Έντυπη Έκδοση

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ Η ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΟΗΕ ΚΑΙ Η ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΤΗΣ ΔΑΝΙΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΘΕΤΙΚΟ ...ΚΛΙΜΑ

Το «στοίχημα» της συμφωνίας

Με μια αυστηρή προειδοποίηση του ΟΗΕ για τους κινδύνους της υπερθέρμανσης του πλανήτη και με το μήνυμα της Δανίας ότι μια συμφωνία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι εφικτή, ξεκίνησε χθες στην Κοπεγχάγη η κλιματική διάσκεψη.

Η πρώτη μέρα των εργασιών εγκαινιάστηκε με την προβολή ενός φιλμ που δείχνει με τρόπο δραματικό τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τελειώνει με τις εκκλήσεις δεκάδων μικρών παιδιών για τη διάσωση του πλανήτη. «Για το σύντομο αυτό διάστημα είστε οι θεματοφύλακες των ελπίδων της ανθρωπότητας», είπε απευθυνόμενους στους συμμετέχοντες της διάσκεψης ο Δανός πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν τονίζοντας ότι η συνάντηση αυτή είναι ίσως η τελευταία βέλτιστη ευκαιρία για μια παγκόσμια συμφωνία που θα προστατέψει τον πλανήτη από την κλιματική αλλαγή. Μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ δείχνει ότι οι μέχρι τώρα υποσχέσεις των ανεπτυγμένων χωρών και των αναδυόμενων οικονομιών για μείωση των εκπομπών άνθρακα υπολείπονται μόλις μερικών δισεκατομμυρίων τόνων από τις μειώσεις που απαιτούνται ώς το 2020 για την αποτροπή της αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας άνω των 2 βαθμών Κελσίου. «Σε όλους αυτούς που υποστηρίζουν ότι είναι αδύνατη η επίτευξη μιας συμφωνίας στην Κοπεγχάγη, λέμε ότι απλά κάνουν λάθος. Απέχουμε λίγο από την επίτευξή της», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Προγράμματος Αχίμ Στάινερ.

Πολιτικές υποσχέσεις...

Επειτα από ατελέσφορες διεθνείς διαπραγματεύσεις δύο ετών, οι διοργανωτές προσπαθούν να δώσουν νέα ώθηση στη διαδικασία, ιδίως μετά τις πρόσφατες υποσχέσεις των ΗΠΑ, της Ινδίας και της Κίνας για περιορισμό των εκπομπών τους αλλά και της αναγγελθείσας συμμετοχής στη διάσκεψη 110 ηγετών, με πολυαναμενόμενη αυτή του Αμερικανού προέδρου Ομπάμα. Οι συγκεκριμένες υποσχέσεις αποτελούν μάλλον ένδειξη πολιτικής βούλησης παρά φιλόδοξων σχεδίων, ωστόσο μια σημαντική είδηση ήρθε χθες από τις ΗΠΑ: η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας απεφάνθη ότι τα αέρια που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου αποτελούν απειλή για τη δημόσια υγεία και ανοίγει το δρόμο για επιβολή ρυθμίσεων ανεξαρτήτως των εξελίξεων στο Κογκρέσο. Προειδοποιώντας ότι κάθε αργοπορία θα οδηγήσει σε υψηλότερο ανθρώπινο και οικονομικό κόστος, ο επικεφαλής της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή Ρ. Πατσάουρι κάλεσε τις χώρες σε άμεση δράση.

Κι ενώ η Ε.Ε. είναι διχασμένη για το εάν πρέπει να αυξήσει τον στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα από 20% σε 30% ώς το 2020, οι αναπτυσσόμενες χώρες ζήτησαν δυναμικότερες πρωτοβουλίες από τις πλούσιες, ενώ τα νησιωτικά κράτη εξέπεμψαν για άλλη μια φορά SOS. Οι πολίτες ύψωσαν τη φωνή τους υπέρ μιας φιλόδοξης συμφωνίας μέσα από μια ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες του κόσμου που φέρει 10 εκατ. υπογραφές ενώ 56 εφημερίδες σε 45 χώρες απηύθυναν αντίστοιχη έκκληση με κοινό κύριο άρθρο τους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία