεθνής προσοχή είναι στραμμένη στο Κομπάνι, τον ISIS, στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και στις κρίσεις που εκδηλώνονται στα νότια και ανατολικά της Ευρώπης. Δυστυχώς το μέτωπο διασπάται και η ευθύνη της Τουρκίας είναι τεράστια».

Ως εκ τούτου, ο Έλληνας αξιωματούχος καλεί την Τουρκία «να ανακρούσει πρύμνα – όχι μόνο το πλοίο αλλά και η εξωτερική πολιτική της χώρας, να κινηθεί στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και να υποστηρίξει τις διαπραγματεύσεις στην Κύπρο».

Για μια προκλητική και παράνομη ενέργεια που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο που ταυτόχρονα υπονομεύει την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή έκανε λόγο άλλωστε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χριστόφορος Φωκαΐδης.

Στο μεταξύ, λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι, ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, στην οποία εξετάστηκε η κατάσταση όπως διαμορφώνεται με τις τουρκικές προκλήσεις. Στη συνεδρίαση, έγινε ανασκόπηση της πορείας του Κυπριακού, συζητήθηκαν οι τουρκικές ενέργειες και αναλόγως των εξελίξεων τα περαιτέρω μέτρα αντίδρασης, όπως ανάφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου θα συνεχιστεί και αύριο, οπότε θα ανακοινωθούν και τα περαιτέρω μέτρα αντίδρασης της Λευκωσίας. Σημείωσε, επίσης, ότι υπήρξε ομόφωνη καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τα κόμματα για όλες τις εξελίξεις, ενώ σε κλίμα συναντίληψης ακούστηκαν εισηγήσεις τόσο από τους αρχηγούς των κομμάτων όσο και από τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

Σε εξέλιξη είναι επίσης ασκήσεις που πραγματοποιεί η Ρωσία μεταξύ Κύπρου και Συρίας. Η Μόσχα έχει δεσμεύσει για τη διενέργεια της άσκησης περιοχή 800 τετραγωνικών μιλίων, η οποία εφάπτεται εκείνης που έχει δεσμεύσει η Τουρκία.

Η ρωσική άσκηση θα ολοκληρωθεί στις 23 Οκτωβρίου και στη διάρκειά της θα γίνονται βολές ρουκετών από πλοία.

Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Κυπριακό
Τουρκία
ΑΟΖ
Υπουργείο Εξωτερικών
Κύπρος
Για το ίδιο θέμα
Κεφαλογιάννης: «Η Τουρκία εργάζεται εναντίον της σταθερότητας»
Τουρκικό ερευνητικό εισήλθε στην κυπριακή ΑΟΖ