Ηλεκτρονική Έκδοση

Ημέρα μνήμης για την πρώτη επέτειο του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς

Ήχησαν οι σειρήνες στη Λωρίδα της Γάζας

Έκκληση ΟΗΕ για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γάζα

Τελευταία ενημέρωση:

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε σήμερα από την έναρξη της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης, «Συμπαγές Μολύβι», κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Οι σειρήνες στην περιοχή ήχησαν στις 11:20 (τοπική ώρα), ακριβώς τη στιγμή που στις 27 Δεκεμβρίου 2008, ξεκίνησαν οι πρώτες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν με αφορμή τη σημερινή ημέρα δήλωσε ότι οι πολίτες της Λωρίδας της Γάζας στερούνται ακόμη και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και κάλεσε το Ισραήλ να τερματίσει τον αποκλεισμό της περιοχής.

Η έναρξη των επιχειρήσεων σύμφωνα με το Ισραήλ, ως στόχο είχαν να τερματίσουν τις παλαιστινιακές πυραυλικές επιθέσεις στο ισραηλινό έδαφος.

Οι εκδηλώσεις για την σημερινή επέτειο, αναμένεται να διαρκέσουν 22 ημέρες, όσο δηλαδή διήρκεσε και ο πόλεμος και θα ολοκληρωθούν στις 18 Ιανουαρίου του 2010. Σ

ήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθούν πολλές διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις και ομιλίες, ενώ αργότερα το βράδυ θα μεταδοθεί τηλεοπτική ομιλία του επικεφαλής της κυβέρνησης της Χαμάς, Ισμαΐλ Χανίγιε.

"Στόχος των εκδηλώσεων αυτών είναι να εκθέσουμε στα μάτια όλου του κόσμου τον πόλεμο αυτόν και τις σφαγές που δεν έχουν προηγούμενο", δήλωσε ο Ιχάμπ αλ-Γκουσέιν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών στη Γάζα.

Σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, χαρακτήρισε τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, από το Ισραήλ, ως "απαράδεκτο" και "αντιπαραγωγικό" και υπογράμμισε ότι η ευημερία του κράτους του Ισραήλ είναι άρρητα συνδεδεμένο με τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων της Γάζας.

Επίσης ο Μπαν Κι Μουν στην σημερινή του ανακοίνωση,  τόνισε ότι ο κάτοικοι τη Γάζας στερούνται των ακόμη και των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εξέφρασε τον βαθύτατο προβληματισμό του για το γεγονός ότι ένα χρόνο μετά την ισραηλινή επιδρομή, δεν συζητούνται τα αίτια του πολέμου, όπως επίσης το ίδιο συμβαίνει και με τις επιπτώσεις της επιχείρησης "Συμπαγές Μολύβι" στην περιοχή.

Ο κ. Μπαν Κι Μουν, κάλεσε για άλλη μια φορά το Ισραήλ να τερματίσει τον αποκλεισμό και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, ενώ ζήτησε και από τη Χαμάς, να σεβαστεί το νόμο και να τερματίσει τη βία. Επίσης έκανε έκκληση στον παλαιστινιακό λαό για ενότητα.

"Η ποσότητα και η ποιότητα των ανθρωπιστικών προμηθειών που φτάνουν στη Γάζα, είναι ανεπαρκείς, η οικονομική και δραστηριότητα και η ανοικοδόμηση έχουν παραλύσει" δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

Εξαιτίας του ισραηλινού αποκλεισμού, μόνο τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης εισέρχονται στην περιοχή, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μην έχουν πρόσβαση σε υλικά για την ανοικοδόμηση των σπιτιών τους, αναφέρουν ανθρωπιστικές οργανώσεις, αλλά και υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών.

Επίσης σύμφωνα με τις ίδιες υπηρεσίες, έχει αυξηθεί το ποσοστό της παιδικής θνησιμότητας, ενώ τονίζεται ότι υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία καθώς η πρόσβαση σε καθαρό νερό είναι περιορισμένη.

"Υπάρχει διάχυτο το αίσθημα της απελπισίας στους 1.5 εκατομμύρια παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας, εκ των οποίων οι μισοί είναι κάτω των 18 ετών" επισήμανε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η ισραηλινή επίθεση άρχισε με ταυτόχρονους βομβαρδισμούς σε στόχους της Χαμάς σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας προκαλώντας τουλάχιστον 225 νεκρούς μέσα στις πρώτες 24 ώρες.

Ο πόλεμος στη Γάζα στοίχισε τη ζωή σε 1.450 Παλαιστινίους και σε 13 Ισραηλινούς, σύμφωνα με έναν απολογισμό που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι παλαιστινιακές υπηρεσίες ασφαλείας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Λωρίδα της Γάζας
Για το ίδιο θέμα
Παλαιστινιακά εδάφη: Ισραηλινή επίθεση με έξι παλαιστίνιους νεκρούς
Στον αέρα η συμφωνία Χαμάς-Ισραήλ για τον στρατιώτη Σαλίτ