Έντυπη Έκδοση

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΚΟΠΙΜΩΣ «ΑΠΕΚΡΥΠΤΕ» ΤΗΝ ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ

Ο μαύρος χρυσός τελειώνει...

Η εξάντληση των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου βρίσκεται πολύ πιο κοντά απ' ό,τι παραδέχεται η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), αποκαλύπτει αξιωματούχος της, που υποστηρίζει ότι η ΙΕΑ έχει σκοπίμως υποβαθμίσει, με την ενθάρρυνση και των ΗΠΑ, την επικείμενη πετρελαϊκή έλλειψη για να μην πυροδοτήσει πανικό στις αγορές.

Οι ΗΠΑ, όπως αποκαλύπτει η «Guardian», ενθάρρυναν τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας να υποβαθμίσει τον ρυθμό εξάντλησης των υπαρχόντων κοιτασμάτων πετρελαίου, φοβούμενες όχι μόνο τον πανικό στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά και την εξουσία τους επί της πρόσβασης σε πετρελαϊκούς πόρους... (φωτ. Ass. Press) Οι ΗΠΑ, όπως αποκαλύπτει η «Guardian», ενθάρρυναν τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας να υποβαθμίσει τον ρυθμό εξάντλησης των υπαρχόντων κοιτασμάτων πετρελαίου, φοβούμενες όχι μόνο τον πανικό στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά και την εξουσία τους επί της πρόσβασης σε πετρελαϊκούς πόρους... (φωτ. Ass. Press) Η εν λόγω πηγή δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» ότι οι αμερικανικές πιέσεις έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην τακτική αυτή. Οι ΗΠΑ ενθάρρυναν την ΙΕΑ να υποβαθμίσει τον ρυθμό εξάντλησης των υπαρχόντων κοιτασμάτων και να υπερτονίσει τις προοπτικές εντοπισμού νέων αποθεμάτων. Στη φετινή της έκθεση για τα παγκόσμια ενεργειακά αποθέματα η ΙΕΑ εκτιμά ότι μέχρι το 2030 η παραγωγή πετρελαίου θα φτάσει τα 105 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Το 2005 έκανε λόγο για 120 εκατ. βαρέλια και σταδιακά αναθεώρησε αυτό το νούμερο σε 116 εκατ. το 2007 και 105 εκατ. πέρσι. «Το νούμερο των 120 εκατ. βαρελιών ήταν μια ανοησία, αλλά ακόμη και το σημερινό νούμερο είναι πολύ υψηλότερο απ' ό,τι μπορεί να δικαιολογηθεί και η ΙΕΑ το γνωρίζει», λέει χαρακτηριστικά στην «Guardian» ο αξιωματούχος της υπηρεσίας, προσθέτοντας: «Πολλοί μέσα στον οργανισμό πιστεύουν ότι θα ήταν αδύνατον να διατηρηθεί η παραγωγή ακόμη και στα 90-95 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αλλά υπάρχουν φόβοι ότι αν κατεβάζαμε τα νούμερα πιο χαμηλά, θα επικρατούσε πανικός στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Επίσης, οι Αμερικανοί φοβούνται το τέλος της κυριαρχίας του πετρελαίου γιατί αυτό θ' απειλούσε την εξουσία τους επί της πρόσβασης στους πετρελαϊκούς πόρους».

Δυσοίωνες προοπτικές

Τον ρόλο των ΗΠΑ στις προβεβλημένες εκτιμήσεις της ΙΕΑ επιβεβαιώνει και δεύτερος αξιωματούχος, που έχει πλέον αποχωρήσει από την υπηρεσία και αποκαλύπτει ότι βασικός κανόνας στον οργανισμό ήταν «να μη θυμώσουμε τους Αμερικανούς». Ο ίδιος εκτιμά ότι η πετρελαϊκή παραγωγή έχει ήδη φτάσει στο αποκορύφωμά της και πως οι μελλοντικές προοπτικές είναι δυσοίωνες. Δεν είναι βεβαίως η πρώτη φορά που διατυπώνεται αυτή η θεωρία καθώς παρόμοιες προειδοποιήσεις ακούγονται από το 2004, ωστόσο αποκτά πλέον όλο και περισσότερους οπαδούς μεταξύ των ειδικών.

Οσον αφορά τα γενικότερα συμπεράσματα της φετινής έκθεσης της ΙΕΑ, το βασικό μήνυμα αφορά την επιτακτική ανάγκη ανάπτυξης των λεγόμενων καθαρών πηγών ενέργειας: το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του ενεργειακού τομέα πρέπει επειγόντως να μειωθεί καθώς το ενεργειακό στάτους κβο -που προτάσσει τη χρήση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου- «θέτει τον πλανήτη σε επικίνδυνη τροχιά». Η υπηρεσία τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης της αιολικής, ηλιακής και πυρηνικής ενέργειας και των βιοκαυσίμων, καθώς και της τεχνολογίας συλλογής και αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα. Δίνει, δε, ιδιαίτερη έμφαση στην ταχύτητα ανταπόκρισης των κυβερνήσεων τονίζοντας ότι κάθε χρονιά που περνά το περιθώριο αντίδρασης στενεύει.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
Διεθνείς Οργανισμοί